fbpx

STA v službi globoke države! Niti z besedo niso omenili kritike programa KUL s strani uglednega ekonomista dr. Igorja Mastena!

Direktor STA Bojan Veselinovič in ugledni ekonomist dr. Igor Masten (Foto: STA)

V soboto se je oglasil ugledni ekonomist dr. Igor Masten in se v več točkah obregnil ob del programa koalicije KUL, ki govori o likvidnostni shemi, in med drugim kritično zapisal: “Del programa o likvidnostni shemi ima 117 besed. Do sedaj sem bil prepričan, da je fizično nemogoče pisati nesmisle s tako gostoto. Kaj šele mora biti v preostalih 32 tisoč besedah?!”. Če bi človek pričakoval, da bo Slovenska tiskovna agencija (STA), ki jo vodi Bojan Veselinovič, to kritiko povzela v eni izmed svojih novic, se je uštel. Nasprotno pa redno obveščajo javnost o aktivnostih Jožeta Damijana in leve opozicije, tudi če gre za tako bizaren program, kot je spopadanje proti epidemiji z zračenjem prostorov!

V skladu z Zakonom o STA je sicer v prvem členu opredeljeno, da STA opravlja javno službo stalnega, celovitega, točnega in objektivnega zagotavljanja informacij o dogodkih v Republiki Sloveniji in po svetu za potrebe javnosti v Republiki Sloveniji, Slovencev po svetu in slovenskih narodnih manjšin v sosednjih državah v slovenskem jeziku ter o dogajanju v Republiki Sloveniji za potrebe medijev in javnosti v Republiki Sloveniji in zunaj meja Republike Slovenije v angleškem jeziku v skladu s tem zakonom, aktom o ustanovitvi STA in zakonom, ki ureja področje medijev. 7. člen zakona opredeljuje, da mora STA delovati po načelih neodvisnega, nepristranskega in profesionalnega novinarsko-agencijskega obveščanja.

Glede na to, da je koalicija KUL z ekonomistom Jožetom P. Damijanom na čelu deležna konstantne pozornosti osrednjih medijev na čelu z STA, se človek vpraša, kako je torej mogoče, da niti z besedo ne omenijo, da je ugledni ekonomist skritiziral njihov program? Masten je namreč v soboto brez dlake na jeziku poudaril, da je pogledal program KUL v delu, ki govori o likvidnostni shemi. “Najprej, predlog je neskladen z začasnim okvirjem Evropske komisije o državnih pomočeh v COVID krizi. Tako glede ročnosti kot obrestnih mer. Vloge on-line? Sliši se ful kul digitalno. V praksi to pomeni, da bi moralo 14 bank delati 14 aplikacij. Stroški visoki, izvajalcev le ene par na trgu. Banke komaj čakajo! Prej bo cepivo v trafikah, kot bi bili kul digitalni. Izvajanje se prenese na banke. Iz bank, ki že sedaj izvajajo shemo, naj se prenese na banke?! SID bi prevzel obveznosti do bank. ???? Do bank imajo obveznosti le posojilojemalci. Torej bi SID prevzel obveznost odplačevanja posojil?!”

Je STA nepomembno, da KUL državljanom prodaja “mačka v žaklju”?
Masten pa se ni ustavil tukaj in je v nadaljevanju še kritično izpostavil: “Za KUL moratoriji niso kul. Pa se jih ravno v Sloveniji
izmed EU držav podjetja najbolj poslužujejo. Evropska bančna agencija pa je pred kratkim objavila navodila za nadaljevanje ugodne regulatorne obravnave moratorijev. Vrhunec pa to: Država bo neizterjana posojila (zakaj bi banke sploh izterjale, če dobijo vrnjenih 90 odstotkov) konvertirala v lastniške deleže. Nek DUTB 2 bi gospodaril z deleži po malih družinskih podjetjih in kafičih. Ta opcija na equity bi bil glavni razlog nedelovanja sheme.” Predlog konverzije v lastniški delež je po besedah Mastena v nasprotju z zakonodajo o finančnem poslovanju podjetij. “Sprožil se bi plaz sodnih sporov, ki bi zaposloval slovenska sodišča naslednjih 15 let.”

Foto: Printscreen

Ker gre za kritiko, ki je podkrepljena s številnimi argumenti, je resnično zelo težko razumeti, čemu so se na STA odločili, da ne napišejo članka. Iz 4. člena zakona o STA je namreč razvidno, da STA opravlja javno službo vsakodnevnega ustvarjanja, pripravljanja, arhiviranja in posredovanja povzetkov novic, ki vsebuje ključne, najbolj bistvene podatke o dogodku, o dogajanju v Republiki Sloveniji in po svetu v slovenskem jeziku, med drugim s področja politike in gospodarstva. Glede na to, da skoparijo glede pisanja novic, ki se navezujejo na koalicijo KUL, marsikdo upravičeno pomisli, da je do tega prišlo, ker si nekdo drzne kritizirati opcijo, ki si na vse pretege nadeja, da se polasti oblasti. Pri tem pa nikogar od teh ne moti zdravstvena kriza, v katerem se nahajamo, oblast ima pač prednost pred življenji ljudi.

O podpori STA niso pozabili napisati članka
V soboto so sicer imeli med drugim čas, da na STA zapišejo novico o tem, kako se je pesnik in pisatelj ter podpredsednik Mednarodnega PEN Boris A. Novak s pisnim protestom odzval na zamrznitev tekočega financiranja javne službe STA, ne pa tudi za kritiko programa s strani Mastena. S takšnimi potezami, ki jih vlečejo na STA, marsikdo upravičeno pomisli, da le ne delujejo objektivno in profesionalno, kot bi se sicer pričakovalo. V povezavi s tem se je kritično odzval tudi direktor Ukoma Uroš Urbanija, ki je zapisal naslednje: Na servisu STA  iščem novico, kaj trdi ugledni ekonomist Igor Masten o KUL programu Jožeta P. Damijana. Žal nič. Verjetno so avtonomno ocenili, da se o tem ne sme poročati. Izkušnja, kako je nekoč direktor Veselinovič vrgel odgovornega urednika Meška na cesto, je še vedno živa.”

Nina Žoher