Popoln polom ministrstva, ki ga vodi Andreja Katič – sposobni niso naročiti niti avtobusa

Andreja Katič (foto: STA)

Vsi smo slišali oceno slovenskega obrambnega sistema, ki jo je podal predsednik republike Borut Pahor. Ta je stanje slovenske vojske ocenil kot nezadostno. Ampak kdo bi si mislil, da lahko pride do takšne blamaže kot se je zgodila včeraj. Vojaki so zamudili na letalo, ker avtobus ni prišel po njih.

Iz ministrstva za obrambo so potrdili, da “avtobusa ni bilo in vojakov ni peljal na letališče.” In to je bilo vse kar je imelo za povedati ministrstvo, ki ga vodi Andreja Katič, ki rajši, kot da bi se posvečala katastrofalnemu stanju v vojski, hodi po partizanskih proslavah in odkriva obeležja množičnim morilcem.

Ali vojska nima svojih avtobusov?
Avtobus, ki naj bi prišel po čakajoče vojake, je bil v zasebni lasti. To pomeni, da je ministrstvo naročilo prevoz za 22 vojakov, od zasebnega avtoprevoznika. Morda se bo to komu zdelo bagatelno, a zakaj ministrstvo, ki ima na razpolago cel kup vojaških avtobusov, najema za prevoze zunanje izvajalce?

Vojaki, ki jih je avtobus “pozabil” pobrati, so namenjeni na vojaško vajo na Baltik. Tja bi morali priti že pred dvema tednoma, zato je zamuda z avtobusom le pika na i. Ministrstvo je pred tedni celo v sporočilu za javnost napisalo, da so vojaki že na poti. Še ena laž z ministrstva ministrice Katičeve.

Na ministrstvu jim je vseeno
Simon Korez iz ministrstva za obrambo je dejal, da se bo vaja tako ali tako začela prihodnji teden, zato zamuda ni katastrofalna. Takšna izjava je popolnoma neresna, sploh če vemo, da bi se morali vojaki že dva tedna na mestu vaje pripravljati.

Prav nasprotno od mirnega tona ministrstva pa je reagiral predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič iz SDS, ki je dejal: “To je še ena v vrsti blamaž. Namesto, da ministrica za obrambo hodi po proslavah in časti totalitarizme, bi morala skrbeti za mednarodni ugled in kredibilnost vojske.” Mahnič je dejal, da se bodo tudi o tej blamaži pogovarjali na današnjem odboru za obrambo v Državnem zboru.

https://twitter.com/ZanMahnic/status/775417684951433216

Kdo bo kril stroške?
Zaplet bo stal, po poročanju Dela stal kar nekaj tisoč evrov za menjavo letalskih kart. Nekajtisočna blamaža za prevoz parih vojakov od vojašnice do letala. Da ministrstvo ne zna poskrbeti niti za tako banalne stvari, kako lahko državljani pričakujemo, da nas bo vojska branila, če pride do izrednih razmer ali bog ne daj vojne.

A. R.