fbpx

Poveljnik pomurskih gasilcev posvaril pred uničevanjem prostovoljnega gasilstva; vlada naj raje uredi resnične težave!

Poveljnik pomurskih gasilcev Dušan Utroša (foto: Facebook)

“Verjemite, da niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar! Ko se bo začelo s plačevanjem gasilcem, bo konec prostovoljnega gasilstva,” je svoje pomisleke o finančnih nagradah, ki jih je gasilcem obljubil premier Robert Golob, na Facebooku pojasnil gasilski regijski poveljnik Pomurja in član poveljstva Gasilske zveze Slovenije, Dušan Utroša.

Premier Robert Golob je ob obisku Krasa napovedal tudi finančna nadomestila za prostovoljne gasilce. Nekateri gasilci bi dobili 63 evrov, drugi pa približno 30 evrov več. Glede na to, da je premier neštetokrat izjavil, da mu denar ne pomeni nič, bi gasilcem lahko razdelil tudi 1,9-milijonsko nagrado iz GEN-i. In ne glede na to, da je Golob morda navajen na vsako stvar postaviti svojo ceno, biti prostovoljen gasilec nima cene, kar je tudi pojasnil poveljnik pomurskih gasilcev. Vendar prostovoljni gasilci nimajo svoje cene, kar je Utroša tudi pojasnil.

Poveljnik Utroša je v svojem zapisu na Facebooku povedal, da gasilci svoje delo opravljajo prostovoljno in da je to njihov način življenja, ki zahteva veliko odrekanja in hkrati tveganja svojega zdravja in življenja, zato je še toliko bolj začuden, da jim je bilo za njihovo delo ponujeno plačilo.

Spoštovati bi bilo potrebno obstoječo zakonodajo
“Sicer cenim izjemno gesto vseh, ki so nam to ponudili, a verjemite, da niti eden slovenski gasilec ni šel na Kras pomagat za denar! Ko se bo začelo s plačevanjem gasilcem bo konec prostovoljnega gasilstva,”
 je opozoril in dodal, da bi si za lažje razumevanje morali prebrati zakon o društvih in tudi v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami gasilci niso sami. Ob tem je spomnil na pogumne potapljače (Blanca), vsakodnevno delo gorskih reševalcev, jamarjev, kinologov, ki prav tako “tvegajo svoje glave na velikih intervencijah in bi bili prav tako upravičeni do nadomestil. Solidarnostnega duha vseh prostovoljcev se ne da nadomestiti z denarjem”.

Država naj se usmeri v reševanje drugih problemov
Utroša je poudaril, da je potrebno spoštovati zakon o gasilstvu (in druge), kjer je vse zapisano in pozval vse politike k ureditvi, ki bo prostovoljnim gasilcem brez težav dovolila odhod na intervencije, vaje in izobraževanja, saj so imeli s tem v preteklosti že težave. Pozval je tudi k refundiranju stroškov delodajalcem, poravnavi stroškov poškodovane opreme in tehnike ter nakupu nove opreme iz proračunskih in donacijskih sredstev. Predvideni denar pa naj potem namenijo prostovoljnim gasilskim društvom za nadaljnji razvoj in obstoj.

Ne zrušimo tega, kar smo več kot 150 let gradili in kar v Sloveniji v praksi deluje. Ohranimo nacionalno bogastvo, ki nam ga zavida ves svet”, je ob koncu poudaril Utroša.

Tanja Brkić