Portal Euronews glede medijske svobode v Sloveniji izpostavlja, da je Blaž Zgaga “slavni raziskovalni novinar”!?

Foto: STA/Twitter/Facebook

Spletni portal Euronews je objavil novico, s katero prodaja zgodbo, kako naj bi bila medijska svoboda v Sloveniji ogrožena. Pri tem so šli celo tako daleč, da so novinarja Blaža Zgago, ki je v zadnjem letu zaslovel po ideološko profiliranem novinarskem aktivizmu, ki je uperjen proti vladi Janeza Janše, celo opredelili kot slavnega raziskovalnega novinarja. Na objavo se je kritično odzval dolgoletni novinar Miro Petek, ki navaja, da si želi prebrati njegove “preiskovalne članke”, in se sprašuje, v katerem mediju jih lahko najde. Oglasil se je tudi sociolog in profesor dr. Borut Rončević, ki je kritičen do novinarke omenjenega portala, saj ta sploh ni podala vseh mnenj, čeprav je z njo opravil daljši pogovor.

Nasprotno pa je novinarka izpostavila novinarje, ki pogrevajo stare zadeve, najbolj kritičnih pa ni niti omenila. Kritična je tudi do našega medija, ki javnosti prikazuje drugo plat resnice, ki jo osrednji mediji zamolčijo. Z namenom, da upravičila nit svojega pisanja je pri tem dodala mnenje novinarja portala Necenzurirano Primoža Cirmana, ki je prodal zgodbo, da naj bi ga naš medij želel “individualno in profesionalno uničiti”.

Spletni portal Euronews je objavil članek z naslovom “Ali je medijska svoboda v Sloveniji res ogrožena?”. V članku opisujejo, da se vsak petek vztrajno zbirajo protestniki, ki izražajo svoje nasprotovanje trenutni vladi in opozarjajo, da jih trenutna vlada moti. V nadaljevanju so izpostavili tudi mnenje Blaža Zgage, ki ga opredeljujejo kot slavnega raziskovalnega novinarja. Zgaga meni, da trenutna vlada blati novinarje in jih celo žali. Zgaga je pri tem dodal še kanček dramatičnosti in celo izjavil, da je bil žrtev groženj s smrtjo. Medij v nadaljevanju trdi, da so grožnje vlade “izjemno dobro” organizirane, vse pa naj bi se dogajalo pod taktirko predsednika vlade Janeza Janše. Izpostavljajo, da je premier dobil novo ime, ki ga je v resnici ustvaril kar Zgaga sam, in sicer ga je poimenoval “Maršal Twitto”. Pri tem sicer ne omenijo, da je Janša stalno na tapeti tistih, ki hrepenijo po oblasti levice. Poleg tega, da ne skoparijo z lažmi na njegov račun, je ta deležen celo groženj s smrtjo.

V nadaljevanju so še opozorili, da je vlada ukinila financiranje STA, saj UKOM ni prejel zahtevane dokumentacije. Pri tem so še opozorili na bližajoče predsedovanje EU in 30-obletnico samostojne države. V članku pa niso omenili, da je vlada uredila tudi financiranje STA z novo uredbo, saj si v nasprotju z njihovimi trditvami vlada želi le, da bi STA spoštovala zakon in omogočila vse storitve tako, kot je določeno v zakonu o STA. Najbrž tega dejstva niso vključili, ker to ne bi bilo v skladu z zgodbo, ki so jo očitno želeli prodati navzven.

V članku na podlagi izjav točno določenih novinarjev navajajo, kako naj bi bila medijska svoboda v Sloveniji ogrožena. Med drugim so izpostavili Mojco Pašek Šetinc, ki še vedno pogreva staro zadevo. Seveda niso poudarili, da je do napadov na novinarje, kakršen je bil v primeru Mira Petka (brutalen pretep), prišlo v času levičarskih vlad. Glede napisanega se je kritično odzval poznavalec medijev Borut Rončević, ki je dejal, da je z novinarko, ki je napisala omenjeni članek, opravil pogovor, a ga slednja ni objavila. “Najbrž se povedano ni ustrezno umestilo v njen narativ,” je dejal.

Foto: Printscreen

Vsem je trn v peti naš medij
Levičarski aktivisti pa ne izgubijo priložnosti, da ne bi izpostavili tudi našega medija, ki mu očitajo vzpostavljanje mreže skupaj z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Pri označevanju našega poudarjajo mnenje tako imenovanih kritikov, kako naj bi šlo za skrajno desno usmerjeni medij, kar je seveda laž. V nadaljevanju sicer izpostavljajo tudi mnenje direktorja Nova24TV in voditelja oddaje “Kdo vam laže?” Borisa Tomašiča glede poročanja osrednjih medijev v času epidemije: “Bilo je neverjetno, koliko lažnih novic je bilo in je še v naših osrednjih medijih,” je poudaril in pojasnil svoje poslanstvo: “To, kar prikazujem, je razkrivanje manipulacij in laži, s čimer prikazujem tudi drugo stran resnice”. Ker mnenje Tomašiča razgalja golo resnico so seveda ob tem obvezno pripisali, kako naj bi se vseskozi obregal ob novinarja Necenzurirano Primoža Cirmana, ki je za portal potožil, da se jih naj bi želelo uničiti “profesionalno” in “individualno”. Toliko o profesionalnem novinarstvu. Levičarski aktivizem očitno nima meja, čeprav se s tem blati lastno državo.

Sara Rančigaj