Prek NLB se je pral denar za izdelavo atomske bombe, za Plausteinerja pa to ni dovolj utemeljen sum, da bi transakcije blokiral?!

Foto: STA

Andrej Plausteiner, nekdanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, je pred komisijo, ki ji predseduje dr. Anže Logar in ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, izjavil, da je za sumljive transakcije banke iz Irana prek NLB izvedel šele leta 2010, pa še to prek tujih organov. Logarja je zanimalo, kako  je mogoče, da v NLB 20 mesecev perejo denar, Urad za preprečevanje pranja denarja pa ne ve prav nič o tem, še posebej, ker so zakonsko jasna pravila glede obveščanja urada o sumljivih transakcijah, obenem pa je želel vedeti tudi, ali je Plausteiner opravil kakšen pogovor s pooblaščenci z NLB glede poslovanja iranskega državljana, Plausteiner pa ni določno odgovoril na vprašanje.

Pred Logarjevo komisijo je bil tokrat zaslišan nekdanji direktor Urada za preprečevanje pranja denarja Andrej Plausteiner. Še pred tem pa je predsednik komisije dr. Anže Logar poskrbel, da se Plausteiner ni mogel izogniti odgovorom, češ da česa ne sme izdati zaradi varovanja tajnih podatkov, saj ga je predsednik komisije razrešil dolžnosti varovanja tajnih podatkov o pranju denarja v NLB. To je Logar objavil tudi javno na svojem Twitter profilu.

Plausteinerjev urad prvo prijavo dobil marca, policiji pa jo odstopil šele 8 mesecev kasneje
STA poroča, da je Plausteiner izjavil, da mora za pranje denarja “obstajati predhodno kaznivo dejanje, v tem primeru pa tega ni bilo. Ne morem tega trditi čisto za vsako transakcijo, kakšna bi morda lahko izvirala iz kaznivega dejanja, ne pa v celoti”. Razkril je, da so na uradu, ki je bil takrat pod njegovo pristojnostjo, za sumljive transakcije prvič izvedeli šele marca 2010, pa še to od tujega urada, ki jih je zaprosil za nekatere podatke iz njihovih evidenc. Natančneje, tuji urad je preiskoval podjetje, ki je bilo registrirano na Deviških otokih, ki veljajo za davčno oazo, njegov lastnik pa je državljan Velike Britanije. Na spletni strani stranke SDS pa poročajo, da je Plausteiner dejal, da gre v tem primeru za tajne informacije, zato podrobnosti ne more razkrivati poslancem, je pa ob tem povedal, da so transakcije, ki so potekale iz iranske banke, sicer označili kot sumljive, prav tako so NLB zaprosili za podatke o prometu na računu, obenem pa naj bi zadevo obravnavali prioritetno. Kljub temu, da so prvo prijavo dobili že v marcu 2010, pa so zadevo Policiji odstopili šele novembra 2010, je Plausteinerju očital dr. Logar. Plausteiner pa je dejal, da so v konkretnem primeru podali predlog za uvedbo postopka na Banko Slovenije, o tem so obvestili ministrstvo za zunanje zadeve in po njegovih besedah oktobra 2010 poslali obvestilo kriminalistični policiji in Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Ko ga je dr. Logar “privil”, je le priznal resnico
Dr. Logarja je tudi zanimalo, kako  je mogoče, da v NLB 20 mesecev perejo denar, Urad za preprečevanje pranja denarja pa ne ve prav nič o tem, še posebej, ker so zakonsko jasna pravila glede obveščanja urada o sumljivih transakcijah, obenem pa je želel vedeti tudi, ali je Plausteiner opravil kakšen pogovor s pooblaščenci z NLB glede poslovanja iranskega državljana, Plausteiner pa ni določno odgovoril na vprašanje. Kasneje pa je med pričanjem pritrdil, da pozna Zdenko Bernik Strelec, ki je bila pooblaščenka glede pranja denarja v NLB. Prvotno je sicer dejal, da ne ve, koliko časa je bila pooblaščenka, nato pa pritrdil, da celotno obdobje, ki je vezano na sumljive transakcije pranja denarja.

Logar se ni mogel načuditi, kakšen urad je to, da odpre sumljivo transakcijo, nato pa neha spremljati sumljive transakcije na računih
Dr. Logarja je tudi zanimalo, ali je Urad za preprečevanje pranja denarja skladno z zakonom NLB oglobil z ustrezno finančno kaznijo, ker banka uradu ni posredovala vseh podatkov o sumljivih transakcijah, pa je Plausteiner odvrnil le, da tega niso storili. “Torej, odprli ste dosje sumljiva transakcija, zakon vam nalaga izrek globe, v primeru, da ne pride do obvestila s strani banke, vi pa tega niste naredili. Kako je to mogoče, če pa vam pooblaščenec ni sporočil transakcije, ki bi vam jo moral?” je zanimalo dr. Logarja, a je Plausteiner dejal, da NLB niso oglobili, ker je Banka Slovenija naprej peljala postopek. Dr. Logar je nato vprašal, kakšen urad je to, da ko odpre sumljivo transakcijo, preneha spremljati sumljive transakcije na računih, plačilni promet pa se nemoteno izvaja naprej, Plausteriner pa je dejal, da “to ne gre avtomatsko. Dobimo prijavo, zberemo promet in damo policiji.” Nato pa je k temu dodal, da je “težko vse zadeve spremljati.”

“Obstajal je sum za pranje denarja, vendar pa ta sum ni bil utemeljen”
“Po zakonu imate možnost, da predhodno preučite sumljivo transakcijo in da se transakcija ne izvede. Soočeni ste bili s sumom pranja denarja epohalnih razsežnosti in vi ste vse skupaj ustavili?” je nato vprašal dr. Logar, na kar je Plausteiner odgovoril, da na uradu na omenjene transakcije niso gledali kot na transakcije epohalnih razsežnosti. Prav tako pa niso dobili nobenega indica, da naj bi šlo pri teh transakcijah za kakršna koli predhodna kazniva dejanja. Večkrat je še dejal, da je sicer obstajal sum, da gre za pranje denarja, vendar pa ta sum ni bil utemeljen. Tudi zato se urad ni poslužil zakonske možnosti, da bi blokiral sumljive transakcije, Plausteiner pa je ponovno dejal, da se “sumi niso izkazali kot utemeljeni, ker ni bilo predhodnega kaznivega dejanja in ker ni bilo sumov ali indicev, da bi šlo za financiranje terorizma, transakcij nismo mogli blokirati,” pišejo na sds.si

Za Plausteinerja tudi predvidevanje, da je bil denar, ki je bil opran prek NLB, namenjen za izdelavo atomske bombe, ni dovolj utemeljen sum, da bi blokirali transakcije, prav tako pa po njegovih besedah urad ni imel nobenih pravno-formalnih možnosti, da bi zahteval prekinitev poslovanja NLB z iranskim državljanom.

M. S.

 • Olga

  Vse postaviti na hladno, da bojo lahko razmišljali! Kriminalci!

 • Vera

  Temu zaslišanemu tovarišu se je dobro videlo , da laže ! Logarjeva koimisija si naj takšnih pravokacij ne dovoljuje . Sicer pa : Kje so organi pregona, ki bi že po službeni dolžnosti morali ukrepati takoj, ko je afera izbruhnila ? ? ?

 • Franc Šink

  dokler ne bodo ta “zaslišanja” javna se ne bo zgodilo ali spremenilo prav nič!

  • tarantela

   Saj je bilo javno na TV!

  • učko

   Mah, u klet z njimi, pa roke na mizo prvezat, pa palco v roke, pa bojo povedal tut tist kar ne vejo
   se hecam

 • Verbena

  Ko neka skupnost uvede embargo do neke države in ko katerakoli država , ki je del skupnosti to krši , je to kaj g. Plausteiner … sam, mi pa res nismo za spoštovanje česarkoli že … že takoj na začetku naše samostojnosti smo kršili embargo … slovenski politični vrh se je odločil , da bo z orožjem zalagal države južno od nas , ki so se še klale med sabo …

 • tarantela

  Pa kakšna atomska bomba? Izkazalo se je, da je to podtaknil nek nesposobnež iz CIE. Sicer ima pa tako bombo že veliko držav. Kaj lahko kdo stori Kitajski, Severni Koreji itd. ki niti ne potrebujeta žehte, da izdelajo tako bombo.

  • gogopram

   tarantela pejd si prevezat kolena, da ne klecneš, no. !

 • Anton

  čist tko mimogrede, od Janeza Janše so zahteval vse račune za identifikacijo lastnega premoženja. Postavlja se logično vprašanje, zakaj potlej ne zahtevamo enako za vse ostale politike?
  sarkazem press

 • tasilo

  Vsi, ki mislite da kratica UPPD pomeni Urad za preprečevanje pranja denarja, se motite.

  Kratica UPPD pomeni Urad za prikrivanje pranja denarja. Kmalu bodo njegovo dejavnost in “pooblastila” razširili. Kratica bo ostala enaka, le pomenila bo Urad za pomoč pri pranju denarja.

 • upornik22

  po poti šeriatskempravu bi mu morali odsekat obe roki

  • totex39

   Takim lopovom še to ne bi pomagalo.

 • Janez

  EX SD MINISTRA ZA FINANCE DR. F. K.
  sem kot navaden penzionist ,
  ki imam za matično banko centralo NLB
  večkrat – videval – kako
  GRE POD OKNA CENTRALE NLB, GLEDA V OKNA CENTRALE NLB !
  Kakega
  srečanja dr. F. K. s komerkoli – nisem videl.
  Je bilo pa to gledanje dr. F. K. V OKNA NLB ? Čudno.
  SEDEČ OB SOKU
  PRI ZUNANJIH MIZAH SLAŠČIČARNE MAXIMARKETA
  – SEM NEHOTE VEČKRAT TA PRIZOR VIDEL – NAZADNJE 1.6.2017 OKROG 16H.
  DR. F. K.-JU
  SE OPRAVIČUJEM, ČE NJEGOVO GLEDANJE V OKNA NLB – NI BILO JAVNO POMEMBNO.
  ČE ?
  Pa kaka uradna oseba misli, da gre morda za javno stvar – lahko podam to na zapisnik.

  Se me pozove na moj najbolj svež zapis – na tem portalu. In bom prišel. L.r. Janez KOMENDA
  P.S jaz, Janez K., 65 let, nekaznovan, nealko, nečlan strank. Tu nenaročeno, neplačano pišem.

 • totex39

  Take lopovske mafije in pokvarjene vladne politike, ki jih premore ta mala Slovenija ni nikjer v Evropi.

 • montyamp

  Mater kaj je to enih kurčevih agencij , uradov , na koncu se pa zgovarjajo en na drugega .
  Trdim vsak dan in tudi danes bom .
  Morilec ne more vzgojiti normalnega potomca .
  V Sloveniji treba te pohabljence spraviti iz državnih služb , to je disaster kateremu ne najdemo para .
  Scenarij a la CEAUCESCU bi bil najbolj primeren .

 • dr Janez Sveti

  Garancija en milijon, kredit 30 milijonov. Operejo milijardo denarja, nikomur nič. To pa je mafija in pol!
  DR Janez Sveti Minljivost

 • Kosobrin

  Zdaj ga pa že pošteno lomite!

 • garfi

  Sloveniji in svetu vlada mafija in banksterji so del tega

 • Slovenec

  Koncert Svetlane Makarovič z gosti

  29. junij 2017 21.00, Kongresni trg

  NOSIL BOM RDEČO ZVEZDO

  Koncert Svetlane Makarovič in sodelujočih umetnikov, ki jim je mar in, ki hočejo s svojo pesmijo kovati nov svet. Z rdečimi zvezdami na prsih, simbolom upora in svobode nas bo pesem združila v nekdanjem tovarištvu, ki pozna resnično zgodovino te dežele, je ne potvarja in s ponosom govori o njej! Čas je, da združimo moči za boljši jutri in ni ga, ki bi nas znal bolje združiti, kot pesem..

  NAJ RDEČA ZVEZDA SIJE V PRIHODNOST SVETA!

  VLJUDNO VABLJENI!

  • AlojzZ

   Ne biti sarkastičen, ker sicer bodo Slovenci prišli in zahtevali rdečo zvezdo nazaj z vsem, kar ta simbol predstavlja.

  • Anton

   29 junij dan d ko zvemo za arbitražo in taisti dan kvazi umetnica prireja koncert na Kongresnem trgu, naključje ali….

   sarkazem press

 • sevenx

  Sam 1 milijardica. Dajte nehat no. “Naj kamen vrže tisti ki je brez greha!”.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!