fbpx

Policija že na delu zaradi preprečitve deportacije Ahmada, padla tudi prva kazenska ovadba

Slika je simbolična. Foto: iStock

V tem tednu smo bili lahko priča akciji, ki na videz spominja na film o superjunakih, ki rešujejo nemočne pred krivico. A tukaj gre zgolj za navidezni vtis, saj se je v resnici zgodila samovoljna akcija poslancev Jana Škoberneta (SD) in Mihe Kordiša (Levica), ki sta se z namenom nabiranja političnih točk odpravila v azilni dom in nezakonitega migranta Ahmada Shamieha odpeljala v Državni zbor, da bi ga zaščitila pred deportacijo. Policija je sporočila, da je v primeru preprečitve deportacije začela zbirati obvestila za utemeljitev razlogov za sum, da je bilo v konkretnem postopku storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. 

Pri tem bo policija skupaj z državnim tožilstvom preverila vse okoliščine navedenega postopka, zato o konkretnih kaznivih dejanjih in osumljencih v tej fazi postopka še niso mogli govoriti.

Padla prva kazenska ovadba
Na delu pa ni samo policija. Predsednik Slovenske narodne zveze pri SLS Mihael Letonje je namreč podal kazensko ovadbo proti poslancema državnega zbora Janu Škobernetu (SD) in Mihi Kordišu (Levica). Ovadbo je poslal na Generalno policijsko upravo in Vrhovno državno tožilstvo. Kot je poudaril, sta oba poslanca prekoračila svoja pooblastila in s tem postavila pod vprašaj pravno državo, hkrati pa tudi njeno varnost. Zato oba tudi poziva k odstopu in pričakuje ukrepanje pristojnih služb.

Dokaz, da je poslanec Škoberne preprečeval deportacijo, kar je priznal celo sam. V naslednjih dneh je spremenil svojo izjavo in javno govori, da tega ni nikoli storil.

“Vsekakor sta poslanca kršila 257. člen kazenskega zakonika, zlorabila svoj položaj in le upamo lahko, da bodo pristojni organi na njuno hudo kršitev kazenskega zakonika reagirali tako hitro, kot so v torek, da je bila odložena deportacija. Prav tako je nerazumljivo, kako je lahko predsednik Državnega zbora dr. Brglez podprl tovrstno nezakonito akcijo dveh pozornosti lačnih poslancev, ki sta s svojim dejanjem slovenskim državljankam in državljanom pokazala, da so v lastni državi drugorazredni in da se za njihove pravice s takšno vnemo ni vredno boriti,” je bil jasen Letonje.

Spomnimo, kaj se je dogajalo v torek in v dneh po tem …
Po tem, ko so se koalicijski poslanci namestili v pisarni poslanca SD Jana Škoberneta, kjer so klepetali ob kavi, so se med sproščenim pogovorom trojici pridružili tudi predsednik Državnega zbora RS Milan Brglez, poslanka SMC Jasna Murgel in poslanec SD Matjaž Han. Poslanca sta se zavedala, da sproščenega pogovora, o katerem so javnost seznanili tudi prek družbenega omrežja, ne bodo zmotili policisti, saj ti brez naloga nimajo vstopa v prostore hrama demokracije. Vlak, na katerega bi moral sesti nezakoniti migrant, pa je proti Hrvaški odpeljal brez njega.

Ahmada je v prostorih SD obiskal sam predsednik Državnega zbora Milan Brglez (Foto: Twitter).

Petinštiridesetletnik je pred letom in pol nezakonito pripotoval iz varne države Hrvaške v Slovenijo,  vrhovno, ustavno in evropsko sodišče pa so odločila, da se mora vrniti v sosednjo Hrvaško, ki je kot prva država vstopa v EU pristojna za obravnavo njegove prošnje za azil. Očitno pa so se koalicijski poslanci in poslanci Levice skupaj s premierjem Mirom Cerarjem odločili, da sodišč ne bodo upoštevali, saj so ga odpeljali v Državni zbor in s tem preprečili njegovo deportacijo. Gre za res neverjetno potezo, skregano z zdravo pametjo, glede na to, da so bili tako Cerar kot tudi vpleteni poslanci jasni in glasni glede tega, kako je treba upoštevati odločitve sodišč.

Za prvorazredne državljane – nezakonite migrante – pravna država ne velja
Do preprečitve deportacije nezakonitega migranta Shamieha je bil še posebej kritičen poslanec največje opozicijske stranke SDS Branko Grims, ki se je vprašal, kje je zdaj tista pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb, in dodal, da očitno pravna država velja le za drugorazredne državljane, za prvorazredne, med katere prištevamo nezakonite migrante, pa ne velja. Glede omenjene zadeve je na naše vprašanje odgovoril tudi predsednik republike Borut Pahor in poudaril, da je treba spoštovati odločitve sodišč, in dodal, da pristojni ne smejo ustvarjati precedenčnega primera. Po prepričanju največje opozicijske stranke SDS je premier Cerar zlorabil svoj položaj, potem ko je dosegel neizvršitev zakonite odločbe v primeru sirskega migranta. Po prepričanju poslanca Vinka Gorenaka je Cerar storil kaznivo dejanje, ki ga je treba preganjati, zato so vložili ustavno obtožbo proti Cerarju. Gorenak izpostavlja, da je MNZ izdal dokončno, pravnomočno in izvršljivo odločbo, po kateri bi moral biti nezakoniti sirski migrant včeraj deportiran na ozemlje Republike Hrvaške. “Akt, ki ga je izdalo ministrstvo za notranje zadeve, je izvršljiv in ga ne more odpraviti nihče več. Akt je zakonit, preizkušen tudi na Vrhovnem sodišču RS, Evropskem sodišču in Ustavnem sodišču RS,” je jasen  Gorenak

Cerar pokazal tri obraze
Glede primera se je na novinarski konferenci oglasil premier Cerar, kjer je nekako pokazal tri obraze. Zahteval je, naj se sodišča spoštujejo, okrcal poslance, ki so Ahmada peljali v Državni zbor, a hkrati dejal, da bodo na vladi uredili, da bo lahko ostal v Sloveniji. Naravnost smešno pa je, da je Cerar med tem, ko je kritiziral klepet migranta s poslanci v Državnem zboru, dejal, da gre za očitno predvolilno kampanjo, in dodal, da upa, da se kaj takega ne bo ponovilo. Glede na to, da sta migranta obiskala tudi Milan Brglez in Jasna Murgel, je več kot očitno, da je tudi njegova stranka vključena v predvolilno kampanjo. V primeru Ahmada pa je vendarle prišlo do zasuka, potem ko je predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec po seji vlade priznal, da vlada nima pristojnosti glede statusa sirskega migranta.

Ahmad Shamieh je slovenske davkoplačevalce stal najmanj 50.000 evrov, tolikšnega zneska pa slovenski upokojenec ne vidi v desetletju, kar v praksi kaže na to, da smo Slovenci, ki prispevamo denar v državni proračun, drugorazredni, pri tem pa se prav tako ne smemo nadejati, da bi se za nas zavzela Cerarjeva koalicija in sestankovala na podoben način, kot da bi bilo v državi izredno stanje. Očitno smo državljani dobri le takrat, ko je treba financirati plače javnih uslužbencev, ki jih je vedno več, ko pa smo žrtve slovenskega krivosodja in administrativnih napak, pa lahko pričakujemo le gluha ušesa vlade.

N. Ž.