Je celibat sploh možen?

Datum:

Odločitev duhovnikov in redovnic, da želijo živeti čisto in v celibatu, pogosto interpretirajo, kot da jim nekdo jemlje svobodo in odreka pravico do spolnosti oziroma zakona. O tem, zakaj so v svojem življenju sprejeli odločitev za čistost ali za celibat in kakšne sadove obrodi takšna odločitev, bodo na enem od Nikodemovih večerov v Ljubljani spregovorili oni sami – duhovniki in redovnice.

Začeli so se 49. Nikodemovi večeri, ki bodo do 26. novembra potekali v dvorani Teološke fakultete v Ljubljani. Nocojšnji, otvoritveni večer se bo začel ob 19.30 s predavanjem Alenke Rebula, ki bo govorila o čistosti srca. Slovenska pesnica, pisateljica in strokovnjakinja s področja psihologije Alenka Rebula pravi, da je človek ranljivo bitje, ki na vsakem koraku in nehote prizadene svoje bližnje, občuti zavist, sovražnost, se zmede in se pogosto boji drugih. Čistost srca nikakor ne pomeni, da smo lahko popolni in brez madeža.

Ekologija odnosov in otrplo srce
Tomaž Erzar bo spregovoril o ekologiji odnosov. Med drugim bo govoril o tem, kateri odnosi so se globalno segreli in katere ogroža naša osebna suša. Večino Slovencev bremenita namreč dva izziva: medosebni odnosi z najbližjimi na eni strani in “pregreti” odnosi v naši družbi na drugi.

Tretje predavanje se glasi Leno in otrplo srce. Simon Potnik, Aleš Čerin in Metka Zevnik bodo spregovorili o tem, kje najdejo pristen počitek, kaj jih v življenju resnično poživlja in krepi ter kako se soočajo z lenobo in otrplostjo pri sebi in drugih.

Mnogi mladi si nadevajo maske (foto: iStock).
Mnogi mladi si nadevajo maske (foto: iStock).

Mladi in maske
Svet je poln mask. Na eni strani se na primer skrivamo za izmišljenimi spletnimi profili, na drugi strani pa se v boju za preživetje pred potencialnimi delodajalci kitimo z bleščečimi življenjepisi. Za katerimi maskami se skrivamo? Kam se zatekamo v strahu pred seboj in drugimi? Kako naša skrivanja vidijo mladi in katere maske si nadevajo? Na ta vprašanja bodo skušali odgovorili Alek Zwitter, Sebastjan Jeretič in Andreja Poljanec.

Splav in potem?
Kaj se dogaja v človeku, ko se odloča za ali proti splavu? Kakšna moralna zmedenost pa tudi moralne dileme vladajo na tem področju? Kakšna je dinamika dogajanja po tem dejanju, če se odloči za da ali pa za ne? Gostja Bernardette Goulding vodi Rachel’s Vineyard, kjer pomaga ženam, možem in družinam, ki so ranjeni zaradi splava.

Celibat – je to sploh možno?
O celibatu bodo iz svoje življenjske izkušnje spregovorili Mateja Krašovec, Luka Modic in Janez Rus, ki živijo v posvečenem življenju. Povedali bodo, zakaj so v svojem življenju sprejeli odločitev za čistost ali za celibat, kaj lahko celibat da sodobni družbi ter kako na lastne oči in konkretno vidijo, da njihova odločitev rojeva sadove.

Po sinodi o družini
Kar dve zaporedni zasedanji škofovske sinode sta kot osrednjo temo obravnavali družino. Že s široko zastavljenimi pripravami je sinodalno dogajanje sprožilo val zanimanja tako med vernimi kot neverujočimi. Branko Cestnik, Ivo Kerže, Dani Siter in Andrej Saje bodo med drugim razmišljali o tem, ali so na obzorju spremembe nauka ali le pastoralnih praks.

Kako se je vse skupaj začelo?
V vsakem od nas poteka boj med iskanjem prvotne čistosti na eni in resničnostjo skušnjav in greha na drugi strani. Kako živeti s skušnjavami, še posebej tistimi na področju telesnosti in spolnosti? Damir Stojić bo med drugim spregovoril o tem, kako se upreti grehu in kaj vam je pri tem lahko v pomoč.

Predstavitev vsebine večerov in datumsko razporeditev si lahko ogledate tukaj.

N. K.

 

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...