fbpx

[Video] Poslanec Pojbič: Želimo pomagati najbolj ranljivim skupinam z roba družbe

Poslanec Marijan Pojbič (Foto: Nova24tv)

Na novinarski konferenci SDS je poslanec Marijan Pojbič opozoril na izjemno neodgovorno vodenje socialne politike sedanje vlade, ki nima posluha za najbolj ogrožene. Zato v SDS predlagajo spremembo zakona, s katero bi ljudje s socialnega roba zaprosili za socialno pomoč in varstvene dodatke, in sicer brez obveznosti vračanja in obremenitve nepremičnin.

Po mnenju poslanca Marijana Pojbiča je vladna politika, ki slovenskim upokojencem s polno delovno dobo, namenja pokojnine, ki znašajo komaj 443 evrov, nepravična. Medtem ko ta ista država za enega migranta oz. prosilca za azil namenja 833 evrov. “Dejstvo je, da mora država najprej poskrbeti za svoje državljane na socialnem robu in to bi od te vlade tudi pričakovali, da stori,” je dejal Pojbič.

Prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnin za prejemnike pomoči
V SDS so vložili predloge sprememb zakona o socialno varstvenih prejemkih, ker želijo tem skupinam pomagati, da bodo lažje preživeli skozi mesec. Poglavitne rešitve zakona črtajo določbe, ki določajo “vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnin za prejemnike denarne in socialne pomoči, varstvenega dodatka ter celotne obveznosti vračanja prejete socialne pomoči in dediščine prejemnika in sicer za prejeto denarno socialno pomoč, varstveni dodatek oprostitve pomoči socialnih in varstvenih storitev, prispevka k plačilu sredstev namenjenih k plačilu oz. doplačilu pravic družinskega pomočnika”.

Obstoječi zakon sprejela “socialna” Pahorjeva vlada
S to spremembo zakona bi po mnenju Pojbiča “ljudi s samega socialnega roba prepričali, da bodo ponovno in brez zadržkov zaprosili za varstveni dodatek in socialno pomoč ter si tako zagotovili minimum za preživetje”. To določilo zakona, da se prejemnikom socialne pomoči z vpisom v zemljiško knjigo prepove obremenitev in razpolaganje z nepremičnino, ki jo imajo v lasti, je namreč sprejela Pahorjeva vlada pod ministrom Svetlikom.

“Prav zato so se ljudje s samega roba odpovedali socialnim pomočem in dodatkom. Da se to ne bi več dogajalo, smo v SDS vložili spremembo zakona, saj želimo pomagati najbolj ranljivim skupinam z roba družbe,” je še zaključil poslanec Pojbič.

M. P.