Policija naj bi znova odprla preiskavo o iranskem pranju denarja v NLB – jim lahko verjamemo, da bodo tokrat zadevo pripeljali do konca?

NLB (foto: STA)

Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo suma pranja iranskega denarja v NLB v primeru Farrokh, ki so ga pod drobnogled vzeli poslanci prejšnjega sklica DZ. Trenutno poteka obsežno pridobivanje podatkov o posameznih transakcijah v smeri preveritve suma kaznivega dejanja pranja denarja pri tujih državnih organih, so pojasnili na policiji. Jim lahko verjamemo glede na preteklo delo, ko so skušali celo prikriti pranje denarja?

V okviru predkazenskega postopka naj bi policija doslej opravila večje število razgovorov, zasegli in analizirali so tudi različno poslovno dokumentacijo. Kot so zapisali na Generalni policijski upravi, več o ugotovitvah tega postopka, ki poteka pod usmerjanjem državnega tožilstva, zaradi interesa preiskave ne morejo razkriti.

Policija je kriminalistično preiskavo nakazil iranskega državljana Iraja Farrokhzadeha prek NLB v letih 2009 in 2010 julija 2017 znova odprla na podlagi na novo ugotovljenih okoliščin, potem ko v prejšnji preiskavi ni ugotovila, da bi šlo za pranje denarja. Šlo naj bi sicer za približno milijardo dolarjev, nakazanih v času, ko so za Iran veljale mednarodne sankcije.

Florjančič je tisti, ki je ustavil preiskave
Kot je ob vnovičnem odprtju preiskave pojasnil vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič, leta 2010 in 2011 na podlagi tedaj razpoložljivih informacij ni bilo mogoče potrditi suma kaznivega dejanja pranja denarja. Takrat jim tako z zbiranjem obvestil in z obsežnim povpraševanjem pri različnih tujih in slovenskih organih ni uspelo potrditi sumov, navedenih v obvestilu urada za preprečevanje pranja denarja, oziroma razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Po domače povedano: šlo je za politično ustavitev tempirane bombe, saj je bilo v afero vpletenih preveč vplivnih oseb, zato je policija končala z zbiranjem obvestil in zadevo konec leta 2011 zaključila.

Dušan Florjančič (Foto: STA)

O kaznivem dejanju pranja denarja sicer lahko govorimo, ko najprej obstaja kaznivo dejanje, katere posledica je premoženjska korist, denar pa se nato plasira v promet z namenom legalizacije. Obstajati mora torej vzročna zveza med predhodnim kaznivim dejanjem in pranjem denarja, če te ni, pa ne gre za pranje denarja in ni mogoče izvesti predkazenskega postopka.

Vnovično odprtje preiskave je sicer zahtevalo specializirano državno tožilstvo na podlagi na novo ugotovljenih okoliščin iz medijev. DZ pa je ustanovil parlamentarno preiskovalno komisijo, ki je politično odgovornost za možnost, da se je to lahko sploh zgodilo, pripisala nekdanjemu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu ter vladi Boruta Pahorja in njegovima ministroma Francetu Križaniču in Samuelu Žbogarju, še poroča STA.

C. Š.

 • Peter

  Mogoče bodo tokrat odkrili vsaj to, kateri prašek so uporabili, no.

 • montyamp

  A se bližajo kakšne volitve ???
  Nekdo bi rad na nekoga naredil vtis , da so se UDBOVSKA DECA začela ukvarjati s “”poštenimi”” posli .
  Če bi Slovenija imela , namesto izkrivljenih bosansko-srbskih sodnikov , na položajih mlade in poštene pravnike , ne bi čakala novega bankrota , katerega generirajo gnilo bančništvo , skorumpirana javna uprava , mafijsko zdravstvo , z udbovsko indoktrinacijo kontaminirano šolstvo .
  Koliko je banditov v zaporu za 5 000 miljonov € ??????????
  V Avstriji , se gre za par jurjev tja kamor spada UDBOVSKA GVERILA .

 • branči

  znova odprla? a majo popravca? beda slo sodstva in demokracije, ko lahko vsako tele zahteva bankrot in odpis dolgov! bo pa zato tista punca iz urbane plačala kazen, da se lj proračun ne zmanjša! pa – naj me dopolnjejo – koliko deložacij poteka na današnji dan?

 • montyamp

  Čez noč so postali pošteni ?????????????
  Ne me basat .

 • tasilo

  Aha. “Politična odgovornost” – najbolj prazna puhlica, ki je ne zna nihče niti definirati niti pojasniti. Kaj za vraga sploh je ta “politična odgovornost”? A kdo ve?

  Jaz mislim, da je politična odgovornost nekaj za … emm … emm … rektalno aplikacijo.

  • macon

   Politična odgovornost je bila edino za Janšo po aferi Depala vas ter po lažiranemu poročilu KPK. Levi nikoli ne odgovarjajo za nič, tudi za milijardni kriminal ne.

  • francelj3

   To je menda jasno. Politična odgovornost je tisti 100-kilski nahrbtnik, ki ga z muko in težavo prenaša predsednik države Borut Pahor zaradi vseh napak, ki jih je storil, in svinjarij, ki jih je omogočil kot predsednik vlade. Saj vidiš, kako je ves sključen. Največji kos politične odgovornosti nosi za fantastični dan arbitražnega sporazuma. Meni se smili, tebi ne?

 • Anton

  verjamem da bo nekdo kriv, vto sem prepričan, sam vprašanje je kdo. praviloma najdejo neko žrtveno jagnje a la “blagajničarka”, tok da pomirijo nemirne duhove ljudstva.

  bee beee beee

  sarkazem press

  • GverilaStyle

   pod vsak uradni papir je nekdo podpisan in to z razlogom, da je nekdo odgovoren……….tebe, mene in vse ostale bi pa hebal za 20eur.

 • GverilaStyle

  upokojencem dvignili pokojnine za 2.4% a hkrati podražili elektriko za 15%……..v proračun je treba skipat denar davkoplačevalcev, ker terba je pokrivati kar so pokradli in plane za krajo imajo narejene že za 50 let vnaprej.

  • Anton

   sama elektrika kot surovina je zanemarljiva iz stroškovnega vidika, problem je en cel kup postavk. pač vzdrževat je treba to bohotno javno upravo,da se praskajo po mednožju

   postavke:

   Prispevki in ostale dajatve:
   prispevek ove+spte
   prispevek za delovanje operaterja trga
   prispevek za energetsko učinkovitost
   trošarina stopnje
   omrežnina:

   – omrežnina et
   – obračunsjka moč

   pa še akj sem pozabil

   sarkazem press

 • Franjo Trojner

  A se naši policaji tako malo šalijo iz nas in predvsem iz vladavine prava???
  Odprli bodo preiskavo o morebitnem pranju denarja v državni NLB?? Odprte imajo preiskave o povzročiteljih megalomanske bančne luknje, pa nekih ruzultatov tudi glih ni, banksterji so še kr vsi na prostosti. Tudi toti tri, ki so zdaj na pogojno zaporno kazen obsojeni in zdaj reveži nimajo denarja, da bi državi škodo povrnili, glih niso neki primer unčikovite pravne države, kar je javnost od pravne dežave upravičeno pričakovala. Logarju in njegovi komisij, ki je večino lumparij banksterjev policiji z dokazi vred naznalila, se mora danes od svete jeze pošteno ustnice tresti. Policija bo obnovila preiskavo o morebitni oprani 1 milijardi € iranskega denarja v banki NLB, ne me basat no! Na Logarjevi komisiji pa so vsi v preiskavo vpleteni, kot en ugotavljali, da pranja denarja v NLB ni bilo, se spomnim odgovorov onega v obraz že čisto rdečega nekdanjega obveščevalca in komisarja na Klemenčičevem ministrstvu za pravosodje.

 • Olga101

  Bojim se, da je to le predstava za javnost in bo edini rezultat zaplenjena obremenilna dokumentacija, ki je še mogoce ostala v NLB in bi tovariše lahko obremenjevala! Enako so s pomočjo Ljudmile murglske in NSI do konca pocrnili dokumente udbe in dobesedno zaprli arhive!

 • sodnikisozločinci

  “Glume gljivu.”

 • Andrej

  Malo so pohiteli. Prvi April bo šele čez ene 10 dni.

 • Andrej

  Če bi resno mislili s takimi preiskavami, bi že zdavnaj obtožili največje narodne veleizdajalce. Tiste, ki so delali proti osamosvojitvi, razorožili narod takrat ko je bil napaden, na debelo švercali orožje na sodišče pa prijavili nedolžne, si izmišljevali razne afere da so izneverili volitve, in še in še bi lahko našteval. Zdaj pa boto taisti pregledovali NLB, v kateri imajo popolno oblast. V vodstvu, nadzornem svetu, upravi. Le kako je narod lahko tako neumen, da verjame vanje?

 • Janez Kepic-Kern

  BANKA NLB IN ” SD” ITD. POKOMUNISTI R. SLOVENIJE?

  Kot upokojenec in ex OK knjižničar iz LJ
  bom zapisal le nekaj drobcev dejstev, za katera vem, da so verodostojna. In moje “uporabniško” videnje vloge bank v naši R. Sloveniji.
  Več naj pa napišejo — boljši poznavalci bank in NLB – ot sem to jaz, Janez Kepic-Kern..
  V letu 2019
  1. je NLB le še manjšinjsko državna last
  – kot vemo.
  2. ker imam v centrali NLB svoj osebni račun in račun mojega podjetja SLOVENIANA d.o.o. nekaj vpogleda v sedanje stanje te banke – že imam,
  3. predvsem opažam, da se te dni, te tedne v NLB DOGAJA
  – “REDUCIRANJE=ODPUŠČANJE” LJUDI, ZAPOSLENIH, KADRA BANČNIH USLUŽBENCEV
  – ZLASTI TISTIH NEDVOMNO “PRIDNIH MRAVLJIC” NA ŠALTERJIH ZA DELO S STRANKAMI: starejši, z več delovne dobe – bodo baje odšli v predčasno upokojitev oz. na borzo dela itd. Kar zanje -zagotovo – ni prijetno. Za preteklo morebino neoptimalno zaposlenost osebja v NLB – zagotovo – niso krivi – ti,ki ji zdaj odpuščajo. Pač pa njih nadrejeni, pretekla vodstva NLB:
  4. Ukinja NLB – tudi poslovalnice v nekaterih manjših krajih – kot sem zasledil na TV.
  5. V preteklo poslovanje NLB se ne spuščam – spomnim pa se, da smo bili ljudje, ki smo se zaposlili v javnem sektorju v Ljubljani – avtomatično usmerjeni oz. so nam zavodi, v kateri smo se zaposlili _ odprli RAČUN ZA PREJEMANJE PLAČE -“avtomatično” v prej LB, potem pa v NLB.
  Torej NLB je ves čas imela nek poseben, verjetno politično privilegiran status – napram ostalim bankam v LJ oz. v R. Sloveniji.
  6. GLEDE VPLIVA EX KP, ZK POLITIKE – NA LB oz. na . NLB – NE VEM VELIKO. Le toliko kolikor sem bolj nesistematično povzel, zvedel – iz medijev.
  NEPOSREDNO PA SEM VERJETNO VPLETANJE EX KP, ZK POLITIK, POLITIKOV – ZAZNAL NEPOSREDNO TAKO, DA SEM OB SVOJIH REDNIH TEDENSKIH OBISKIH CENTRALE NLB
  nekajkrat
  opazil pri vhodu v centralo NLB – EX ŠEFA CKZKS OZ. EX PREDS. R.S. MILANA K. – ponavadi ga je spremljal – kak varnostnik. Šlo je za srečanja na vhodu centrale NLB.

  7. BOLJ NENAVADNA SO BILA MOJA VIDEVANJA – PRI CENTRALI NLB,
  popolnoma slučajna videvanja – seveda
  EX “SD” – MINISTRA ZA FINANCE DR. F. KRIŽANIČA – 2.3 LETA NAZAJ, V ČASU,
  KO NI BIL VEČ FNANČNI MNISTER R.S.
  Po mojih obiskih centrale NLB , ponavadi ob petkih okrog 16h, sem sedeč pri soku – zunaj pri mizah VSEM ZNANE SLAŠČIČARNE MAXIMARKET – POPOLNOMA NEHOTE opazil, lahko opazoval tega
  dr. F. KRIŽANIČA, kakoje prihitel mimo moje mize na terasi SLAŠČIČARNE MAXIMARKET,
  nato je dr. F. KRIŽANIČ – ŠEL POD OKNA CENTRALE NLB.,
  TAM MALO POSTAL IN POGESTIKULIRAL NEKOM NA OKNIH CENTRALE NLB
  in šel dalje v senco dreves ob dolgem bloku poleg centrale NLB – nasproti MAXIMARKETA.
  Kakih srečanj dr. Križaniča s komerkoli – nisem videl.
  SO PA TE POTI DR. KRIŽANIČA POD OKNI CENTRALE NLB
  – VZBUDILE – MOJO POZORNOST,
  KER SEM GA NEHOTE VIDEL ITI POD OKNI TE – CENTRALE NLB – VSAJ 5X. Naključno.
  Za kaj je šlo – pravzaprav ne vem: najbolj me je presenetila na opisan nalin izvedena pot dr. Križaniča – tik pred zaprtjem centrale NLB ZARADI SILVESTROVEGA-KONCA LETA CCA 2.3 LETA NAZAJ.
  DR.
  F. KRIŽANIČU SE OPRAVIČUKJEM, ČE TISTE NJEGOVE POTI POD OKNI CENTRALE NLB – NISO BILE – NIČ JAVNO POMEMBNE. Vsekakor pa centrala NLB ima – tudi vhodna vrata.
  ZGORAJ ORISANO MOJE VIDEVANJE – ČE JE JAVNO POMEMBNO – SEM PRIPRAVLJEN PONOVITI BREZ ZADREGE NA URADNI ZAPISNIK POOBLAŠČENEGA ORGANA.
  Je popolnoma verodostojno. Moji kontakt podatki so na mojem e- portalu “SLOVENIANA”, sloveniana.si
  Toliko
  o mojem osebnem videnju te NLB banke. L. r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S,
  JAZ JANEZ K.K. SEM 67 LET, UPOKOJENI EX KNJIŽNIČAR, NEKAZNOVAN, NEALKOHOLIK.

 • Janez Kepic-Kern

  Banki NLB — želim seveda . vse dobro.
  Seveda
  pa bo morala delovati drugače – kot doslej !
  Čudi me marsikaj v zvezi – z NLB,
  predvsem to – zakaj hočejo vsi direktorji imeti tako visoke plače in odpravnine?
  A
  večje sedanje pretekle in sedanje probleme v povezavi z NLB – bo že Parlament razrešil.
  Jaz
  le pozdravljam poznane mi “pridne mravljice”= NLB bančne uslužbenke.
  Zlasti tiste,
  ki odhajajo na neprostovoljno “čakanje”
  ali v predčasno penzijo – se mi brez zadrege lahko oglasijo
  za
  kakšno pogodbeno sodelovanje z mojo “SLOVENIANO”. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  “SLOVENIANA”, MOJ E-PORTAL IN REVIJA
  PRODAJA DELNIC NLB
  https://sloveniana.si/wp-content/uploads/2018/11/SlovenianaRevija_mesecnikNOV02018_WEB_NLB.pdf

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!