Poslanec Levice Miha Kordiš brez pooblastil delil informacije iz zaprte seje, ki jih je Sova že označila za neresnične!

Poslanec Levice Miha Kordiš (Foto: Printscreen)

Poslanec Levice Miha Kordiš je v javnosti za medije delil informacijo, da so bili na nasilnih protestih, 5. novembra, udeleženi predstavniki podzemlja, z dogodkom pa naj bi bile po njegovo povezane tudi skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova je njegove interpretacije že označila za neresnične. Podobnega mnenja je tudi predsednik odbora za notranjo politiko Branko Grims, ki med drugim opozarja, da je Kordiševo dejanje zrelo za kazensko ovadbo, saj Kordiš nima nikakršnih pooblastil, da bi lahko dajal javne izjave o zaprti seji.

Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je včeraj na zaprtem delu seje nadaljeval obravnavo poročila o omenjenih izgredih. Kot so sporočili s Sove, je agencija svoje poročilo predstavila na zaprtem delu seje zaradi tajnosti predstavljenih podatkov, zato sama teh podatkov javno ne mogla komentirati. “Zagotovo pa se utemeljeno pričakuje, da s tajnimi podatki agencije vsi, ki se z njimi seznanijo v okviru opravljanja svojih nalog, ravnajo zakonito in odgovorno, zavedajoč se škodljivih posledic njihove zlorabe za ozke interese posameznikov ali skupin,” so navedli.

Z razpravo je odbor začel že v četrtek, ko je direktor Sove Janez Stušek med drugim povedal, da je Sova spremljala dogajanje, povezano s protestom, saj so se po njegovih navedbah izkazale določene mednarodne aktivnosti, je poročal STA.

Po včerajšnjem zaprtem delu seje pa je pred medije stopil poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovih besedah je iz javno dostopnih informacij mogoče sklepati, da so v policiji in političnem vrhu vedeli, kakšen protest se pripravlja, in bi lahko stopnjevanje nasilja že prej preprečili. Namesto tega so uporabili represivna sredstva, kar da naj bi ustrezalo političnemu vrhu oziroma premierju Janezu Janši in njegovemu krogu, je navedel in dodal, da naj bi bile z dogodkom povezane tudi “skupine skrajne desnice z zgodovinsko izpričanimi povezavami do stranke SDS”. Namige, da bi bil v ozadju protestov SDS, je javno zavrnil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, prav tako pa spomnimo, da so bili na protestu udeleženi že znani akterji levičarjev.

Poslanec SDS in predsednik odbora za notranjo politiko v državnem zboru Branko Grims poudarja, da Kordiš nima nikakršnih pooblastil, da bi lahko v javnosti dajal izjave o čem je tekla beseda na zaprti seji. “Kot predsednik odbora za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo opozarjam, da g. Miha Kordiš nima nikakršnih pooblastil za dajanje izjav o zaprti seji in da takšno početje potegne za seboj kazensko odgovornost, česar ga tudi neresničnost njegovih navedb ne reši!”, je dejal. Tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert je mnenja, da je njegovo dejanje zrelo za kazensko odgovornost, saj nikakor ne bi smel navajati svojih izjav, ki temeljijo na laži.

Sara Rančigaj