fbpx

Poglejte, kako si režimski časnik Večer rešuje branost: Junckerja je neokusno prikazal kot ustaša, zdaj pa bralcem laže, da o karikaturi govori cela Hrvaška

Jean-Claude Juncker v podobi ustaša kali podobo sobotne priloge časnika Večer. Sovražni govor, je prepričan Matej Lahovnik.

Mariborski časopis Večer si slabo naklado poskuša reševati na neokusne in provokativne načine, je zaznati v odzivih na Twitterju, potem ko je njegov novinar Uroš Esih na omenjenem socialnem omrežju večkrat objavil tvit s karikaturo predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, ki stoji v morski plitvini, z ustaško čelado na glavi, in kriči “Za dom spremni”. Z morske obale ga gledata rak in morski jež, karikatura pa je narisana v obliki znamke iz nekdanje t. i. “‘Neodvisne hrvaške države’, ustaške tvorbe, ki je na področju naših južnih sosedov obstajala tekom druge svetovne vojne. Uroš Esih razkrivam, da je avtor naslovnice V soboto Ciril Horjak in da o njej ‘govori Hrvaška'”, nič manj pa tudi Slovenija. Znani raziskovalni novinar Bojan Požar ga je že okrcal, da to ni res in da se ob karikaturo pri sosedih sicer redkokdo obregne, Matej Lahovnik pa meni, da si Večer branost poskuša dvigovati kar s sovražnim govorom.

“Današnjo zelo odmevno ilustracijo na naslovnici Večerove priloge V soboto je izrisal Ciril Horjak, ki že vrsto let spada med najbolj prepoznavne avtorje slovenske karikature in stripovske umetnosti, znan pa je tudi kot dolgoletni sodelavec Večera. Stilsko dovršene in jasno družbeno konotirane ilustracije za naš časnik ustvarja že več kot desetletje. V tem času je seveda podrobno spremljal tudi arbitražno sago pa tudi vse ostale odprte bilateralne težave z našo južno sosedo,” so se včeraj hvalili na spletni strani Večera, češ kako so s svojo karikaturi razburkali tako hrvaško kot slovensko javnost.

V resnici razen Večerovega »hrvaškega bratranca« Večernjega lista omenjeni karikaturi pri naših južnih sosedih niso posvečali nobene pretirane pozornosti. V Večernjem so med drugim sicer zapisali, da je karikatura reakcija sobotne priloge mariborskega Večera na odkritje nemškega magazina Der Spiegel o tajnem dokumentu pravne službe Evropske komisije, ki v zvezi s tolmačenjem sodbe arbitražnega sodišča daje prav Sloveniji. Kot smo že poročali, je Juncker zaradi poznanstva in prijateljstva s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem povozil pravno mnenje Evropske komisije in se odločil, da bo le-ta ostala nevtralna.

Spiegel razkril, da je Juncker ignoriral pravno mnenje Evropske komisije v zadevi arbitraža
Naj spomnimo; potem ko je nemški tednik Spiegel pred tednom dni poročal, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ignoriral mnenje lastne pravne službe, ki glede tožbe Slovenije proti Hrvaški govori v prid naše države, se je pod plazom kritik znašla tudi evropska komisarka Violeta Bulc.

V luči kritik, da glede arbitražnega spora med Slovenijo in Hrvaško v Bruslju ni storila dovolj, je evropska komisarka Violeta Bulc v sredo izjavila, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker tisti, ki odloča, katere teme bodo komisarji obravnavali na sejah. Vendar pa poslovnik komisije dopušča možnost, da tudi komisarji predsedniku predlagajo posamezne točke dnevnega reda. Glede na to bi Bulčeva Junckerju lahko predlagala, da komisarji obravnavajo tudi zdaj interno pravno mnenje v prid Slovenije.

Bojan Požar: Fake news! Na Hrvaškem nikogar ne zanima ta naslovnica!
Zdaj poskušajo v režimskem časopisu Večer s poceni provokacijo razburiti Hrvate in opozoriti nase, doma pa s karikaturo Junckerja v podobi ustaša zapihati na domovinska čustva bralcev – a ker ima takšnih bralcev Večer zaradi svoje politike tako ali tako bore malo, ne čudi, da pretiranega odziva v »tvitosferi« ni bilo. Večer je namreč na Twitterju cel dan objavljal čivke, kje se da tudi v Ljubljani kupiti izvod Večera z »odmevno karikaturo«, ki to v resnici sploh ni.

“FakeNews in larifari! Nihče na Hrvaškem ne govori o tej naslovnici,” je zapisal Bojan Požar. “Me ne čudi. Uroš Esih je tudi za Danila Türka pisal #FakeNews, da je favorit v tekmi za generalnega sekretarja Združenih narodov,” je še dodal.

T. F.