Politična razrešitev: Damjan Damjanovič odhaja iz Slovenske filharmonije

Damjan Damjanovič (foto: STA)

Ministrstvo za kulturo je izdalo sklep, s katerim je Damjan Damjanovič razrešen s položaja direktorja javnega zavoda Slovenska filharmonija. Čez slab mesec tako Damjanovič ne bo več direktor.

Damjanovič, ki je na čelu Slovenske filharmonije od oktobra 2003, tretji zaporedni mandat pa se mu izteče oktobra prihodnje leto, je bil v zadnjem letu in pol večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo. Skupno sejo svetov, na kateri sta oblikovala mnenje o predčasni razrešitvi, je označil za nezakonito in v neskladju z ustanovitvenim aktom filharmonije.

Ministrstvo za kulturo je v sklepu 18. oktobra 2017 med drugim pojasnilo, da je pristojni organ dolžan razrešiti direktorja, če direktor pri svojem delu ni ravnal po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ni izvrševal sklepov organa zavoda ali je ravnal v nasprotju z njimi.

Damjanoviču se med drugim tako očita sum nepravilnosti (zlorab) pri službenih stanovanjih Slovenske filharmonije in kršitev predpisov in splošnih aktov zavoda, med katerimi so navedli, da ni vzpostavil sistem notranjega revidiranja oz. ni izvedel predpisanih notranjih revizij v letih 2013, 2014 in 2015 in da ni predložil sanacijskega načrta. Določene kršitve so bile sicer po besedah ministrstva izvedene že v prejšnjem mandatu, a so bile kljub temu upoštevane pri pojasnjevanju razrešitve.

Minister za kulturo Tone Peršak (foto: STA)

Pojasnila Damjanoviča ministra niso prepričala
Hkrati je ministrstvo na podlagi dokumentacije ugotovilo, da delo direktorja Damjanoviča ne omogoča kakovostnega izvajanja poslanstva Slovenske filharmonije. Glede na to, da so Damjanoviču očitali kar nekaj kršitev in nepravilnosti, je imel Damjanovič možnost, da ministru za kulturo vse skupaj pojasni. Damjanovič je pravočasno podal svoj odgovor glede očitanih kršitev, v katerem je podrobno pojasnil posamezne težave pri delu z orkestrom in zborom Slovenske filharmonije ter opisal težave pri upoštevanju zakonodaje.

V podrobnih odgovorih je direktor med drugim tudi pojasnil, da je Slovenska filharmonija v letih 2013 do 2016 v celoti izpolnila namen notranje revizije s tem, ko so bile v navedenih letih v Slovenski filharmoniji številne zunanje kontrole poslovanja oz. nadzor, izveden s strani državnih organov na številnih področjih. Prav tako Damjanovič trdi, da so bile ugotovljene nepravilnosti nato odpravljene.

Kot kaže, Antona Peršaka njegovi argumenti niso prepričali, zato vztraja pri svojem in ugotavlja, da so podani utemeljeni razlogi za predčasno razrešitev direktorja.

V nadaljevanju objavljamo izsek iz sklepa ministrstva.

“Glede na navedeno se Damjana Damjanoviča, direktorja javnega zavoda Slovenska filharmonija, z dnem 15. 11. 2017 razreši s položaja direktorja.” Zoper sklep pritožba ni dovoljena, lahko pa Damjanovič vloži tožbo na upravno sodišče.

B. O.

 • Kosobrin

  Končno. Kako lahko tako dolgo vztraja tam, kjer ni zaželjen?

  • Olga

   Kdo pa je zaželjen? Milan Murglski?

   • alga

    pogumno, da si upa nekdo na tem portalu zapisati, da bi bil Murgeljškrat, ta prikazen preganjavičnih iz noriškega kraljestva, sorodnik izmišljenih napsihiranih letečih slonov, za karkoli sposoben. kdor se hoče prepričati o Damjanovićevih sposobnostih, naj prebere njegov uvodni nagovor ob kandidaturi. zaradi njega in nizke pismenosti je bil nastavljen s strani SDS, to je stranka z najnižjim izobrazbenim profilom na sceni, Pojbič in Mahnič sta njena preroka

    • Olga

     Seveda! V SDS tiči zajec, saj vem! SDS je edina stranka, ki v tem parlamentu dela za ljudi in razkriva kriminal! Niso podkupljivi in to je to!
     Ko bodo levaki postavili za direktorja svojega, boste pa videli “sijaj”…tako kot Bratuškova, Janković, Cerarar s svojo vlado, kot anemični Peršak….to bo to..seveda, saj so “naši”…
     “Murgeljškrat” je prelepa beseda za veleizdajalca, šefa zločinske komunistične partije z Udbo! Njegovi tovariši (Perković in Mustać) sedijo v Nemčiji zaradi zločinov Udbe nad političnimi nasprotniki!

 • wowoo

  Politična razrešitev ??? A cel orkester, ki je proti njemu ima v lasti partijske knjižice in tatuje CKZKS po vseh delih telesa … mislim, tip je nesposoben, aroganten … dovolj za odstrel!

  • Olga

   Seveda…Sposobni so samo “naši”…. Zdaj bojo pa Murglski trubači kolo vodili…nastopali pa v Lažgošah…

   • wowoo

    Olga, ti maš spet probleme z Murglami??? Sam vprašam … ;)

  • rrrrr

   Dobo. To razumem, da imajo vsi violinisti, kot praviš, parijske knjižice. Ampak, da morajo biti tudi strune njihovih vviolin skovane v kovačnici bratstva in enotnosti je pa že malo pretirano. Kaj meniš, moj Vulvi?

 • Antonius

  Pred totalno nesposobno Cerarjevo vlado so zaenkrat varne samo še snažilke.
  Vsa kultura, ki jo še premore Slovenska filharmonija je letnica njene ustanovitve.
  V 316-ih letih njenega kulturnega delovanja je od filharmonije ostalo samo še izsiljevanje, politikantski prepiri, in kot popek sramote na vrhu žaltave “torte”, Cerarjevo ministrstvo kuture s Peršakovo peško, gnile olive na njej.
  Tristo let bodo čakali, da se bo v njej zopet pojavil kakšen Pehlivaniani, da jih popelje nastopati v tujino.

 • antimur

  Temeljito bomo morali počistiti s takšnimi pra..sci kot je ministrski zbor s Cerarjem na čelu in povsem kriminalno kučanistično koalicijo in ostalimi Kučanovimi podrepniki. Torej, popucati moramo zadnjo smet iz tega rdečega legla.

 • Anton

  s imenovanjem Toneta Peršaka sem vedel, da se nam nič dobrega ne obeta na področju kulture. pač Tona ima svoj politični opus mimo katerega pač ne more(spomnimo se da je bil med drugim v preiskovalni komisji pri obsodbi zoper četverice, zaakr je bil tudi primerno nagrajen, očitno s razrašitvijo Damijana še naprej anbira bonus točke za hude čase), mu pa moram priznati, da na področju svojega udejstvovanja gre za čist povprečnega ustvarjalca besede

  sarkazem press

  • Kosobrin

   Nise prebrali izpiska iz sklepa ministrstva? Kar mrgoli kršitev!

 • Olga

  Levičarski udar sindikalističnih politkomisarjev v filharmoniji! Peršak je pa tako ena lutka na vrvici! Kakšna beda! Spominja me na tiste DESUS-ove poslance, ki še brati ne znajo z listov! Imaš občutek, da bo vsak trenutek skup zlezel in da se poslavlja…. Sramota!
  Po volitvah je treba ukiniti ministrstvo za “kulturo”!

  • alga

   ni se treba naprezati, ministrstvo za kulturo so pristaši iznoriškega natabletkanega šipca že ukinili, superminister je bil Žiga Žaba Turk, ki je recimo sestavljal računalniške igrice, to je njegov edini dokaz pismenosti. seveda tisti, ki ste potomci izdjalcev, ki so z nemci pripravljali iztrebljenje slovenskega naroda med drugo vojno, ne prenesete kulture, ker je v njej skrita narodna obstojnost in zavest

   • joza joza13

    Turk je bil biser v primerjavi s temi fižolčki…

   • Olga

    Žal nisem potomka izdajalcev! Moji predniki so bili na “pravi” strani! Sem pa pismena, berem, obvladam tuje jezike, imam svojo glavo, sem poštena in sočutna in vem, da je komunizem enak nacizmu in fašizmu, da je zločin zločin, da so človekove pravice za vse enake, saj se človek rodi svoboden, da ni nihče nad ustavo in zakoni, da ni nihče nad mednarodnimi pogodbami in konvencami!
    Ko boste na nivoju Turka, se pa oglasite! Zdaj ste milijon svetlobnih let oddaljeni od njegovega intelekta! Sicer pa se prava kultura, ki jo vi hočete zanikati, kaže na trgu in ne s cekini iz korita in privilegiji!

  • Olga

   Zlorabljen nick! Če takoj ne prenehaš uporabljati mojega nicka, te prijavim policiji! Ko bo naš Janez prišel na oblast, bo obračunal tudi s takimi kot si ti!

   • TROL in KRADLJIVEC nickov se oglaša.

    • Olga

     Hvala za opozorilo! Ni vreden besede! Vse kar znajo je kraja, laž, podtikanje, zločin! To je hudičevo delo!

   • Olga

    Zlorabljen Nick! Na policijo se prijavite sami!

  • domovina mili dom

   Zopet se ti je prilepil tvoj oboževalec “najplemeniteji”.

   • Olga

    Hvala za obvestilo. Očitno samo to zna.

 • domovina mili dom

  Tako komunisti po kapljicah zamenjujejo druge z svojimi kadri. Kot v starih časih. kdo ni imel partijske knjižice je bil nagnan.
  Sindikati so leglo komunistične preteklosti. Zato sprejeti zakon, da si vsak naj priskrbi sam članstvo in si naj sam plačuje položnice.

 • baubau

  samo-u-o-pravljanje še traja…

 • Soave

  In sedaj bo vse v najlepšem redu. . . . . in sedaj bo red in disciplina, kot jo želi sindikat – zanimivo !! Orkester bo konkuriral Dunajskim Filharmonikom. Sem bodo drle svetovne marke dirigentov in solistov. . . . . . .
  Ste kaj kač videli ??
  Dragi moji Filharmoniki . Prišli boste z dežja pod kap !!
  Pa še pripis – mene v Operi nikoli ni nihče vprašal kako, kaj in kdaj !! Oprostite no !!

  • Olga

   Ni važno! Samo, da so “naši”….

  • Kosobrin

   Ste prebrali, koliko kršitev je navedenih v sklepu ministrstva? Preveč napak, direktor filharmonije mora delati predvsem to, kar ni. Nikjer ne gre brez težav, upajmo pa, da bo prišel nekdo, ki bo naredil red.

   • Soave

    Sem prebrala! Podobne nepravilnosti bi našli v vseh večjih umetniških ustanovah! Zaradi neurejene zakonodaje in množice birokratov !!

 • dr Janez Sveti

  Dolgo so rabili, da so dosegli svoje. Nimaš kaj. Na vseh državnih položajih morajo bit zaesljivi, preverjeni kadri, ki so člani mreže.
  DR Janez Sveti geniuj

 • MEFISTO

  Česo že zamenjali vse čistilke, potem ne moremo pričakovati, da bo čistko preživel ravno direktor filharmonije.

  • Olga

   Tega bojo zamenjali tudi s čistilko! Saj drugega kadra nimajo! Komunajzli so padli res na dno! Peršak, Celarčeva, Mrakova, zdrava atmosfera, šamanka…. Tudi Hitler je imel okoli sebe šamane….

 • Olga

  Na volitve! Levičarje na smetišče zgodovine! Volimo desnico! Tudi desno predsednico države! Za Slovenijo gre!

  • Olga

   Plemeniti! Opozarjam vas, da takoj prenehate uporabljati moje ime! Sicer pa imate prav. Vsi volimo Angelco Liković! Ta je najboljša za nas, ker je najbolj klerofašistična!

   • MEFISTO

    Malo se je potuhnil naš mož tisočerih nickov, pa je začel znova krasti tuje nicke.

    Morda je mož odšel z udbe, toda udba ni odšla iz njega.

 • Olga

  Sicer možakar ni bil vreden kaj dosti, ampak bil je naš, tudi to nekaj šteje!

 • sloustava

  Kot Persaku ni usojeno, da bi zrasel, mu ni bilo usojeno stati v vrsti, ko je Bog delil pamet in vest. Pomanjkanje obojega se vidi z aviona!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!