Policijska sindikata stopila skupaj v boju proti deložaciji najbolj ogroženih policistov

Fotografija je simbolična (foto: STA)

Sindikat policistov Slovenije (SPS) in Policijski sindikat Slovenije (PSS) sta v državni zbor vložila amandmaje na predlog sprememb Zakona o organizaciji in delu v policiji, s katerim je SDS reševala najbolj ogrožene v policiji pred deložacijo. Sindikata sta se zavzela za pravično in celostno rešitev, s poudarkom na statusu aktivnih policistov z mladimi družinami ter družin policistov v primeru smrti izven opravljanja policijske dolžnosti.

SPS in PSS sta se v skupni izjavi, namenjeni zaposlenim v Policiji, zavzela za enoten nastop pri vložitvi amandmajev na predlog sprememb Zakona o organizaciji in delu v policiji.

“V predlogu amandmajev oba sindikata v policiji zasledujeta celovito in sistemsko rešitev, ki bo pravična in enakopravna tako do upokojenih policistov kot aktivnih in njihovih družin ter ostalih zaposlenih v policiji. Prav tako predlagani amandmaji predvidevajo, da Vlada RS letno za izvrševanje dopolnjenih 86. in 88. člena zagotavlja posebej določena namenska sredstva.”

Še posebej so izpostavili status aktivnih policistov z mladimi družinami
V izjavi sta se sindikata zavzela za celostno in pravično rešitev stanovanjske problematike službenih stanovanj vseh policistov aktivnih, upokojenih, njihovih družin ter ostalih policijskih sodelavcev. Še posebej so izpostavili status aktivnih policistov z mladimi družinami, družine policistov v primeru smrti najemnika izven policijskih nalog (bolezen, nezgoda) ter ostalih primerov, kjer je družina policista zaradi izrednih primerov potisnjena na socialni rob. V predlog so vključili tudi administrativno in pomožno osebje, ki sicer nima statusa policista.

SPS in PSS pričakujeta, da bodo poslanske skupine držale obljubo in predlagane amandmaje vložile do poteka poslovniškega roka (nedelja 10. decembra 2017) ter dopolnjen zakon potrdile na plenarnem zasedanju.

Ivan Šokić