fbpx

Pred nami poletje in novi migrantski val: Italija že čuti posledice! Avstrija se pripravlja z vojsko! Kaj pa mi?

Foto: iStock

“Zaradi povečanega migrantskega toka v Italiji in namer Avstrije, da na Brennerju okrepi nadzor, naj Vlada RS takoj pripravi vse potrebno za vzpostavitev nadzora na meji z Italijo in okrepi aktivnosti za preprečitev velikega povečanja ilegalnih migrantov,” svarijo v največji opozicijski stranki SDS v izogib ponovni nepripravljenosti na migrantsko krizo, ki je očitno še zdaleč ni konec.

Poslanska skupina SDS je v torek v parlamentarni postopek vložila predlog priporočila v zvezi z migrantsko krizo in vzpostavitvijo nadzora na meji z Italijo, s katerim predlagajo, naj Državni zbor RS priporoči Vladi RS, da takoj pripravi vse potrebno za vzpostavitev nadzora na meji z Italijo in okrepi aktivnosti za preprečitev velikega povečanja ilegalnih migrantov.

(Foto: iStock)

Avstrija pripravljena tudi z vojsko, Slovenija pa …
Avstrijski mediji poročajo o povečanem migracijskem toku in tem, da bo Avstrija kmalu vpeljala nadzor na meji z Italijo na Brennerju. Avstrija se pripravlja, da bo pri zaščiti meje na Brennerju uporabila tudi vojsko. Glede na omenjeno dejstvo in glede na povečan migracijski tok v Italijo v Slovenski demokratski stranki menijo, da mora Slovenija takoj pripraviti vse potrebno za vzpostavitev nadzora na meji z Italijo, saj gre pri omenjenem za temeljno varnostno vprašanje, ki terja takojšnje ukrepanje, saj gre pri tem tudi in predvsem za temeljna vprašanja obstoja in razvoja naše države.

(Foto: SDS)

Migrantski tokovi danes predstavljajo največji varnostni izziv, tako za Slovenijo kot tudi za Evropsko unijo. Že samo zato bi morala imeti Vlada RS v zvezi z migracijskimi tokovi pripravljene ukrepe in rešitve, parlament pa ima pravico in dolžnost, da se z njimi seznani. Prav tako v SDS opozarjajo na dejstvo, da je migrantska kriza v drugi polovici leta 2015 in v prvih mesecih leta 2016 Slovenijo doletela popolnoma nepripravljeno. Takšna situacija se po mnenju poslank in poslancev ne sme več ponoviti.

“Razpravo o varnostnih vprašanjih zaradi povečanega migracijskega toka je potrebno opraviti čim prej in pripraviti vse potrebno za zagotovitev nadzora na meji z Italijo, sprejeti ostale ukrepe za zagotavljanje varnosti državljank in državljanov ter premoženja,” so jasni v SDS in ob tem kot predlagatelji dodajajo, da mora“Vlada RS čim prej aktivno oblikovati rešitve za temeljna varnostna vprašanja, in sicer z vzpostavitvijo nadzora na meji z Italijo”.

J. F.