fbpx

Iz prisluhov: Župan Janković v zameno za službo od farmacevtke zahteval spolne usluge

Foto: STA

Če so pred dvema dnevoma kriminalisti preiskovali sedež SDS, so se tokrat odločili, da bodo preiskovali še Jankovićevo mestno občino. Neuradno naj bi MOL preiskovali v zvezi s kanalizacijo na Rakovi Jelši, in sicer zaradi suma kaznivih dejanj sprejemanja in dajanja podkupnine ter zlorabe položaja. Preiskovalci naj bi se oglasili tudi v prostorih Javnega holdinga Ljubljana, JP Vodovod-Kanalizacija in družbe KPL. Preiskujejo za 150.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

“Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanje podkupnine, dajanje podkupnine in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti,” so sporočili z NPU. Da so preiskovalci na sedežu Mestne občine Ljubljana, so nam potrdili tudi na oddelku za odnose z javnostmi MOL.

”Danes je v nekaterih prostorih Mestne občine Ljubljana potekala hišna preiskava na podlagi ovadbe osebe, ki je pravnomočno obsojena. Policistom smo izročili vso zahtevano dokumentacijo, pri čemer župan Zoran Janković ni imel nobenih zadržkov, da zasežejo tudi strežnik, saj ničesar ne skrivamo. Policisti so svoje delo opravili korektno,” so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Neuradno: Preiskava zaradi kanalizacije na Rakovi Jelši
Po poročanju Financ naj bi preiskovalci iskali dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi Jelši. Lani so v zvezi s tem na Jankovića že leteli očitki o diskriminatornih zahtevah za reference gradbincev, saj naj bi bila občina pri izbiri izvajalca naklonjena mestnemu gradbincu KPL. Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja storili pri upravljanju s premoženjem občine, tako da je občina plačevala račune za opravljene storitve, osumljenec pa je zase zahteval denarno nagrado v višini 10 odstotkov. Župan Janković naj bi po denar na podjetje KPL pošiljal tudi svojega sina Jureta Jankovića.

Seks za službo
POP TV pa poroča, da se je župan ujel tudi v prisluhe, kjer je za posredovanje pri službi v Lekarni Ljubljana od farmacevtke zahteval tudi spolne usluge.

Na območju Ljubljane danes kar 12 hišnih preiskav
Kot so sporočili na policiji, danes že od šeste ure zjutraj na območju ljubljanske policijske uprave poteka 12 hišnih preiskav poslovnih prostorov gospodarskih družb, stanovanjskih prostorov in osebe javnega prava. Preiskovalci NPU namreč sumijo, da so bila kazniva dejanja storjena pri upravljanju s premoženjem osebe javnega prava, in sicer gre za nepravilnosti v postopku javnega naročila in posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Kot poroča Siol, naj bi poleg Mestne občine Ljubljana policisti preiskovali tudi prostore Javnega holdinga Ljubljana, podjetja Vodovod-Kanalizacija in komunalnega podjetja KPL.

Postopek zaradi prijave marca lani
Predkazenski postopek je NPU začel že marca 2014 na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa trenutno izvajajo dejavnosti zbiranja obvestil in dokazov na podlagi usmeritev specializiranega državnega tožilstva.

M. G.