fbpx

Poglejte, kako je podjetje Elektro Ljubljana prestreljeno z Golobičevimi kadri iz nekdanjih strank LDS in Zares

Foto: STA

V torek je Televizija Slovenija poročala, da je specialistično delo predsednika uprave Elektro Ljubljana (EL), Andreja Ribiča, plagiat, saj naj bi eden najmočnejših igralcev na slovenski energetski sceni do potankosti prepisal zaupno študijo podjetja Istrabenz Gorenje o proizvodnji briketov v Bihaću iz leta 2006. Kot je še poročala nacionalka, se je Ribič branil s trditvami, da je pri Istrabenzovi študiji sodeloval tudi sam, zato se mu navajati virov ni zdelo potrebno, plagiatorstvo pa je odločno zanikal. Prav zato je izjemno zanimivo, da se je le nekaj ur po objavi prispevka v torek dopoldne Ribič osebno oglasil na Ekonomski fakulteti v Ljubljani (EF), svoj avtomobil pa je parkiral kar na prehodu za pešce in študentom zaprl pot, ki pelje k študentskim domovom. Ribič naj bi se oglasil v dekanatu, a se na EF očitno sprenevedajo in ne vedo nič o njegovem paničnem obisku.

Naj spomnimo, Andreja Ribiča, ki ga je s političnim kadrovanjem na čelo predsednika uprave na EL pomagal izstreliti Gregor Golobič v času vladavine levega trojčka leta 2010, sprva za predsednika uprave Elektro Ljubljane sicer niso mogli imenovati, saj kot diplomirani elektroinženir ni imel ustrezne 7. stopnje izobrazbe, zato je moral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani nadaljevati specializacijski študij, ki ga je uspešno zagovarjal leta 2009. Ribič je sicer pri 33 letih zagovarjal svojo zaključno nalogo na višjem programu Fakultete za elektrotehniko, pri 46 letih pa izobrazbo na mariborski Poslovno-ekonomski fakulteti nadgradil v visoko strokovno.

Od izbruha afere o domnevnem prepisovanju se slovenska javnost sprašuje, zakaj Ribič ni navajal niti študije niti avtorjev ali pa navedel svojega imena? Avtor v spletni bazi Cobiss ni dovolil objave svojega dela, kar močno smrdi po skrivanju zaradi prepisovanja. Kot poroča spletni portal požareport.si se Ribič brani z besedami, da je projekt interni dokument in ni znanstveno delo, zato citiranje bojda ni bilo potrebno. Matično podjetje pa mu tega niti ni dovolilo. Ribič je bil sicer takrat zaposlen v Skupini Istrabenz Gorenje, njegova mentorica pa naj bi celo soglašala s takšnim načinom priprave naloge in njeno vsebino. Ker prav na specialističnem delu temelji tudi Ribičev znanstveni magisterij, nas je zanimalo, kaj o tem pravijo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Ribičev avto, parkiran pred Ekonomsko fakulteto (Foto: Nova24TV)

Ribičev avto, parkiran pred Ekonomsko fakulteto (Foto: Nova24TV)

Na ekonomski fakulteti ne vedo nič o Ribičev avtomobilu na študentski pešpoti
Iz njihove službe za odnose z javnostjo so nam sporočili, da o tem, čigavo je delo, na katerega se sklicuje Televizija Slovenija, uradnih informacij še nimajo, prav tako še nimajo tega gradiva, da bi lahko karkoli preverili. “Morebitno zlorabo avtorstva bomo ustrezno preverili. Domnevno prepisovanje iz kakršnih koli obstoječih besedil istega avtorja ali drugih avtorjev, ki ni nikjer javno objavljeno, pa je nemogoče ugotoviti,” pravijo na EF.

Foto: STA. Predsednik uprave EL Andrej Ribič.

Foto: STA. Predsednik uprave EL Andrej Ribič.

Toda, kako je sploh mogoče, da so v specialističnem delu cele strani dobesedno prepisane? Vsak študent namreč ve, da je plagiat mogoče odkriti z računalniškimi programi, kot je denimo Turnitin. Kako je lahko Ribičeva mentorica svoje delo opravila tako površno, da zdaj očitno škoduje celo ogledu svoje fakultete? “Konec leta 2009 smo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani začeli z uvajanjem posebnega programa za preverjanje besedil in ujemanja besedil, ki so že bila kjerkoli javno objavljena, z besedili, ki so jih pripravili študenti. Program smo začeli uporabljati z letom 2010, zato delo g. Ribiča še ni bilo pregledano na tak način,” pa odgovarjajo z EF …

Čeprav na ekonomski fakulteti o domnevnem plagiatorstvu torej ne vedo nič, pa se tega, da se je znašel pod drobnogledom slovenske javnosti, zelo dobro očitno zaveda prav Andrej Ribič, saj so že v torek dopoldne njegov avtomobil opazili parkiran nasproti fakultetnega vhoda, na neoznačenem mestu za parkiranje; s svojim Nissan Pathfinderjem je študentom celo zaprl peš pot, ki čez prehod za pešce vodi proti študentskim domom.

Jankovićevo mestno redarstvo redno kaznuje študente, za Ribiča pa očitno ne veljajo enaka pravila
Kot so nam povedali tamkajšnji študenti, Mestno redarstvo Ljubljana vsakodnevno izvaja obhode na parkiriščih za Kardeljevo ploščadjo in redno kaznuje kršitelje, ki ne parkirajo pravilno, zato nas je začudilo, ker Ribič “plačilnega lista” ni prejel. Očitno je imel srečo, da redarjev ni bilo na obhodu, ali pa je nemara vodstvo fakultete redarstvo opozorilo, da je na obisku visoki gost, ki je tudi njihov sponzor. Denimo, samo novembra lani je podjetje Elektro Ljubljana sponzoriralo 1. Znanstveno konferenco SAEE v višini 900 evrov. Po naših neuradnih podatkih naj bi bilo takšnih Ribičevih donacij EF-ju v preteklosti še precej več.

In kaj pravijo o Ribičevem avtomobilu na študentski pešpoti pred ekonomsko fakulteto na dekanatu? Ali zanj ne veljajo pravila, kot za študente, ki morajo plačati parkirnino na označenem parkirnem mestu, sicer jih “zaloti” mestno redarstvo? Na EF se očitno sprenevedajo, ko pravijo, da o njegovem obisku ne vedo ničesar. Odgovorili so nam: “Vprašanje naslovite na mestno redarstvo. V okolici ekonomske fakultete se redno srečujemo z nepravilnim parkiranjem vzdolž Gosarjeve ulice.”

Ribiča je na čelo Elektro Ljubljane izstrelil Gregor Golobič
Andrej Ribič kot predsednik uprave Elektro Ljubljana sicer pripada levi politični opciji in velja za ustanovnega člana Golobičeve stranke Zares, prej je bil zvest struji Liberalne demokracije Slovenije (LDS), bil pa je tudi na kongresu vladajoče stranke SMC. Pred Elektrom Ljubljano je deloval v Siemensu in Elektro Sloveniji (Elesu), od koder so ga zaradi poslovnih razlogov odslovili. Od naših virov smo izvedeli, da je moral Ribič oditi zaradi slabih poslovnih rezultatov, podobno kot tudi iz podjetja Istrabenz – Gorenje Inženiring pod vodstvom Roberta Goloba. Vsakič naj bi Ribič dobil bogato odpravnino, leta 2010 pa so ga nato končno lahko imenovali na čelo Elektro Ljubljana, saj je po opravljenem specialističnem študiju pridobil – prej manjkajočo – zahtevano sedmo stopnjo izobrazbe.

Gregor Golobič (foto: STA).

Gregor Golobič (foto: STA).

Od naših virov smo izvedeli, da se je Ribič v času svojega direktorskega mandata na Elektro Ljubljana lotil prave kadrovske čistke, saj naj bi praktično čez noč in brez pravega pojasnila  brez dela ostalo več deset zaposlenih, ki so v Elektro Ljubljana delali tudi po 30 let ali več in tako odločilno pripomogli k poslovni uspešnosti podjetja. Da gre za sporno kadrovanje, je očitno tudi zato, ker naj večina novo zaposlenih sploh ne bi imela ustreznih kompetenc in izkušenj.

To je sicer novi primer v stoletni zgodovini elektrogospodarstva na Slovenskem, saj se takšni kadrovski viharji v preteklosti niso dogajali. Pod botrstvom Gregorja Golobiča, ki je na ključne položaje v elektrodistribucijskih podjetjih izstrelil imena, kot so Ribič, Samo Lozej in Aleksander Mervar, se je začela največja elektroenergetska levičarska čistka doslej. Zdaj so se Ribiču nekdanji zaposleni očitno pripravljeni maščevati in medijem posredovati informacije o vseh nepravilnostih, ki se v EL dogajajo že leta.

Kdo je nadomestil odpuščene v Elektro Ljubljana? Ljudje s prave politične opcije, Zaresovci in SMC-jevci
Zanimiva so imena novih zaposlenih, ki jih je v Elektro Ljubljana in hčerinski družbi Elektro Energija v svojem mandatu zaposlil Andrej Ribič. Na plačilni listi so se tako znašla imena, kot sta Dagmar Komar, članica SD, ki naj bi svetovalka direktorja postala celo brez javnega razpisa, in Gregor Kita, Zaresov kandidat za župana v Trbovljah, prej zaposlen v Golobičevi Ultri, po izobrazbi profesor športne vzgoje in posledično nima strokovnega znanja s področja elektroenergetike.

Foto: STA. Na EF še ne vedo, če je Ribič plagiator.

Foto: STA. Na EF še ne vedo, če je Ribič plagiator.

Bogomilo Hanžek, hči Matjaža Hanžka, je Ribič pod botrstvom Golobiča kadroval na viden položaj v finančnem sektorju, Đorđeja Perića pa poleti leta 2012 kot vodjo pravne službe navkljub dejstvu, da je senat pravne fakultete leta 2009 ugotovil, da je njegova doktorska dizertacija plagiat. Ob naših virov smo tudi izvedeli, da mu pravna služba v Elektro Ljubljana pogosto ni v pomoč, saj naj bi draga pravna mnenja Ribič naročal kar pri odvetniški pisarni Čeferin.

Hrvaški mediji poročali, da Ribič skupaj z lastnikom Ninamedie in igralcem Šerbedžijo investira v hrvaške vinograde
Izvedeli smo tudi, da je Andrej Ribič dober prijatelj z dolgoletnim lastnikom podjetja za raziskovalno dejavnost, založništvo in distribucijo Ninamedio, Nikolo Damjanićem. Bojan Požar danes na svoji spletni strani piše, da je Ribiča spraševal o domnevnih skupnih poslih v okolici Knina na Hrvaškem, kjer naj bi imela skupaj z Radetom Šerbedžijo najete vinograde. Ribič je to zanikal, mi pa smo v hrvaških medijih vseeno zasledili tudi njegovo ime. Hrvaške Vijesti so tako poročale, da sta skupaj z nekdanjim direktorjem Energetike Ljubljana Hrvojem Draškovićem del kroga uglednih slovenskih poslovnežev, ki so investirali v sosednjo Hrvaško.

Zanimivo je tudi, da se med zaposlenimi v Elektro Ljubljana govori, da je nastala velika izguba v poslih s srbskim podjetjem Rudnap (v višini več milijonov evrov), s katerim so trgovali z električno energijo. Nadzorni svet ob tem ni ukrepal, saj očitno ni ugotovil nič spornega. Vseeno pa je ob tem smotrno dodati, da je zdajšnji predsednik nadzornega sveta Elektro Ljubljana Andrej Šušteršič, sicer nekdanji član LDS in tajnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki naj bi z Ribičem in Golobičem prijateljeval tudi v prostem času. Naši viri pravijo, da skupaj pogosto jadrajo na Hrvaškem, medtem ko so čez zimo njihove razkošne jadrnice zasidrane v Zadru.

Luka Svetina