fbpx

Predsednik Borut Pahor zaradi očitne zlorabe oblasti premierja Marjana Šarca zahteva sklic nujne seje Sveta za nacionalno varnost

Foto: STA

“Spoštovani predsednik vlade, predlagam, da skličete sejo Sveta za nacionalno varnost v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov,” je Marjanu Šarcu napisal predsednik Borut Pahor.

Dodal je, naj premier na sejo sveta (SNAV) povabi predsednika republike, predsednika državnega zbora in predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo.

Spomnimo. Na zadnjo sejo SNAV, na kateri so razpravljali o migrantski in varnostni problematiki, nista bila povabljena ne predsednik republike ne predsednik SDS, kar je bilo v delu javnosti označeno za državni udar.

Zapleta se tudi z nedavno objavo javnega dela poročila o arbitraži. Sova je zapisala: “Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov, s čimer so bili izpolnjeni znaki kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov. Agencija je o tem včeraj obvestila policijo in okrožno državno tožilstvo ter jima predala tudi gradivo.”

Na to se je že odzval predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi) in na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Sova naj bi ovadila Knovs, ker je njeno poročilo Sovo opralo krivde. Bizarno! Poročilo Knovsa dokazuje, da slovenska vlada in Sova nista goljufali pri arbitraži. Dokaže, da slovenska zarota zoper Hrvate ne obstaja. Poročilo krepi slovensko pozicijo. Očitno nova akcija Damirja Črnčeca.”

Janja S.