fbpx

Pozor, prihaja poziv RTV Slovenija: Če imate pametni telefon, računalnik ali tablico, bo RTV-prispevek za več kot 3,6-krat višji!

Nekdanji generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Igor Kadunc (foto: STA)

Nedavno smo poročali o oderuškem dvigu RTV-prispevka za vse uporabnike internetnih storitev, zdaj so znane tudi podrobnosti. Javna televizija skuša izvleči denar od davkoplačevalcev, ki doma nimajo televizijskih sprejemnikov, s trditvami, da lahko spremljajo njihove storitve preko pametnih telefonov in računalnikov. Pri tem ni važno, ali davkoplačevalci sploh gledajo njihov program.

Te dni naj bi več kot 25 tisoč gospodinjstev, ki plačujejo nižji RTV-prispevek, ker imajo doma samo radijski sprejemnik, prejelo več kot tri in polkrat višjo položnico. Če so prej bili prisiljeni plačevati 3,77 evra na mesec, bo novi znesek po pisanju portala e-maribor znašal 13,75 evra.

Razlog za to naj bi bilo posedovanje pametnega telefona, tablice ali računalnika, ki omogočajo sprejem TV-signala prek interneta. Kaj takega je naravnost škandalozno, RTV pa bo omenjenim gospodinjstvom te dni posredoval dopis, v katerem od prejemnikov zahtevajo izjavo, da doma “nimajo pametnega telefona, tablice ali računalnika, ki omogoča sprejem TV-signala prek interneta”.

Obrati slovenskega davkoplačevalca do suhega
Na ta račun naj bi se v blagajno RTV Slovenija na leto steklo za kar 2,7 milijona evrov več denarja. Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je že pred časom želel povišati prispevek vsem gospodinjstvom na 13,75 evra, saj naj bi na javni televiziji primanjkovalo denarja zaradi dviga plač v javnem sektorju.

https://twitter.com/jocarules/status/1172072567198425088?

A to vlade Marjana Šarca ni zanimalo. Bližale so se tudi evropske parlamentarne volitve, kar je pomenilo, da nihče ni hotel dodatno jeziti volivcev z višanjem RTV-prispevka.

Zdaj je drugače. Volitve so mimo, po zadnjih podatkih, dostopnih iz javnih evidenc, pa morajo na RTV Slovenija vsak mesec samo za plače več kot 2.200 zaposlenih nameniti 4,6 milijona evrov.

https://twitter.com/FrenkMate/status/1172068971006300160?

Od prejemnikov dopisa tako RTV Slovenija pričakuje iskrenost, ki jo bodo nagradili z višjo položnico. Svoje baze podatkov, v kateri bi lahko preverjali resnicoljubnost davkoplačevalcev, namreč nimajo.

Ivan Šokić