Pred 70 leti so bila v Sloveniji ustanovljena komunistična taborišča za družbeno koristno delo – predstavljala so kopije Stalinovih gulagov v Sovjetski zvezi!

Baraka kazenskega taborišča v Kočevju (foto: knjiga Kazenske ustanove in zaporniki v Sloveniji 1941−1945, str. 41)

Prva komunistična delovna taborišča v Sloveniji so bila ustanovljena že leta 1945! 7. julija je poteklo natančno sedemdeset let od ustanovitve prvih delovnih taborišč za družbeno koristno delo v Sloveniji, ki so predstavljala kopije Stalinovih gulagov v Sovjetski zvezi. 

To niso bila prva in edina komunistična delovna taborišča, ki jih je ustanovila komunistična oblast, saj so pred njimi v Sloveniji že obstajala kazenska taborišča za obsojence, ki so jih sodišča obsodila  na odvzem prostosti s prisilnim delom. Kazenska taborišča za prisilno delo so bila poleti 1945 ustanovljena v Kočevju,  Studencih, Brestrnici in na Teharjah. Januarja 1946 so se preimenovala v zavode za prisilno delo, ki so obstajali do jeseni leta 1946, ko so bili ukinjeni, kaznjence pa so iz njih premestili v takrat ustanovljene kazensko-poboljševalne domove.

Razlogi za ustanovitev taborišč za družbeno koristno delo
Da se je komunistična oblast taborišča za družbeno koristno delo (dalje: DKD) odločila ustanoviti ravno leta 1949, nikakor ni bilo naključje. Po izbruhu spora med KPJ in Informbirojem leta 1948 se je namreč v Jugoslaviji in s tem tudi v Sloveniji represija proti razrednim in drugim notranjim sovražnikom znova močno zaostrila. S tem so jugoslovanski/slovenski komunisti hoteli zavrniti očitke KP SZ in drugih članic Informbiroja,  da se v Jugoslaviji krepijo “kapitalistični elementi”, oni pa ne ukrenejo ničesar, da bi to preprečili. Kot odgovor na te očitke je jugoslovanska komunistična oblast najprej aprila 1948 izvedla drugo nacionalizacijo zasebnih gospodarskih podjetij, s katero so v državno last prešla še zadnja zasebna gospodarska podjetja. Temu represivnemu ukrepu je leta 1949 sledila kolektivizacija v kmetijstvu, ki je privedla do ustanavljanja kmetijskih obdelovalnih zadrug (KOZ) kot inačic sovjetskih kolhozov. Z njimi je komunistična oblast hotela ukiniti zasebni kmetijski sektor, čemur pa so se kmetje upirali. Proti tistim kmetom, ki so se uprli, da bi vstopili v KOZ, so organizirali politične sodne procese, ki so znani kot “kulaški procesi”.

Najostrejši represivni ukrep zoper “nasprotnike ljudske oblasti”, ki ga je komunistična oblast sprejela leta 1949, pa je predstavljala ustanovitev taborišč za družbeno koristno delo (DKD). Pravna podlaga za njihovo ustanovitev je bil Zakon o prekrških zoper javni red in mir, ki ga je Ljudska skupščina LR Slovenije sprejela maja 1949. V njem so bili navedeni vsi prekrški, ki naj bi pomenili ogrožanje javnega reda in miru. Za storilce tistih prekrškov, ki so bili komunistični oblasti najbolj nevarni, je zakon določal, da se jim izreče upravna (administrativna) kazen poboljševalnega dela v trajanju od 30 dni do treh mesecev. Če pa se je za nekoga, ki mu je bila za te prekrške ta upravna kazen že izrečena, utemeljeno pričakovalo, da bo take prekrške delal še naprej, je 6. člen Zakona o prekrških zoper javni red in mir določal, da se pošlje za šest mesecev do dveh let na družbeno koristno delo zaradi prevzgoje.

Komu so bila namenjena taborišča za DKD ?
Izrekanje upravnega ukrepa družbeno koristnega dela (DKD) je imelo izrazito politični značaj, saj je bilo namenjeno predvsem za obračunavanje s tistimi, ki jih je komunistična oblast obravnavala kot nasprotnike socialistične družbene ureditve. Glede tega, koga je treba poslati na DKD, je v nekem dokumentu Ministrstva za notranje zadeve LR Slovenije zapisano: “Predvsem je treba ostro prijeti razrednega nasprotnika, bivše izkoriščevalske elemente, ki si v svojem sovraštvu do ljudske oblasti izmišljajo in širijo najrazličnejše govorice o propadu naše oblasti, o prihodu Angloameričanov, rovarijo proti zadružnemu gibanju na vasi, sramotijo naše voditelje in podobno.”

Dr. Milko Mikola

Več pa v aktualni številki tednika Demokracija … 

 • Igor Pavlič

  Taka taborišča so imeli Nemci že zdavnaj prej.

  • Jan Kovalski

   Še prej pa Rusi, so se Nemci od njih učili.

   • hojladri

    Vsak levak ki tako obožuje komunizem in podobne nesmisle si naj prebere knjigo 7000 dni v Sibiriji !! Avtor Karlo Štajner pa da vidimo ali bo še vedno oboževal te zloćine in njih delovanje!!????

  • Steiermark

   Samo zatlebani v tita verjamejo v njegove in komunističnne pravljice! Stalin oz. komunisti, so že mnogo let pred Hitlerjem, poznali strašne gulage, v Sibiriji in povsod po njihovi “sovjetski zvezi” in pri njih so se zločinskosti učili sami Nemci – po Stalinu!

 • učko

  A za to se je JaJo včlanil v zvezo komunistov? Je imel ambicije biti vodja taborišča.

  • Common Sense

   A tebi JJ stalno hodi po glavi? Ti prihaja nanj? Podzavest je hudic. Freud bi znal kaj povedati na to temo;)

   • učko

    Jah, če vam domosrancem kar naprej prihaja na vrh kurca komunizem, pol se dejmo vprašat, kaj je JaJota motiviralo, da je bil najbolj pravoverni komunjar dokler ga niso zaradi tega v partiji u rit nasuvali.

    • Common Sense

     Sam res…:)))) Kje ti vidis domobrance, ljubi mili ucek? Tako si mimo falil, da bolj ne bi mogel. Res ubogo razmisljanje. Glede komunizma pa tole: apologet Levice- slovenski Che Guevara Mihec Kordis se javno razglasa za komunista. Se vec, poslanec SD- Koprivc javno pove v parlamentu, da je SD “ponosna naslednica komunistov”.

     Komunisti so najslabse od najslabsega. Kjerkoli se pojavijo, se dogaja beda, pomanjkanje in bezanje ljudi v kapitalizem. Zakaj le?

  • antimur

   Verjetno ne bluziš v tri PM samo tu, ampak ponoči z isto paniko plezaš in kraspaš tudi po zidu

  • xtc

   A maš ti v kotu obešeno sliko JJ na katero ti stopi in drkaš?

 • učko

  No, tudi miličnik Vinko bi lahko bil dober “capo di banda”. Da zverinskega prasca Zverkota niti ne omenjamo.

 • Steiermark

  Zakaj se ne obnovi vsa ta taborišča in se vanje pozapre današnje in one iz starih časov, komunistične zločice in njihove naslednike? Postopalo bi se z njimi, tako, kot so oni ali njihovi “očetje” postopali z svojimi žrtvami, sovražniki komunističnega zločinskega sistema! Če bi se tako ravnalo, dvomim, da bi se še najdel kakšen opankar, ludožerec ali druga svojat, ki bi si še naprej želela njihovega lomastenja po poštenih Slovencih!

 • xtc

  Ja komunistična drhal je “osvobajala” narod,premoženja,svobode,življenja in lrepe prihodnosti.

  • Domobranska Drhal

   domobranska drhal pa je na Hitlerjev rojstni dan leta 1944 v Ljubljani prisegala nacistični Nemčiji in okupatorjem, kateri so hoteli iztrebiti Slovenski narod. Poleg te drhali, so bili prisotni tudi RKC veljaki….za kozlat

 • xtc

  No za SLO levake bi bila takale letovišča danes kar primerna ,da odslužijo vsaj malo škode,ki so jo povzročili SKLO z svojo krajo in uničevanjem SLO.

 • Luiggi

  On jih imenuje domosranci,v to svojat spadajo vsi rdecuhi!…Domobranci nimajo nic s to komunisticno zalego,le to da so varovali slovenske domove od hostarjev!

  • Steiermark

   ne od hostarjev ampak pred hostarji – raztrganci!

 • Olga101

  Vsi vemo, razen slovenskih komunistov ups levičarjev, da je komunizem enak nacizmu in da ga pri zločinih celo prekaša! Potreben je komunistični Nuernberg za Evropo!
  Sramotno je, da se komunistični priviligirancii sredi Ljubljane, v prisotnosti komunističnega zločinca Kučana, ob čaščenju zločinskega simbola in s tem komunističnega totalitarizma, norčujejo iz žrtev genocida in zmontiranih političnih procesov!

  • Valter BraniSlav

   Olgistka strikes again

  • Domobranska Drhal

   vse je bolje kot izdajalska domobranska drhal

 • Valter BraniSlav

  Tudi pred 500 leti so se dogajale krivice.
  Vi pa samo javkate glede zadnjih 70 let.

  • ZatonMesecnikov

   Za tiste izpred 30 let še danes lovijo odgovorne, kot naprimer v srebrenici…

 • Sodoma in Gomora

  Takšni gulagi bi spet lahko bili zgrajeni. Domobranske podgane so se spet razmnožile…potrebna bo deratizacija !!!

  • ZatonMesecnikov

   Antikomunisti smo vse močnejši in vse več nas je Gulagić…

  • Steiermark

   Seveda je nujno potrebna deratizacija, vendar ne za domoljube ampak za vas, jugokomunističnno zločinsko svojat, ki vam je bilo prizanešeno, po vojni, namesto da bi tudi za vas izvedli “nuenberški proces”, ki s te ga pa izvajali ravno vi, nad svojimi žrtvami, vse od konca “vojne” naprej!

  • centurion

   Jebetipasmater vsak dan.
   Ti pa jebeš v garaži bulmastife, kot vsak levakar, se ve.
   Sodomiste pobiti takoj.
   Zoofilom levim SMRT!!

 • est

  Zanimivo. Tako dober sistem, kot je komunizem, je moral postaviti “železno zaveso” in delovna taborišča za svoje državljane, da jim niso vsi pobegnili v gnili kapitalizem.

  • ZatonMesecnikov

   Ves komunistični blok je ponavadi eno samo veliko “taborišče”.

  • Domobranska Drhal

   tolko kot so jih fari pobili in oropali in to brez železnih zaves, o tem pa rajši ne bomo

 • Skrajno Desni

  Bo treba zgraditi nove za vso to islamistično sodrgo da se naučijo delat.

 • Janez Kepic-Kern

  Take barake – so mi nekam znane !
  Nam
  bo Valter Brani Slav – več povedal o njih ?
  ŠALA

  Ko se vrne s Floride?

  KONEC ŠALE
  l.R. JANEZ KEPIC KERN KOMENDA

 • bubamara

  Med vojno niso imeli taborišla samo terence, ki so čistili teren. V svobodi so pa tudi “heroji” zgradili svoja taborišča.

 • Valter BraniSlav

  Ja grozno he v Kucanistanu.
  Pridite za menoj v ZDA….

  • ZatonMesecnikov

   “Striček Edi” žlahto raje preventivno poslal v ZDA?

   • Valter BraniSlav

    Ne, sam sem odsel.

    • Saj ti je kupil karto.

     • Valter BraniSlav

      To je pa res.
      Edo, vernik komunizma, mi je kupil karto…

  • šmentanamuha

   Kdo bo potem gradil domovino in jo branil pred zajedalci?

   • Valter BraniSlav

    Zajedalci ne bodo imeli koga zajedat in se bodo morali poboljsati

 • ZatonMesecnikov

  Nekoč sem bral knjigo, ki je izšla v kratkem obdobju svobodne besede v Sloveniji. Naslov sem žal pozabil. možno pa je tudi, da so jo levičarji medtem odstranili iz knjižnic.

  Nampreč Avtor je imel tragično življenje.

  1. Najprej so ga Nemci pod obtožbo prokomunističnega delovanja poslali v Dachau.
  2. Potem so ga Borci ZZB leta 1946/47 obtožili Gestapovstva. Bil je poslan na Goli Otok.
  3. leta 1948 je kar na otoku postal Informbirojevec.

  Postavilo se je vprašanje, katera taborišča so bila hujša. delavsko socialistična (Dachau), ali Komunistična Goli otok).

  Avtor je izpričal, da Goli otok, saj tam nikomur nisi mogel zaupati, Od tebe so pa zahtevali revidiranje in ovajanje.

  Delavske socialiste v dachau pa je zanimalo samo delo in višina kazni. V revidiranja in ovajanja se niso spuščali. In se je točno vedelo, kdo je kaznjenec in kdo paznik.

  • Jovo Jamnica

   Samo dva obsojenca na Dachauskih procesih sta bila premeščena pozneje na Goli otok, kot “informbirojevca”. To sta bila Ludvik Mrzel in Mirko Košir. Mirko Košir Golega ni preživel. Umrl naj bi po pričanju Mrzela, v ambulanti, zaradi pretepanja v “špalirju”.

   • ZatonMesecnikov

    Ni nujno, da je bil na Dachauskih procesih. V knjigi se ne spomnim, da bi govoril o njih. Tudi v Informbirojevca je bil prekvalificiran kar na Golem. Sem pa našel tale zaznamek, ki sem si ga sam zapomnil iz knjige.:

    Po mnenju zapornikov, ki so preživeli tudi nacistična koncentracijska taborišča, je Goli otok po okrutnosti presegal Dachau, Auschwitz in druga nemška taborišča.

    • Jovo Jamnica

     Ja. Po mojem je to mnenje zapornikov resnično. Namreč, knjigo Borisa Fakina – Umiranje na obroke, sem kot neobremenjen s tematiko, prebral takoj, ko je izšla. Boris Fakin ni bil na Golem, za razliko od Ludvika Mrzela. Sta pa bila obsojena na Dachauskih procesih in, če se ne motim, oproščena krivde na procesu leta 1976. V sedemdesetih so namreč oblasti dobile v roke arhivske dokumente iz Moskve, ki so jih Sovjeti zasegli v kanc lagerjih. Fakin je bil oproščen po vseh točkah, Mrzel pa ne, a je tožilec zadevo vseeno umaknil. Za takratno komunistično oblast je bila razveljavitev neke vrste šok. Niso bili enotni, ali objavit razveljavitev javno, ali ne. Tako je uradno pojasnilo javnosti s strani CK ZKS, bilo objavljeno šele leta 1984. Motiv za Dachauske procese je temeljil pravzaprav na podobnem pričanju sotrpinov v kanc lagerjih, kakršnega si zgoraj navedel za Goli otok. Priče so takrat – 46/47 trdile, da so imeli obtoženci priviligiran položaj v taborišču in, da so celo sodelovali z gestapom. Gestapo je nekaterim olajšal bivanje v taborišču do te mere, ki bi jo danes lahko primerjali z vikend zaporom.

 • montyamp

  Od primitivcev pričakovati ustvarjanje pogojev za dostojno življenje , je norost par exellence .
  Navada je železna srajca , se pravi parazitska manija v železni obliki skovana na NKVD kominternovske topoglave rdeče komunist fašiste , ene in edine izdajalce slovenskega naroda .

 • Slovenec

  Dokler ne bo v Sloveniji lustracije, ne bo bolje.

 • šmentanamuha

  Moj Bog, in pol se rdečkarji zgražajo nad Hitlerjem?

  • von Rhein

   Rdečkarji so posnemali vse kar je pred njimi počel Adolf Hitler. Govori in prisilna udeležba,špalirji ob cestah in mahanje z zastavicami,mladinske organizacije in proslave tipa Hitlerjugend,štafete,cirkusi ob sprejemu v organizacijo ipd. Slabše jim je šlo pri delovnih akcijah,rezultat oz.dosežek je kmalu razpadel zaradi nekvalitetno opravljenega dela.Naj omenim še ukradene dvorce,luksus prevozov.V tem poglavju je bil Adolf precej bolj skromen.

  • Domobranska Drhal

   pa pred obema sta še RKC in domobranci

 • Tedo Medo

  Dajte mir s tem kritiziranjem komunizma. Janša je bil komunist. In Jugoslavija je bila najbolj humana komunistična država.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!