fbpx

Pred državnim zborom hotel zažgati Koran, je šlo le za umetniško uprizoritev?

Foto: iStock

Pred stavbo Državnega zbora RS je danes dopoldne moški skušal zažgati Koran. Glede na slovensko umetniško tradicijo zažiganja križa ni jasno, kaj je z nameravanim zažigom želel sporočiti.

Policisti so mu dejanje preprečili, sedaj pa zbirajo obvestila v zvezi s kaznivim dejanjem javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, so povedali na Policijski upravi Ljubljana.

“Koran sicer ni zgorel, gorel pa je”
Revija Reporter je že razkrila ime zažigalca. Gre za Borisa Britovška, ki je na njihovo vprašanje, zakaj je skušal zažgati Koran, odgovoril: “Zakaj pa ne?” Sicer je dejal, da sta takoj priletela dva policista, od katerih je eden začel po Koranu tacati. “Koran sicer ni zgorel, gorel pa je. Namen je bil na simbolni ravno dosežen,” je še dodal Britovšek za Reporter.

Spomnimo, pred leti je Dean Verzel v Strunjanu zažgal križ, to dejanje pa je razglasil za umetniško predstavo. Takrat je tožilstvo vse obtožbe opustilo, Verzel pa je moral plačati 63 evrov kazni zaradi prižiganja odprtega ognja v krajinskem parku. Umetnik se je namreč izgovarjal, češ da gre za popolno nerazumevanje sodobnih praks umetniškega izražanja in demagogijo.

Za omenjeno kaznivo dejanje je po slovenski zakonodaji sicer zagrožena zaporna kazen od dveh do petih let, vendar pa je višina kazni odvisna od okoliščin dogodka.

 

N. K., STA