Poplave dokončno razkrile, da je Jankovićev Kanal C0 tempirana bomba

Območje kanala C0 pri Tomačevem v času poplav (Foto: Uroš Raztresen)

Ljubljanski župan Zoran Janković in tovariši strokovnjaki ves čas trdijo, da je povezovalni kanalizacijski Kanal C0, ki prečka vodovarstveno območje, popolnoma varen pred naravnimi nesrečami, kot so potres, neurja ali poplave. Še več, mestna oblast je trdila, da Kanal C0 ni na poplavnem območju. Zadnje katastrofalne poplave v Sloveniji so razkrile, da to ne drži.

Številni posamezniki so na družbenih omrežjih objavili fotografije z vodo zalite trase kanala in tudi poškodbe. “Kanal C0 v Tomačevem je trenutno z vseh strani varno zalit z vodo. Ko bo poln, bo efekt še boljši,” je na družbenem omrežju cinično zapisal Uroš Raztresen in objavil fotografije.

Če bi “Jankovićev drekovod”, kot uporabniki omrežij pravijo Kanalu C0, že deloval, bi lahko prišlo do hudega onesnaženja podtalnice, ki daje vodo Ljubljančanom.

Čeprav mestni oblastniki trdijo drugače, bo kanal puščal. Že magister kemije Tomaž Ogrin je na Nova24TV opozoril, da bo zaradi geološke strukture zemlje in dejstva, da so kanal delno zasipali s kmetijsko zemljo, ki je mehkejša, prišlo do premikov cevi, kar bo (denimo ob hudih poplavah) povzročilo razpoke na spojih. Natanko to se je, sodeč po objavah na družbenih omrežjih, zdaj zgodilo – pojavile so se razpoke na spojih.

“Spoj, skozi katerega prodira kalna blatnica, ko pride v cev pade tlak in tvori kepice podobne izločke gliste. Vseh 350 skupin je na najbolj kritičnem območju. Cevi so pa na mestu, kjer ni kinete tudi površine do 10cm, ker so jih zasipali na polno 7m v globino,” je na Twitterju možno onesnaženje s fekalijami pojasnil arhitekt Andrej Čufer.

Image

Območje kanala C0 po poplavi. (Foto: Uroš Raztresen)

Poslanka Anja Bah Žibert je zato vlado pozvala, naj nemudoma ustavi gradnjo nevarnega Kanala C0. “Z neustavitvijo gradnje kličete novo katastrofo,” je zapisala.

Demokracija