fbpx

Poslanec Združene levice Miha Kordiš v parlamentu grobo žalil predstavnike Gibanja za otroke in družino, ki so prišli predstavit svojo novelo družinskega zakonika

Foto: Nova24TV. Slika je simbolična.

Po več mesecih so v Gibanju za otroke in družino vendarle dočakali sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide o človekovih pravicah vnukov in starih staršev, na kateri so predsedniku odbora Urošu Priklu (sicer članu stranke DeSUS) in preostalim prisotnim poslancem končno lahko predstavili novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Metka Zevnik, Aleš Primc in Franci Donko, za katerimi je burno leto 2016, ko so se v javnosti borili tudi za usodo koroških dečkov, ki jih je vlada iztrgala iz varnega objema starih staršev in dala v rejništvo popolnim neznancem, so bili na seji pričakovano deležni sovražnega govora nasprotno mislečih, izstopal je predvsem Miha Kordiš. Poslanec skrajne levičarske stranke Združena levica je grdo žalil člane gibanja, kar mu je očitno dopustil tudi Prikl. Slednji je nato sejo, brez posluha za predloge, samovoljno zaključil.

Na seji je Metka Zevnik predstavila razloge, zaradi katerih so se v Gibanju za otroke in družine sploh odločili zbirati podpise. Seveda ni mogla mimo očitne krivice, ki se še naprej dogaja starim staršem koroških dečkov in vsem starim staršem v Sloveniji, ki še vedno nimajo pravice biti stranka v postopkih njihove razširjene družine. Po njenih besedah je nedopustno, da lahko država dovoli, da oče, ki je otrokoma ubil mamo, zdaj odloča o usodi dečkov, čeprav zdajšnja zakonodaja v nujnih primerih omogoča odvzem roditeljske pravice. “Babica in dedek, ki pa sta po umoru matere nesebično poskrbela za vnučka in ju sprejela v družino, pa nimata pravice poskrbeti za svoja vnučka, čeprav sta njuna kri,” je na seji poudarila Zevnikova.

Franci Donko je sopredlagatelj novele ZZZDR, aktiven je bil tudi v času pred božičnimi prazniki, ko je s skupino zagovornikov otrok pripravil manjši protest pred Vlado RS, da bi Cerarjevi vendarle popravili svojo napako in dečka vrnili starim staršem, a se to ni zgodilo. Donko je na seji opozoril, da pristojna ministrica Anja Kopač Mrak nima nobenega občutka za to, kdaj bi morala odpreti srce, niti nima poguma odstopiti, če svoje napake ni pripravljena popraviti. Opozoril je tudi, da sta otroka po sodbi Vrhovnega sodišča že deset mesecev nezakonito prikrajšana za svojo edino družino babice in dedka.

Na seji, kjer so člani Gibanja miroljubno razpredali o vseh pomajnkljivostih obstoječega družinskega zakonika, si je poslanec Združene levice Miha Kordiš privoščil nedopusten sovražni izpad, ki je trajal več minut in ga predsednik seje Uroš Prikl ni prekinil, čeprav Kordiš kljub dvakratnemu opozorilu ni prenehal. Levičarski ekstremist, slovenski javnosti dobro poznan po sodelovanju na protestih zoper Janševe vlade, po odkritem nošenju totalitarnih simbolov in dragih potovanjih v socialistične države tipa Venezuela na račun tamkajšnjih davkoplačevalcev, je člane Gibanja za otroke in družine žalil in sramotil ter jih škandalozno poimenoval za “zlo, ki ga je treba odstraniti.” Kordiš se je še posebej spravil na socialnega delavca Francija Donka, kateremu je očital, da je “farški propagandist, s katerim ni dialoga“.

Kordiš je znan levičarski ekstremist. (Foto: Nova24TV)

Kordiš je znan levičarski ekstremist. (Foto: Nova24TV)

Kordiš je bil na zahtevo Francija Donka dvakrat opozorjen, a je predsednik odbora Prikl ves čas dopuščal, da je poslanec Združene levice povedal vse, kar mu je ležalo na duši. V gibanju za otroke tako Priklu očitajo dvojna merila, razočarani pa so tudi nad njegovim neposluhom za prošnjo Aleša Primca, da se seja prekine in da  bi se imeli poslanci o noveli čas uskladiti. Prikl je namreč samovoljno odločil, da novela Zakona o zakonski zavezi in družinskih razmerjih po njegovem prepričanju ni primerna za nadaljnjo obravnavo. Poleg tega naj bi se mu mudilo na naslednjo sejo.

Za predlog novele Zakona o zakonski zvezi sta v sredo v znak priznanja Gibanju za njegovo delo in spoštovanja volje 8.000 volivcev sicer glasovali poslanski skupini SDS in NSi. Ker pa vlada Mira Cerarja ne spoštuje ustavno zajamčenih pravic vnukov in starih staršev in izkorišča svojo oblast, je po mnenju Primca in sodelavcev napočil skrajni čas, da v parlament vstopi še ena nova stranka, ki se primarno zavzema za družine in ki bo ljudi pomagala zaščititi pred idejami izrojene levice, ki nam vlada.

L. S.