fbpx

Jelka Godec napovedala prvo zaslišanje osumljencev v aferi žilnih opornic

Foto: B.P.

Članice in člani Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so danes dopoldne zasedali na prvi redni seji. Po koncu seje je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec v izjavi za medije predstavila sprejete sklepe.

Prvi sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj se glasi, da od podjetja Mladina d. d. in podjetja Mark Medical d. o. o., zahtevamo gradivo na področju njihovega poslovanja, letna poročila, lastništvo in vse, kar je v zvezi z delovanjem teh dveh gospodarskih družb.

“Drugi sklep, ki smo ga sprejeli, je bil sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj, in sicer, da na podlagi 13. in 19. člena zakona o parlamentarni preiskavi zahtevamo od pristojnega sodišča, to je od Okrožnega sodišča v Ljubljani zahtevamo, da s strani Komisije za preprečevanje korupcije pridobimo celotno dokumentacijo v zvezi s prodajo žilnih opornic v Sloveniji,” je povedala predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec. 

Preiskovalna komisija zahteva celotno dokumentacijo
V zvezi z omenjeno dokumentacijo je predsednica komisije spomnila, da so od Komisije za preprečevanje korupcije v juliju in oktobru pridobili del dokumentacije, kar pa ne predstavlja celotne dokumentacije, s katero razpolaga KPK. Nato sta v septembru in oktobru s predstavniki KPK potekala dva sestanka. Na teh sestankih so predstavniki KPK povedali, da bodo ugotovitve v zvezi s prodajo žilnih opornic v Sloveniji predstavili v roku leta do leta oziroma pol.

Prvo zaslišanje preiskovalne komisije na področju prodaje in nakupa žilnih opornic bo 6. decembra, na njem pa bodo zaslišali  Brigito Čokl, nekdanjo v. d. direktorico UKC Ljubljana in nekdanjo državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, Borisa Štefaneca, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, in Mirjana Hrena, višjega svetovalca za sistemsko korupcijo pri Komisiji za preprečevanje korupcije.

Ozadje afere vse bolj sumljivo
Na nadaljnjo zahtevo preiskovalne komisije, da vendarle predajo celotno gradivo, saj preiskovalna komisija ne more tako dolgo čakati na njihove ugotovitve, so predstavniki KPK v mesecu oktobru dejali, da bodo pripravili zaključne ugotovitve v roku meseca oziroma meseca in pol. “Torej ta rok, ki so ga za njihove zaključne ugotovitve najprej postavljali kot eno leto, se je naenkrat skrajšal na mesec dni. No, in tudi v prejšnjem tednu smo s strani Komisije za preprečevanje korupcije pridobili zaključne ugotovitve o posameznem primeru, v katerem pač navajajo svoje izsledke, ki so jih do sedaj, od novembra 2013 do danes pač lahko naredili,” je dejala Jelka Godec in dodala, da so v KPK navedli, da so vse izsledke posredovali oziroma bodo posredovali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, Agenciji za varstvo konkurence, Finančni upravi RS pa tudi Ministrstvu za zdravje, “kljub vsemu pa zadeve ne želijo oziroma ne bodo predali v pristojnost Državnemu zboru RS.”

Zaradi vsega navedenega so člani in članice preiskovalne komisije danes sprejeli sklep, “da se preko sodišča zahteva izročitev dokumentacije, s katero razpolaga KPK. Po zakonu o parlamentarni preiskavi bi morala KPK naši parlamentarni preiskavi predati vso dokumentacijo,” je opozorila predsednica preiskovalne komisije.

Zadnji, in sicer dokazni sklep, ki so ga sprejeli na današnji seji preiskovalne komisije pa je, da bo prvo zaslišanje preiskovalne komisije 6. decembra. “Na njem bomo zaslišali sledeče priče: gospo Brigito Čokl, nekdanjo v. d. direktorico UKC Ljubljana in nekdanjo državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, Borisa Štefaneca, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, in Mirjana Hrena, višjega svetovalca za sistemsko korupcijo pri Komisiji za preprečevanje korupcije,” je zaključila Jelka Godec.

Foto: STA

Foto: STA

Spomnimo, da mora potrošnik v Sloveniji za žilne opornice odšteti 1350 evrov, v Nemčiji le 300 evrov, na Poljskem pa celo še 60 evrov manj.

B.P.