fbpx

Pokvarjeno levičarsko tradicijo po Cerarjevem propadu nadaljujeta Šarec in njegov minister Pikalo: Tako želita izigrati celo otroke!

Jernej Pikalo (Foto: STA)

“Verjetno se strinjamo, da so časi ene same resnice mimo in da živimo v demokratični družbi, kjer so dovoljena različna mnenja in pogledi na svet, še več – to je ustavno varovana pravica vsake državljanke in državljana. Eden od takšnih pogledov, ki se dotika ene najpomembnejših in osebnih življenjskih nalog, je vzgoja otroka. Prosim za Vaše pojasnilo, kaj je narobe s tem, da imajo starši možnost, da na podlagi svojega prepričanja, po svoji svobodni volji in s polno odgovornostjo za zanje najbolj dragoceno bitje na svetu — svojega lastnega otroka — izberejo med več vrstami šol tisto, za katero menijo, da je za njihovega otroka najprimernejša?” so v pismu, naslovljenem na ministra Jerneja Pikala, zapisali starši zasebnih osnovnih šol.

Čeprav se v proračunu znesek, ki bi ga v skladu z ustavno odločbo Šarčevi morali plačati, sploh ne bi poznal, bodo očitno spet izigrali ustavo in diskriminacijo katoliških otrok uzakonili. Osnovnošolsko izobraževanje je po ustavi obvezno in se financira iz javnih sredstev. Kot je zapisalo ustavno sodišče, to učencem zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega programa osnovne šole, ne glede na to, ali ga izvaja javni ali zasebni zavod, Pikalo pa bi sedaj otrokom odvzel sredstva za razširjeni del, kamor spada na primer šola v naravi in so jo otroci prav tako dolžni obiskovati. Starše bi tako oškodoval za dvakratni znesek doplačila razlike do 100-odstotnega financiranja.

Ob tem je treba še povedati, da so zasebne šole za državo cenejše kot javne šole. Za javne šole mora v nasprotju z zasebnimi država oziroma občina zagotavljati vsa sredstva, zasebne pa morajo same zagotoviti primerne prostore, opremo in vse skupaj tudi vzdrževati.

Celo deklarirano režimski dežurni pravnik Rajko Pirnat je Cerarjevi vladi ob poskusu izigravanja ustave pred dvema letoma povedal, da vlada sicer lahko spremeni ustavo, ne sme pa tega storiti s “sprevrženim namenom”, da bi izigrala Ustavno sodišče RS! Pokvarjeno levičarsko tradicijo po Cerarjevem propadu sedaj nadaljujeta Šarec in njegov minister Pikalo.

Franci Donko