Predsednik vlade Janez Janša in minister Anže Logar na pomembnih obiskih v Izraelu in ZDA

Predsednik vlade Janez Janša na letališču v Izraelu. (Foto: Vlada RS)

Premier Janez Janša danes začenja svoj dvodnevni obisk v Izraelu. Kot napovedujejo v kabinetu predsednika vlade, bo dvodnevni obisk predvsem temelj za razvoj gospodarskega sodelovanja med državama. Uradni obisk bo potekal na povabilo predsednika vlade Države Izrael Benjamina Netanjahuja, izraženo v čestitki predsednika izraelske vlade predsedniku vlade Janezu Janši aprila 2020 ob njegovem imenovanju na to funkcijo. Uradni del obiska v torek bo namenjen pogovorom z gostiteljem, predsednikom vlade Države Izrael Benjaminom Netanjahujem, predsednikom Države Izrael Reuvenom Rivlinom in ministrom za zunanje zadeve Gabijem Ashkenazijem. Medtem pa je zunanji minister Anže Logar na obisku v ZDA, na pobudo državnega sekretarja Mikea Pompea. Obisk je namenjen nadaljnjemu poglabljanju odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

Obisk predsednika vlade Janeza Janše v Izraelu predstavlja potrditev dobrih in tradicionalno prijateljskih odnosov med državama in priložnost za izmenjavo mnenj in pogovore o ključnih zunanjepolitičnih temah, predvsem na temo Sirije, Iraka, Irana in Bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Pogovori pa bodo potekali tudi o nadaljnjemu sodelovanju na področjih kibernetske varnosti in umetne inteligence, kjer je Izrael ena vodilnih držav na svetu.

Prvi dan obiska bo namenjen srečanju Janše s predstavniki  podjetij na področju kibernetske varnosti in drugih uspešnih podjetij. Zvečer se bo udeležil večerje s častnim konzulom Republike Slovenije Eivalom Giladyjem in predstavnikoma Izraelsko-slovenske gospodarske zbornice Drorom Dotanom in Danielom Yogevom.

Drugi dan obiska namenjen uradnim srečanjem
Drugi dan obiska je namenjen srečanju Janše s predsednikom izraelske vlade Benjaminom Netanjahujem v njegovi rezidenci. Med njima bo tako potekal pogovor na štiri oči. Pogovoru bo sledil podpis Skupne deklaracije med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority, ki ga bosta podpisala državna sekretarka v Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora Israeli Innovation Authority dr. Ami Appelbaum.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu (Foto: epa)

V torek popoldne se bo Janša srečal z ministrom za zunanje zadeve Države Izrael generalpodpolkovnikom Gabijem Aškenazijem. Čemur bo sledilo tudi srečanje s predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom v njegovi rezidenci.

Zunanji minister Anže Logar na obisk v ZDA na pobudo državnega sekretarja Mikea Pompea
Minister za zunanje zadeve Anže Logar bo na povabilo državnega sekretarja Združenih držav Amerike Michaela Richarda Pompea obiskal Washington. Obisk Logarja v ZDA je namenjen nadaljnjemu poglabljanju odnosov med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, zgodovinskima prijateljicama, strateškima partnericama in zaveznicama v NATO. Ministra bosta izmenjala poglede na aktualna vprašanja skupnega interesa ter govorila o novih priložnostih za skupno sodelovanje.

Image

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in ameriški sekretar za zunanje zadeve Mike Pompeo. (Foto: Vlada RS)

Logar se bo na State Departmentu srečal s Pompeom in s pomočnikom ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philipom Reekerjem. Ministra bosta glede izmenjala poglede na aktualna vprašanja skupnega interesa ter govorila o novih priložnostih za sodelovanje. V torek so predvidena še druga dvostranska srečanja, med drugim z ameriško senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar.

Skupaj z Logarjem v ZDA tudi Jernej Vrtovec za podpis memoranduma v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem
Po navedbah medijev naj bi Logarja spremljal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki bo na State Departmentu podpisal memorandum o razumevanju v zvezi s strateškim civilnim jedrskim sodelovanjem. Kot je pojasnil Vrtovec, memorandum ni podlaga za konkreten posel, lahko pa služi kot podlaga za dodatno sodelovanje pri prenosu znanj in izkušenj. Memorandum tako ne pomeni podlage za posel pri izbiri tehnologije za morebitni drugi blok Nuklearne elektrarne Krško. Ameriška družba Westinghouse, ki je s tehnologijo opremila Nek, bi bila lahko v igri pri dobavi tehnologije tudi za drugi blok, če bi se Slovenija odločila zanj. Drugi blok Nek je vlada uvrstila na seznam pommebnih strateških projektov za okrevanje po krizi s koronavirusom, odločitev o gradnji pa naj bi bila sprejeta najkasneje do leta 2027.

Foto: STA

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je 13. avgusta 2020 obiskal Slovenijo, kar je bil prvi dvostranski obisk ameriškega državnega sekretarja v naši državi po 23 letih. Povratni obisk ministra Logarja v Washingtonu bo utrdil redno medsebojno izmenjavo visokih obiskov v obeh prestolnicah ter nadalje prispeval k nadgrajevanju partnerstva in zavezništva med državama.

Sara Rančigaj