Pogum, ki ga premore le Levica: Predlagali referendum o višjih plačah in se nato ustrašili lastne ideje

Koordinator Levice Luka Mesec (Foto: STA)

Potem ko je vlada na seji vladnega odbora za gospodarstvo sklenila, da ne nasprotuje predlogu Levice o razpisu posvetovalnega referenduma glede sprememb zakona o dohodnini, si je premislila Levica. V skrajno levi stranki se jim ne zdi prav, da bi ljudje na isti dan, kot bi bile parlamentarne volitve, odločali tudi, ali želijo višje neto plače. V Levici se bojijo, da bi v takem primeru celotno predvolilno kampanjo dominiralo vprašanje, zakaj levičarji nasprotujejo višjim neto plačam zaposlenih.

V Levici so potem, ko njihova pobuda za posvetovalni referendum glede zakona o dohodnini ni naletela na nasprotovanje Vlade, začeli razmišljati, da bi kar sami umaknili referendumsko pobudo.

Po mnenju koordinatorja Levice Luke Mesca bi parlamentarne volitve 24. aprila 2022 morale biti “plebiscit o tem, ali bo Slovenija ostala demokratična država ali pa bomo dopustili, da Janez Janša in njegova klika iz nje postavijo osebni fevd.” Če pa bi na isti dan bil še posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini, ki predvideva neto višje plače zaposlenih in mu Levica z ostalo kliko iz KUL nasprotuje, pa bi to lahko škodovalo njihovi agendi.

V Levici se po poročanju RTV Slovenija bojijo, da bi jih posvetovalni referendum o zakonu o dohodnini, ki so mu doslej nasprotovali zaradi skrbi glede stanja javne blagajne in domnevnega primanjkljaja, ki bi nastal, postavil v slabo luč pred parlamentarnimi volitvami. Težko je namreč argumentirati, da zakonu nasprotuješ v dobro ljudi, tako da bo več denarja ostalo državi in manj ljudem. Zdaj so se znašli v položaju, kjer so morali v Levici povoziti svoj lastni argument o skrbi glede javne blagajne, ker so pripravljeni vztrajati pri referendumu, samo ne istočasno s parlamentarnimi volitvami, kar bi pomenilo 4,5 milijonov evrov dodatnih stroškov, ki bi jih krili davkoplačevalci.

https://twitter.com/LahovnikMatej/status/1483426657750994944?s=20

“Predlagali referendum in se nato ustrašili lastne ideje. Tak pogum zmore samo stranka Levica,” je na Twitterju komentiral predsednik vlade Janez Janša. Slovenski premier je izpostavil, da kar se tiče stranke SDS, “je referendum lahko tudi teden pred volitvami. Pod pogojem, da Luka Mesec & comp plačajo stroške 4.5 mio € ter ljudem pojasnijo, zakaj 2x na volišče.”

“V Levici nočejo, da bi bila razbremenitev plač tema predvolilne kampanje, ampak o čem pa bi radi razpravljali v kampanji, če ne bi o blaginji ljudi?!” se je spraševal ekonomist dr. Matej Lahovnik. Janši je po vsemu sodeč uspel enak manever kot Viktorju Orbánu na Madžarskem. Levico je uspel stisniti v položaj, kjer so se sami pripravljeni odreči referendumu, ki so ga zahtevali. Dokler je šlo za nabiranje političnih točk, niso imeli nobenih težav z referendumom, ko pa se pojavi možnost, da bi lahko rezultati referenduma ogrozili rezultate volitev, pa so kaj hitro pripravljeni žrtvovati referendum. V Levici se namreč z razlogom bojijo, kako bi izgledalo, če bi ves čas do volitev morali po eni strani vse do volitev zagovarjati trditev, da je Janša najhujše, kar se lahko zgodi Sloveniji, po drugi strani pa braniti odločitev, da ravna Janša narobe, ko želi slovenskim davkoplačevalcem omogočiti višje neto plače. Kognitivna disonanca je prehuda celo za Levico.

Peter Truden