fbpx

Policija potrdila: Mirka Moravca iz Bele krajine ugrabili ilegalni migranti. In še: takšnih dogodkov ni mogoče 100-odstotno preprečiti!

Tiskovna konferenca slovenske policije. (Slika: PrintScreen/Facebook)

Policija je zaradi suma kaznivega dejanja ugrabitve odvzela prostost 25-letnemu Maročanu in dvema 18-letnima Alžircema, je na novinarski konferenci slovenske policije dejal Tomaž Peršolja.

Poročali smo, da so včeraj Mirka Moravca iz Malega Nerajca v Beli krajini ugrabili štirje ilegalni migranti. Zvezali so mu roke in noge, v prtljažniku njegovega avtomobila pa ga pokrili z odejo. Na poti so bili kar 6 ur, vmes so vsaj dvakrat prečkali tudi državno južno mejo, policija jih ni nikjer ustavila (več TUKAJ).

Policija je danes na novinarski konferenci potrdila, da so Moravca ugrabili ilegalni migranti. Razlika je le ta, da so bili trije in ne štirje, kot je bilo sprva rečeno: 25-letni Maročan in dva 18-letna Alžirca.

Peršolja je povedal, da je operativni center v Kopru včeraj nekaj po 18. uri prejel klic iz vasi Prelože pri Lokvi v bližini Divače. Sporočeno jim je bilo, da se tam nahaja moški, ki trdi, da so ga ugrabili v Beli krajini in tudi ukradli avto.

Ugrabitelji naj bi potem, ko so Mirka Moravca odvrgli, nadaljevali pot peš po makadamski poti v smeri Italije. Na kraj so takoj odšli kriminalisti, vse razpoložljive enote policije, specialne enote, nad krajem je krožil helikopter. Obvestili so tudi italijanske varnostne organe.

Nekaj po 20. uri so jih Italijani obvestili, da so našli tri osebe, ki ustrezajo opisu; okoli polnoči so Italijani migrantske barabine izročili slovenski policiji, ki jim je odvzela prostost zaradi sumov kaznivih dejanj ugrabitev in odvzem avtomobila.

Po preverjanju je policija ugotovila, da so bili vsi trije pridržani že prej obravnavani zaradi nezakonitega prestopa meje, Slovenija pa jih je vrnila nazaj na Hrvaško. A očitno jim je uspelo znova prečkati mejo.

Ker policija govori o treh osumljencih, Mirko Moravec pa je trdil, da so k njemu pristopile štiri osebe, je Peršolja dejal, da so na začetku ugrabitve očitno sodelovale štiri osebe. Kot kaže, pa je eden od njih nekje med vožnjo po Sloveniji, ko so se ustavljali, zapustil vozilo. Policija še zbira informacije o četrti osebi.

Na tiskovni konferenci sta sodelovala tudi namestnik generalne direktorice policije Jože Senica in vodja oddelka za upravljanje meja Peter Skerbiš. Senica še vedno zagotavlja, da Slovenija sodi v krog najvarnejših držav na svetu. Zagotovil je, da bo policija storila vse, da bo Slovenija še naprej varna država. Takšnih dogodkov ni mogoče stoodstotno preprečiti, je dejal, v policiji pa se zavedajo, da takšni dogodki vplivajo na občutek varnosti ljudi.