Portal Euractiv s poročanjem o Viktorju Orbanu izkazuje lastno dvoličnost- kdaj gre za cenzuro, kdaj pa za svobodo govora!

Evropski mediji so cenzurirali oglase Viktorja Orbana, ki si želi, da bi bila EU manj avtoritarna (Foto: Matic Štojs Lomovšek/epa)

Spletni portal Euractiv je pred dnevi cenzuriral evropsko poslanko Romano Tomc, ko so jo vprašali za njeno mnenje o stanju medijske svobode v Sloveniji. Novinarka Molly Killeen je odgovor Tomčeve preprosto ignorirala in ga ni vključila v svoj prispevek. Tokrat pa je bil tarča spletnega portala madžarski premier Viktor Orban, ki se trudi, da bi ohranil tradicionalne družinske vrednote in si želi skozi oglase upreti avtoritarnosti evropskih oblasti. Portal tokrat v svojem članku poudarja, da so ga večinski mediji zavrnili pri objavi oglasa. Na omenjeno se je odzval tudi Janša: “In to vi poimenujete medijska svoboda. To kar storili včeraj je cenzura. Svoboda izražanja pomeni tudi zaščito svobode govora tudi vseh tistih, ki razmišljajo drugače. Sami praktično uničujete strukturo evropskih sanj.” 

Že pred dnevi smo pisali na temo diskreditacije slovenske politike premierja Janeza Janše ter kako je novinarka preprosto prezrla nekatera dejstva o Sloveniji. Novinarka spletnega portala Euractiv Molly Killeen je poslala novinarsko vprašanje med drugim tudi evropski poslanki Romani Tomc. Zanimalo jo je njeno mnenje na očitke o sovražnem okolju, s katerim se srečujejo novinarji in o stanju financiranja STA. Tomčeva se je njenega vprašanja razveselila, saj meni, da je potrebno slišati vsa mnenja.

Vprašanje se je navezovalo na projekt monitoringa Civicusa Slovenija zaradi domnevnega kršenja človekovih pravic. Tomčeva ji je v odgovoru pojasnila, da vlada ne izvaja nikakršnega nasilja nad novinarji in ne omejuje svobode medijev. “Aktualna vlada ne preganja in ne ustrahuje novinarjev. So pa nekateri novinarji deležni pritiska s strani njihovih tajkunskih lastnikov. Žalostno je, da so številni izmed njih ujeti v negotovih zaposlitvah in njihovim lastnikom predstavljajo le nekakšno sredstvo za ohranitev monopola, za kar prejemajo mizerno plačilo. To so tiste težave, o katerih bi se morali pogovarjati,” je poudarila evropska poslanka.

Novinarka Euractiva Molly Killeen in slovenska evropska poslanka Romana Tomc. (Foto: Twitter, Romana Tomc)

Novinarki pa odgovor Tomčeve ni ustrezal in ga ni vključila v svoj novinarski prispevek. Med drugim je novinarka trdila, da vlada omejuje proteste, v drugi sapi pa poudarjajo, da se na protestnih shodih ljudje zbirajo vsak teden. Opozicija si s svojimi evropskimi prijatelji na takšen način trudi spodkopati prejem evropskih sredstev – ob tem pa jih prav nič ne zanima, da bo kratko potegnila prav Slovenija, ki naj bi jo oni tako zavzeto reševali. Razume kdo lahko.

Euractiv še nad enega sovražnika, ki brani tradicionalne vrednote – Orbana
Omenjeni portal se je danes lotil tudi madžarskega predsednika Viktorja Orbana, ki brani tradicionalne vrednote in družino na Madžarskem. V svojem novem prispevku poudarjajo, da je več vodilnih evropskih časopisov zavrnilo objavo plačljivih oglasov, ki jih je podpisal Orban. V članku navajajo, da večji mediji ne želijo dati prostora politiku, ki mu očitajo kršenje človekovih pravic in svobodo medijev.

Foto: epa

Orban Evropski uniji v oglasu očita gradnjo “superdržave”, sam pa poziva k uporu popolni evropski integraciji. “Evropski parlament se je izkazal za slepo ulico: zastopa samo svoje ideološke in institucionalne interese. Okrepiti je treba vlogo nacionalnih parlamentov,” piše ​​v oglasu. Urednik časopisa The times of Malta Herman Grech zaradi tega oglasa očita napad na svobodo madžarskih medijev in poziva, da teh oglasov ne dovolijo tudi pri drugih medijih.

Na delovanje Euractiva in njihovih somišljenikov se je odzval tudi slovenski premier Janez Janša. Ta je namreč prepričan, da mediji s prepovedjo oglaševanja ustvarjajo medijsko cenzuro. “In to vi poimenujete medijska svoboda. To kar storili včeraj je cenzura. Svoboda izražanja pomeni tudi zaščito svobode govora tudi vseh tistih, ki razmišljajo drugače. Sami praktično uničujete strukturo evropskih sanj,” je bil kritičen Janša.

Ob otvoritvi predsedovanja niso pozabili ponovno napasti Slovenije
Na današnji naslovnici Euractiva pa nikakor ni prezreti tudi članka o pričetku predsedovanja Slovenije v EU. Članek je sicer korektno napisan, a nikakor niso mogli mimo tega, da je v Sloveniji medijska svoboda pod pritiski. Podobno kot je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je potrebno rešiti vprašanje, vezano na Slovensko tiskovno agencijo. Podobnega mnenja je tudi vlada, ki želi rešiti to vprašanje in po reviziji poslovanja agencije nameniti sredstva za financiranje. A tuji časopisi ne razkrijejo celotno slike, temveč poudarjajo le pritiske, ki jih izvaja vlada.

Sara Rančigaj