Tito živel na veliki nogi, znanemu udarniškemu delavcu pa privoščil zgolj “fička”

Datum:

V času Jugoslavije je bil Alija Sirotanović eden najbolj znanih udarniških delavcev na njenem ozemlju. Slaven je postal potem, ko je leta 1949 v samo osmih urah izkopal 152 ton premoga in tako kar za 50 ton izboljšal rekord Alekseja Stahanova. Ne glede na to je umrl v bedi, dandanes pa se ga, razen v domači Brezi, ne spominja praktično nihče z območja nekdanje Jugoslavije.

                   

Alija Sirotanović je bil v času Jugoslavije ena najbolj znanih oseb na njenem območju. Slaven je postal predvsem kot udarniški delavec in junak socialističnega dela. 24. julija 1949 je namreč v rudniku Breza v samo osmih urah izkopal kar 152 ton premoga in tako za 50 ton izboljšal dotedanji rekord Rusa Alekseja Stahanova, poroča Express.

Sirotanovićev bratranec, Arif Sirotanović, poroča, da je “ruski KGB omogočil nadzor nad omenjenim izkopom premoga, saj drugače Rusi ne bi priznali poraza“. Sirotanovićev uspeh je bil za Jugoslavijo izjemnega simbolnega pomena, saj je bil dosežen ravno v obdobju napetih odnosov med Josipom Brozom Titom in Josipom Visarijonovičem Stalinom.

Foto: družben omrežja

Simbol delavskega razreda
Sirotanović, ki se je rodil leta 1914 v Trtorići pri Brezi, je po doseženem rekordu tudi sicer postal živa legenda in simbol delavskega razreda. Med drugim je bil upodobljen na bankovcu za 20 tisoč dinarjev, ki je bil v obtoku vse do leta 1987. Ob tem po njem še danes nosijo ime različne dvorane ter ulica na obrobju Breze, njegov doprsni kip pa stoji tudi v tamkajšnjem rudniku. Glasbena skupina Zabranjeno pušenje mu je posvetila celo pesem z naslovom “Srce, ruke i lopata”. Čeprav je v medijih kot datum Sirotanovićeve smrti omenjen 13. maj 1990, njegov bratranec poroča drugače. Pravi namreč, da je dejansko umrl tri dni kasneje, 16. maja 1990. V povezavi s svojim bratrancem dodaja še: “Celotna Breza je tudi toliko let po njegovi smrti še vedno ponosna na našega Alija, ki je bil znan predvsem kot skromen človek.”

Foto: družbena omrežja

Nagrada v obliki “fička”
V povezavi s Sirotanovićem so znane številne anekdote, ki poudarjajo predvsem njegovo skromnost. Ena izmed njih pravi, da mu je za doseženi rekord nagrado ponudil sam diktator Tito, ki je sicer znan predvsem kot glavni jugoslovanski komunistični klavec ter eden od desetih najokrutnejših zločincev v zgodovini. Po anekdoti je Sirotanović Titovo ponudbo sprejel, a iz skromnosti si je zaželel le večjo lopato. Slednjo je tudi dobil, po njem se je imenovala “sirotanovićka“. Kljub vsemu je Tito vztrajal, da si za svoj velik uspeh zasluži tudi kakšno dragocenejšo nagrado. Po daljšem oklevanju naj bi nato Sirotanović zase izbral še “fička” ter en tovornjak desk za zagraditev njive.

Spodnji YouTube posnetek ne glede na vse napisano jasno nakazuje, da Sirotanovića kljub nekdanji slavi danes praktično nihče več ne pozna.

M. D.

Sorodno

Zadnji prispevki