fbpx

Potres v Sloveniji ni povzročil večje škode, jedrska elektrarna Krško ostala nepoškodovana! Premier Janša napovedal nacionalno vajo za varno ravnanje po potresu!

Foto: STA

Predsednik vlade Janez Janša je državljanom preko Twitterja sporočil, da je govoril s predsednikom hrvaške vlade Andrejem Plenkovićem in mu ponudil pomoč Slovenije, v vsem kar nujno potrebujejo ob rušilnem potresu v Petrinji in okolici. “Uprava RS za zaščitno in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stoku z odgovornimi na Hrvaškem,” je še zapisal premier Janša in dodal, da potres v Sloveniji ni povzročil večje škode. Poškodbe so vidne predvsem na fasadah, zvonikih, dimnikih. Hkrati je Janša za naslednje leto napovedal nacionalno vajo za varno ravnanje po potresu.

Devetnajst minut čez dvanajsto danes so se na Hrvaškem zopet stresla tla, potres je stresel z močjo 6,3 po Richterjevi lestvici. Posnetki iz kraja Petrinja, kjer jih je potres sicer stresel tudi že včeraj, pričajo o porušenih stavbah, na ulicah vlada kaos, na žalost je po zadnjih podatkih prišlo tudi do smrtnih žrtev. V Sloveniji za enkrat ni podatkov o kakšnih večjih poškodbah, ki bi nastale kot posledica današnjega potresa, ki je imel epicenter v bližini hrvaške Petrinje, jih je pa pričakovati v jugovzhodni Sloveniji, je za STA dejal dežurni seizmolog na Arsu Andrej Gosar. Po njegovi oceni ne bo hujših posledic, predvsem naj bi prišlo do razpok na hišah. Napovedal je tudi, da bo popotresnih sunkov še veliko in da bodo trajali še dneve.

Po močnem potresu na Hrvaškem, ki je po zadnjih podatkih terjal tudi smrtne žrtve, je predsednik vlade Janez Janša govoril s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem in mu hrvaški ponudil pomoč. “Uprava RS za zaščitno in reševanje je v pripravljenosti in v neposrednem stoku z odgovornimi na Hrvaškem,” je zapisal Janša.

Po dosedanjih podatkih potres z epicentrom na Hrvaškem v Sloveniji hvala Bogu ni povzročil večje škode. Beležimo pa več poškodb na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš. V letu 2021 bomo izvedli nacionalno vajo za varno ravnanje ob potresu,” je sporočil premier. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je sporočil, da je zaradi močnega potresa NEK varno ustavljena. “Do zaustavitve je prišlo zaradi avtomatskega delovanja zaščite turbine. Po prvem pregledu brez posledic, tako da varnost ni ogrožena,” je zapisal. Franc Bogovič je sicer pojasnil, da je NEK v Krškem je grajena tako, da naj bi prestala potres z magnitudo 9.

Slovenija sicer leži na potresno nevarnem območju, zato je potrebno, da smo prebivalci podučeni o tem, kako ravnati med potresom in po njem, je na spletni strani navedla uprava za zaščito in reševanje. Pomembno je, da vsako gospodinjstvo določi varna mesta, kamor se ljudje med potresom lahko zatečejo. Gre za mesta pod trdnimi mizami, med podboji vrat in ob notranjih nosilnih stenah. Med potresom se je pomembno izogibati zunanjim in predelnim stenam, dimnikom in opekam, večjim steklenim površinam, velikim omaram in mestom, od koder lahko padejo stropna razsvetljava in težki predmeti. Kot piše uprava za zaščito in reševanje, je pomembno, da med potresom ostanemo mirni, prekinemo svoje dejavnosti in ustrezno ukrepamo. “Med potresom ne tecite iz stavbe, ne uporabljajte dvigala ali stopnic in ne skačite skozi okna,” je zapisano na spletni strani, svetujejo pa tudi da se je na prostem treba izogibati stavbam, zidovom, drevesom, telefonski in električni napeljavi, ulični razsvetljavi, prometni signalizaciji, daljnovodom, nadvozom, podvozom, mostovom in predorom, rečnim brežinam in obalam.

Sara Bertoncelj