fbpx

Predsednik vlade Janez Janša o pogajanjih: Razprava o vladavini prava je izjemno koristna, saj bo odslej težje graditi neko dnevno politiko na podlagi tega pojma

Prime Minister of the Republic of Slovenia Janez Janša (Photo: Government of the Republic of Slovenia)

“Vesel sem, da je danes ponoči bil včeraj oziroma danes ponoči dosežen napredek in da obstaja dokaj realno upanje, da danes ali jutri dosežemo končni dogovor, ko glede večletnega finančnega okvira Evropske unije, kot glede naslednje generacije oziroma sklada za okrevanje. Ostaja še nekaj odprtih vprašanj, ki se še dogovarjajo, kljub temu pa lahko rečem, da se je veliko stališč zbližalo,” je uvodoma poudaril predsednik vlade Janez Janša med posebnim evropskim koncilom, kjer se pogajajo o sredstvih EU v naslednjih sedmih letih in paketu pomoči zaradi koronavirusa.

Predsednik vlade Janez Janša poudarja, da je pri pogovorih pomembno dvoje: “Na voljo mora biti dovolj sredstev za alokacijo po celotni Evropski uniji in da je alokacija namenjenih sredstev primerna.” Pravzaprav je oboje enako primerno, kajti slovensko gospodarstvo je močno vpeto v skupni evropski trg od katerega imamo nadpovprečne koristi zato še poudari: “Glede na naš prispevek imamo tudi nadpovprečne koristi, od tega trga in vse kar se tukaj dogaja, ves denar ki je investiran v katerikoli evropski državi oziroma državi članice Evropske unije s katero naše gospodarstvo sodeluje je hkrati tudi investicija v naš napredek in razvoj.” Premier pravi, da se iz tega vidika borijo za oboje. Za zadosten obseg sredstev na evropski ravni, za ugodno razmerje subvencijami in med posojili in seveda tudi za ustrezno alokacijo sredstev. Na pogajanjih si želijo dobiti čim bolj ugodne odgovore in rešitve za konkretne dileme, ki jih ima Slovenija glede na delitev na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo. Poudarja še, da ostajajo še tudi druga nerešljiva vprašanja: “Ostala vprašanja in dileme želimo rešiti in nasloviti tudi s pomočjo evropskih sredstev.”

Predsednik vlade je še povedal tudi o drugih vprašanjih, predvsem kako še dodatno zagotoviti, kako bodo evropska sredstva porabljena v skladu s kriteriji v skladu z obvezami posamičnih držav in v skladu s skupnimi dogovori na ravni EU. Poleg tega dajejo velik poudarek vladavini prava: “Razpravljamo o tem kaj vladavina prava sploh je in ali obstaja soglasje o tem, da je vladavina prava eden od temeljev na katerem stoji celotna Evropska unija.” Premier še poudari, da vladavina prava v nobenem primeru ni vezana zgolj na porabo oziroma investiranje evropskih sredstev. Je pa vladavina prava ravno tisti pogoj zaradi katerega je nastala Evropska unija, prav tako velja tudi pri vključitvi Slovenije: “V našem konkretnem primeru je eden od razlogov zaradi katerega smo se sploh vključili v Evropsko unijo,” je poudaril premier.

“Vladavina prava garantira oziroma bi morala zagotavljati enake vatle za vse in s tem tudi temelj svobode posameznika in normalnega razvoja tako posameznika kot države. Vladavina prava pomeni, da so sodišča nepristranska. Vladavina prava pomeni, da se ne krade volitev ali pa mandatov. Vladavina prava pomeni, da v Evropski uniji ne more biti ali pa ne sme biti političnih zapornikov. Vladavina prava je to, da nima samo ena politična stran v rokah vseh medijev in vladavina prava je nenazadnje tudi to, da se evropska sredstva in davkoplačevalska sredstva v katerikoli državi članici uporabljajo za blaginjo tistih, ki ta sredstva prispevajo,” je opozoril Janša.

Janša še poudarja, da je zelo pomembno kam razporedimo pridobljena sredstva: “Recimo, da namenimo desetine milijonov za izboljšanje oskrbe starejših, ta sredstva gredo za izgradnjo domov za ostarele, ne pa da se 70 milijonov evrov nameni za študije, za raznorazne prijateljske zveze ali za tako imenovane nevladne organizacije, ki od tega pravzaprav živijo.” Ravno zato naj bi bila koristna razprava o vladavini prava, ki se je odvijala ob robu pogajanja o alokaciji in obsegu sredstev in večletnem finančnem okviru. Pogovori so tako potekali o večletnem finančnem okviru in o skladu za okrevanje, ki je bila izjemno koristna, saj so po besedah Janše razčistili marsikaj tudi za nazaj. “Odslej naprej bo tudi bistveno težje graditi neko dnevno politiko na podlagi tega pojma,” je zaključil Janša.

Sara Kovač