fbpx

Popravek: V “mesarskem klanju” med strici in nečaki iz ozadja so zmagali strici! Telekom odslej nadzoruje stara udbomafija

Upravna stavba Telekoma Slovenije, Foto: STA

V soboto, 22. 4., ste ob 5:00 na spletni strani http://nova24tv.si objavili prispevek z naslovom V “mesarskem klanju” med strici in nečaki iz ozadja so zmagali strici! Telekom odslej nadzoruje stara udbomafija. V prispevku med drugim navajate tudi naslednje:

“….Če pa začnemo kopati globlje, pa lahko ugotovimo, da je bila tesna sodelavka Darija Južne, polovičnega lastnika podjetja Perspektiva. Dari Južna je znan po spornih poslovnih praksah, zaradi katerih je bil v preteklosti že obsojen. Za izčrpavanje podjetja CGP Novo mesto je bil obsojen na 21 mesecev kazni, ki jih je odslužil z družbeno koristnim delom. Z denarjem, ki ga je dobil iz spornih poslov in slabih kreditov, je kupoval delnice Petrola, CGP-ja in, ne boste verjeli, Telekoma. Kljub temu, da ni popolnoma jasno, s čim se ukvarja, imata obe njegovi podjetji skupaj za več kot 150 milijonov evrov prometa (poslovni izkazi za leto 2015). Povezan je s Petrolom, Telekomom in drugimi podjetji, ki skupno tvorijo hobotnico, v katero je vključen tudi Borut Jamnik in dosedanji nadzornik Tomaž Berločnik, ki je predsednik uprave družbe Petrol. Prepleti in zapleti oseb in podjetij v tej državni hobotnici so neverjetni. No, Babičeva je bila v preteklosti tudi članica uprave družbe Perspektiva, tako da je dobro povezana in zaščitena”.

Vaš prispevek zaničljivo, predvsem pa netočno govori o družbi Perspektiva, v solastništvu Darija Južne. Če bi novinar v kateri koli iskalnik vtipkal ključno besedo, bi dobil povezavo na spletno stran Skupine Perspektiva in tam dobil vse potrebne informacije. Tako pa raje zapiše: “Kljub temu, da ni popolnoma jasno, s čim se ukvarja….” Zato naj zelo jasno in nedvoumno zapišemo za tiste vaše bralce, ki si želijo natančne navedbe, da je poslovanje skupine Perspektiva predstavljeno na spletni strani in tam zapisano tudi v dokumentih, letnih poročilih, ki so javno dostopni na http://www.perspektiva.si/S1300/dokumenti. Bralcem dokumentov so na voljo tudi druge informacije, od strukture skupine, lastniške strukture in deležev, organizacijske strukture, pa do poročil uprave, poročil po trgih, kjer skupina nastopa, do finančnih rezultatov oz. računovodskega poročila.

Prav tako je treba bralcem zelo jasno povedati, da je navedba: “Povezan je s Petrolom, Telekomom in drugimi podjetji….” zapisana v kontekstu in na način, ki bralca zavede, da gre za povezave, ki so v nasprotju z zakonodajo ali najmanj s korektnimi pravili poslovanja. Povezave med Skupino Perspektiva in družbami, kot sta omenjeni podjetji Petrol in Telekom Slovenije, so lastniške narave. Kot vsak lastnik, delničar, pa svojo pravico družba Perspektiva uveljavlja preko skupščin delničarjev.