fbpx

Tabor ZA se zdaj prepira med sabo – kdo je bolj kriv za poraz

Foto: Facebook

Še včeraj so bili združeni pod geslom “Čas je ZA”, danes pa si že pod noge mečejo polena in drug drugega obtožujejo za poraz. Ok, pri nekaterih bodo vedno krivi le drugi, toda nekateri za poraz vidijo krivce kar v lastnih vrstah.

Po spletnih omrežjih tako krožijo številne analize, zakaj je tabor ZA izgubil. Nekateri so besni na znamenito ravnateljico s Ptuja in njene homoerotične filme, saj menijo, da je kar “Centrihova kriva”, nekateri pravijo, da je Primc zmagal zaradi svoje strpne kampanje, tabor ZA pa izgubil prav zaradi svoje agresivnosti.

Posebno analizo je objavil Jernej Štromajer, ki se je na Twitterju opisal kot politolog, doktorski študent, aktivist, nevladnik, antifašist, upornik. V kampanji je nastopal v taboru ZA. Nekoč je bil sicer predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Jernej Štromajer (foto: STA).

Jernej Štromajer (foto: STA).

Kriv je SMC
Štromajer s prstom najprej pokaže na Cerarjevo stranko, češ da je solirala. Še bolj so po njegovem v SMC zgrešili s sloganom “Da, vZAmem”. “Toliko o tem, da ta zakon nikomur nič ne jemlje,” je podton sporočila Cerarjeve stranke jasno razumel Štromajer.

Kriva vlada
Še bolj kot stranka SMC pa je po njegovem kriv kar Cerar sam, ker je bil tiho, in vlada, ki v kampanjo sploh ni vstopila. Ampak pozor, kaj Štromajer tukaj poudari – če bi vlada vstopila v kampanjo, bi stran ZA za potrebe kampanje dobila proračunska sredstva. Torej ena sama stran bi morala pobrati sredstva vseh državljanov.

Krivi tovariši iz Združene levice
Več kot očitno pa je Štromajer jezen tudi na “tovariše iz Združene levice”. Krivi so, ker so kampanjo začeli sami, razmišlja Štromajer, in doda, da so bili drugi takoj stranski igralci in neenakovredni partnerji. “Nekdo si je (očitno) preko kampanje za enakopravnost vseh želel zgraditi terensko mrežo, ki je nima. To ni samo narobe, ampak tudi neumno in sebično.”

Krivi levi župani
Štromajerju je tudi žal, da tabor ZA ni šel v kulturni boj z RKC in taborom PROTI, pohvalil pa je župana Jankovića, ki se je edini oglasil in podprl tabor ZA, čeprav je imel “par dni pred referendumom eno drugo zgodbo”. Vsi ostali so bili “tiho kot riti”.

Kriva strategija
In še nekaj je bil Štromajer pameten: sploh so šli prehitro v boj namesto v bojkot referenduma in pri tem pozabili, da Ljubljana le ni cela Slovenija.

Kriv tudi Pahor
Predsednik republike je taktiziral in se v kampanji ni resno aktiviral, meni Štromajer, ki zaključi, da bi morali nasprotnike “zatreti v kali”.

A. D., U. U.