Jelka Godec napovedala prvo zaslišanje osumljencev v aferi žilnih opornic

Foto: B.P.

Članice in člani Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic so danes dopoldne zasedali na prvi redni seji. Po koncu seje je predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec v izjavi za medije predstavila sprejete sklepe.

Prvi sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj se glasi, da od podjetja Mladina d. d. in podjetja Mark Medical d. o. o., zahtevamo gradivo na področju njihovega poslovanja, letna poročila, lastništvo in vse, kar je v zvezi z delovanjem teh dveh gospodarskih družb.

“Drugi sklep, ki smo ga sprejeli, je bil sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj, in sicer, da na podlagi 13. in 19. člena zakona o parlamentarni preiskavi zahtevamo od pristojnega sodišča, to je od Okrožnega sodišča v Ljubljani zahtevamo, da s strani Komisije za preprečevanje korupcije pridobimo celotno dokumentacijo v zvezi s prodajo žilnih opornic v Sloveniji,” je povedala predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec.

Preiskovalna komisija zahteva celotno dokumentacijo
V zvezi z omenjeno dokumentacijo je predsednica komisije spomnila, da so od Komisije za preprečevanje korupcije v juliju in oktobru pridobili del dokumentacije, kar pa ne predstavlja celotne dokumentacije, s katero razpolaga KPK. Nato sta v septembru in oktobru s predstavniki KPK potekala dva sestanka. Na teh sestankih so predstavniki KPK povedali, da bodo ugotovitve v zvezi s prodajo žilnih opornic v Sloveniji predstavili v roku leta do leta oziroma pol.

Prvo zaslišanje preiskovalne komisije na področju prodaje in nakupa žilnih opornic bo 6. decembra, na njem pa bodo zaslišali  Brigito Čokl, nekdanjo v. d. direktorico UKC Ljubljana in nekdanjo državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, Borisa Štefaneca, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, in Mirjana Hrena, višjega svetovalca za sistemsko korupcijo pri Komisiji za preprečevanje korupcije.

Ozadje afere vse bolj sumljivo
Na nadaljnjo zahtevo preiskovalne komisije, da vendarle predajo celotno gradivo, saj preiskovalna komisija ne more tako dolgo čakati na njihove ugotovitve, so predstavniki KPK v mesecu oktobru dejali, da bodo pripravili zaključne ugotovitve v roku meseca oziroma meseca in pol. “Torej ta rok, ki so ga za njihove zaključne ugotovitve najprej postavljali kot eno leto, se je naenkrat skrajšal na mesec dni. No, in tudi v prejšnjem tednu smo s strani Komisije za preprečevanje korupcije pridobili zaključne ugotovitve o posameznem primeru, v katerem pač navajajo svoje izsledke, ki so jih do sedaj, od novembra 2013 do danes pač lahko naredili,” je dejala Jelka Godec in dodala, da so v KPK navedli, da so vse izsledke posredovali oziroma bodo posredovali Nacionalnemu preiskovalnemu uradu, Agenciji za varstvo konkurence, Finančni upravi RS pa tudi Ministrstvu za zdravje, “kljub vsemu pa zadeve ne želijo oziroma ne bodo predali v pristojnost Državnemu zboru RS.”

Zaradi vsega navedenega so člani in članice preiskovalne komisije danes sprejeli sklep, “da se preko sodišča zahteva izročitev dokumentacije, s katero razpolaga KPK. Po zakonu o parlamentarni preiskavi bi morala KPK naši parlamentarni preiskavi predati vso dokumentacijo,” je opozorila predsednica preiskovalne komisije.

Zadnji, in sicer dokazni sklep, ki so ga sprejeli na današnji seji preiskovalne komisije pa je, da bo prvo zaslišanje preiskovalne komisije 6. decembra. “Na njem bomo zaslišali sledeče priče: gospo Brigito Čokl, nekdanjo v. d. direktorico UKC Ljubljana in nekdanjo državno sekretarko na Ministrstvu za zdravje, Borisa Štefaneca, predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, in Mirjana Hrena, višjega svetovalca za sistemsko korupcijo pri Komisiji za preprečevanje korupcije,” je zaključila Jelka Godec.

Foto: STA

Foto: STA

Spomnimo, da mora potrošnik v Sloveniji za žilne opornice odšteti 1350 evrov, v Nemčiji le 300 evrov, na Poljskem pa celo še 60 evrov manj.

B.P.

 • tasilo

  “Članice in člani Preiskovalne komisije O ugotavlja-NJU zlorab …”

  Včasih smo imeli komisije ZA kaj, danes imamo komisije O čem. Jebenti, kam smo padli, odkar kmetavzarjii krojijo naš jezik v javni rabi.

  LP, Hanibal Lector

  PS: Članice in člane Komisije pa naj jeba v glavo politična korektnost. Res, kmetavzi.

 • Olga

  Čestitke, gospa Godec!

  • črnaovca

   Ja samo lotiti se je treba sistema kako deluje, kdo daje navodila kje in kaj se naj naroči. Običajno zdravniki zahtevajo točno določen material ki ga dobavlja točno določeno podjetje z utemeljitvijo da so oni pristojni strokovnjaki ki bodo ta material tudi vgrajevali torej ima direktor ki se tako a li tako ne sme vtikati v stroko zvezane roke, strokovni direktor je pa iz vrst zdraavnikov in ima ravno tako maslo na glavi ter mora biti tiho

 • Stajerka

  FOTO: Razkrivamo vile in jahte bivšega ministra
  Čeprav je bil vedno na javnih funkcijah ali v državnih podjetjih, Borut Miklavčič uživa v premoženju, ki daleč presega uradniške prihodke.
  več na http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/5829b2ce174c3/od-kod-nekdanjemu-ministru-denar-za-vile-in-jahte

  za kozlat dobesedno…..zatrjuje, da on ni nikomur dolžan polagat računov o svojem premoženju…..E BEJŽ NO, ste postali prevzetni in domišljavi……..očitno vas bomo morali majhni ljudje postavit na REALNA TLA……
  lopovi barabinski, če bi vedeli kaj je sramota, bi sami sebe zakopali 2 m po zemljo…..

  • traktor

   Barabi izračunat koliko je moral v zadnjih 10 letih zaslužit, da si je lahko ustvaril in vzdrževal tako premoženje. Potem pa obdavčit. Če nima denarja pobrat vse, njemu in familiji do 14. kolena.

 • črnaovca

  Spet bodo na veliko lagali se sprenevedali in nič povedali. Ni rečeno da so krivi vodje ali nabavniki morda bo kdo po resnici povedal da mu je zdravnik naročil točno kaj in kje naj kupi in če si v nabavi in če hočeš imeti službo si tiho lahko si misliš svojo a s predstojnikom oddelka ki ti je naročil kje in klaj kupuj se ne boč kregal. Tu je problem ne v vodstvu ki običajno nima moči nad domišljavimi predstojniki in zdravniki. Ste videli Kuštrina v odmevih kako čudno je gledal a se delal nič krivega ko mu je Bobovnik serviral po čem kupujejo v njegovi bolnišnici in taq svojat štrajka za višje plače. Saj so bile hišne preiskave kjer so našli marsikaj kar doktorji niso znali pojasniti a potem nobene ovadbe. Le zakaj? Se kdo boji? Tisti ki bo počistil ta Avgijev hlev bo naredil največ za Slovence in Slovenijo

 • garfi

  SDS “spet nič ne dela”
  janez cepec press

 • RATATA

  Komisijske preiskave še niso dale pravnomočne obsodilne sodbe.
  Predlagam, da komisija z budnim očesom vodi in nadzira preiskovalni urad in tožilstvo v vsaki od takšnih zadev ter o vsem ažurno poroča.

  • indijanka

   A pol praviš, da policije vsaj kriminalistov ne potrebujemo več?

   • RATATA

    Rabimo jih.
    Komisija naj jih budno spremlja – nadzira, vodi in o tem poroča, kot sem napisal.

 • indijanka

  Če so zdravstvene storitve v Nemčiji cenejše, bi paciente morali preusmeriti iz naših bolnic direktno v nemške. Naši zdravniki itak stavkajo, ker jih je premalo. Rešili bi dve muhi na mah. No, tri. Preprodajalci medicinskih pripomočkov ne bi tako nesramno bogateli.

 • Iza Demos

  Naj, ko že raziskujejo vzamejo pod drobnogled še tisto stvar, ki nadomesti kolk in jih v SLO kupujemo za cca 1000 EUR dražje kot v tujini. Med našimi zdravstvenimi ustanovami v SLO pa je razlike za cca 800EUR. Papirje o teh nabavah ima že zbrane RTV in naj se povežejo. Dajmo sodelujmo in razbijmo tale zdravstveni lobi. Torej tudi tu bi prišlo do nižjega stroška oz, enakega, če jih odpeljemo paciente v tujino in še čakalnih vrst ne bi bilo.

 • MEFISTO

  Ali veste, da je moral bivši direktor UKC Maribor odstopiti tudi zato, ker je kupoval žilne opornice od cenejšega dobavitelja in ne od monopolnega dobavitelja, ki ga je določila popolnoma nasposobna in škodljiva ministrica za ljudsko zdravje?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!