fbpx

Premier Janez Janša napovedal veljavnost odlokov na celotno državo; Počivalšek in Tonin za čim hitrejšo konsolidacijo koalicije

Foto: STA

Na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju so nastopili predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin. Spregovorili o stanju epidemije bolezni covid-19, pri čemer je premier poudaril, da se situacija umirja, a je še vedno resna. Po njegovih navedbah se bo načrt sproščanja nekoliko spremenil, in sicer bo veljal za celotno državo. “Spremembe, ki so sprejete ali pa še bodo sprejete ta teden, glede na veljavnost posamičnih odlokov, se bodo nanašale na celotno državo,” je obrazložil. Vsi predstavniki so si enotni, da so z delom vlade zelo zadovoljni in v prihodnjih dneh pričakujejo vložitev nezaupnice, da se bo lahko v prihodnje nemoteno nadaljevalo z delom. 

Vlada je v zadnjih dveh kot vsak teden obravnavala in ocenjevala epidemiološko situacijo v državi, učinkovitost ukrepov in prognoze za naprej. “Ugotovili smo, da je prvič situacija z epidemijo v Sloveniji še vedno resna,” je dejal predsednik vlade Janez Janša. Po številu okužb na milijon ali sto tisoč prebivalcev v zadnjem tednu smo še vedno v vrhu po številu okužb v Evropi.

Podobno kot drugod v Evropi, tudi pri nas obstaja dilema glede na razširjenost novih sevov koronavirusa, ki so bolj kužni in se širijo hitreje. “Ena od teh verzij je tudi uradno odkrita in zelo očitno vpliva na sam potek epidemije,” je še pojasnil premier. Kot kaže nov sev zmanjšuje pozitivne trende, ki so bili pred tednom dni že mogoče bolj izraziti v prognozah.

Število okužb po regijah (Foto: Twitter)

Kar se je bistveno spremenilo glede na situacijo pred nekaj tedni pa je to, da se je razširjenost virusa, oziroma razlika v razširjenosti virusa po slovenskih statističnih regijah praktično zelo znižala. Še pred časom smo imeli velike razlike števila okužb v povprečju 14 ali sedem dni med statističnimi regijami. “Razlike so bile ena proti tri ali celo več,” je pojasnil in dejal, da se v tem trenutku bolj približujemo oranžni kot pa črni fazi. Pravi, da so se odločili, da ukrepe sproščanja v tem času ne vežejo več na regijsko sproščanje.

Celotna država se nahaja v rdečem območju
“Spremembe, ki so sprejete ali pa še bodo sprejete ta teden, glede na veljavnost posamičnih odlokov, se bodo nanašale na celotno državo,” je obrazložil premier. V praksi to pomeni, da bo prva triada učencev lahko obiskovala šolo pod podobnimi pogoji, kot je to bilo do sedaj omogočeno v rdečih regijah. “Enako pa bo veljalo tudi za predšolsko vzgojo.” O predlogih epidemiologov pa bodo razpravljali naslednji teden. Janša pravi, da so bila mnenja epidemiologov različna in bodo reagirali v skladu z načrtom sporočanja.

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: STA)

S predstavniki gospodarstva bodo imeli še danes zvečer tudi sestanek, kjer se bodo pogovarjali o možnem manevrskem prostoru za sproščanje nekaterih dejavnosti ob predhodnem testiranju, kar se trenutno v Evropi omogoča kot možnost za bolj normalno opravljanje posamičnih dejavnosti. “Meni je zelo žal, da se ukrep, s katerim želimo omogočiti odpiranje dejavnosti, nas na vse možne načine diskreditirati,” je pojasnil in dejal, da pri napadih ne želijo narediti realnih primerjav o uporabi tega istega ukrepa z drugimi državami, kjer se hitri testi učinkovito uporabljajo.

V naslednjih dveh tednih bo koalicija po dogovoru na plenarnem zasedanju pričela nadaljevati z uresničevanjem koalicijskih zavez, pri tem pa je še poudaril da vložitev morebitne nezaupnice s strani opozicije ne sme biti ovira za nadaljnje delo vlade. “Ker bi to bilo neodgovorno,” je pojasnil. Razume pa opozicijo, da bodo morali ta postopek vezan na nezaupnico nekako zaključiti. “Vsekakor je prav, da se preštejemo. Poslanci DeSUSa bodo glasovali po svoji vesti. Roko sodelovanja ponujamo vsem strankam. Tisti, ki so sodelovanje sprejeli so s tem zelo zadovoljni. Največ od tega sodelovanja bo imela opozicija. Leta 2008 je stranka SD sprejela sodelovanje s takratno vlado,” je še pojasnil. Ne glede na politično dogajanje pa Janša poudarja, da se še vedno nahajamo sredi epidemije in, da bo ključni naslednji korak izhodna strategija iz epidemije. Sama epidemija pa je bistveno zavrla tisto, kar so si želeli zadati že v lanskem letu, oziroma v preteklem obdobju.

Stranka SMC je z delom vlade zelo zadovoljna
Podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je poudaril, da so po pregledu koalicijske pogodbe in zavez ugotovili, da z vlado zelo dobro sodelujejo. “Z aktualno vlado smo zadovoljni. V politiko koalicije KUL nimam zaupanja. Vlada bo ohranila večino in nadaljevala z delom do konca mandata,” je pojasnil. Kot poudarja večina točk že izvajajo, medtem ko bodo morali nekatere še pospešiti, saj se zaradi epidemije odvijajo počasneje.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek (Foto: STA)

Tudi kot predsednik SMC je zelo zadovoljen z delom, saj so naredili ogromno, da so zagotovili obstoj delovnih mest, poskrbeli za socialno varnost in pripravili program gospodarskega okrevanja. “To na koncu koncev potrjujejo tudi zelo visoke bonitete naše države na mednarodnih finančnih trgih, naše javen finance so stabilne, banke so likvidne, zato imamo dobra izhodišča za izhod iz ekonomske krize,” je pojasnil Počivalšek. Prioriteta v letošnjem letu pa bo okrevanje gospodarstva, za SMC pa je najbolj pomembno, da svojo pozornost namenijo enakomernemu razvoju za vse regije, spodbujanju investicij v delovna mesta z višjo dodano vrednostjo in nadaljevanju debirokratizacije postopkov, ki jih je predlagal Ivan Simič. “Posebno pozornost pa bomo dali področju pridelave konoplje za medicinske namene,” še pove in obrazloži, da je lahko to eden izmed projektov, ki bo oživel tiste manj razvite regije.

Njihova naloga je povezati šolstvo z gospodarstvom – potrebno je čim več praktičnega usposabljanja
Po besedah Počivalška vpis na visokošolske programe terja vso njihovo pozornost in ni samo formalnost, ki bi jo na vladi opravljali brez razprave. “Zato je prav, da smo si ta teden vzeli čas in s tem opozorili na pomen tega pomembnega vprašanja za naši prihodnost.” Poudarja, da gospodarstvo na splošno podpira večji vpis na naravoslovne programe, v sklopu tega pa bo potrebno povečati interes mladih za te programe, predvsem žensk. “Potrebe se povečujejo na področju inženirjev, za IT strokovnjake, strokovnjake naravoslovnih znanosti in zdravnike,” je pojasnil in dejal, da brez digitalnih veščin ne bo prehoda v nove gospodarske smeri.

Glede na možno odpiranje dejavnosti, je gospodarstvo pripravljeno na pričetek delovanja, v tistih panogah, ki so zaradi koronavirusa zaprte ob spoštovanju navodil NIJZ bodo to lahko počeli varno, zato se zavzema za pospešeno odpiranje dejavnosti. “Kajti naši obrtniki in delavci si želijo delati.” Zavedajo se gospodarskih in socialnih stisk, zato se bodo še danes z gospodarstveniki pogovarjali o možnem odpiranju določenih dejavnosti. Pri tem še opozarja, da se moramo pri vse tem še vedno zavedati, da smo sredi epidemije, odpiranje vsepovprek pa bi lahko naredilo več škode, kot koristi.

Le s skupnimi močmi nam lahko uspe
Uvodoma se je podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin zahvalil, da nam je uspelo epidemiološke številke nekoliko umiriti. “Seveda s prošnjo naprej, da se bomo vsi skupaj držali ukrepov in tako prispevali k temu, da čimprej iz rdeče cone napredujemo v oranžno, kar nam bo vsem skupaj približalo neko normalno življenje,” je pojasnil Tonin. Po statistikah, ki jih delajo številne mednarodne organizacije je Slovenija tudi uspešna, kar se tiče glede cepljenja. “Ravno cepljenje nas bo lahko vrnilo v neko normalno stanje.”  Tudi Tonin v tem vmesnem obdobju poudarja pomen hitrega testiranja, pri čemer ima v zadnjem času občutek, da se ga želi diskreditirati in pojasni: “Prav hitri testi lahko bistveno zamejijo širjenje virusa.” 

Minister za obrambo Matej Tonin (Foto: STA)

Glede situacije v koaliciji jih predvsem skrbi radikalizacija opozicije, neprimeren in zelo oster diskurz v parlamentu, ki se odraža v nekaterih dejanjih v družbi. “To kar se v zadnjih dnevih dogaja z napadi na zavode, z mazaškimi akcijami pelje na neka stran pota, ki za demokratično in napredno družbo niso primerna,” je pojasnil, kako vidi napad na Zavod Iskreni. V nadaljevanju je še komentiral nekatere poslanske nastope v parlamentu, ki so po njegovem mnenju dobesedna grožnja za demokracijo, zato si želi, da bi se v slovenskem parlamentu vzpostavil nivo evropskega delovanja.

“Veseli me, da bo čimprej prišlo do te konstruktivne brezupnice oziroma nezaupnice, da se vendarle preštejemo in, da se kot koalicija konsolidiramo,” je še pojasnil. Po njegovem mnenju se mora najprej konsolidirati koalicija, potem pa mora k sodelovanju povabiti opozicijo. “Verjamem, da nam bo tukaj uspelo še podpisati kakšen sporazum.” Sedaj se mu zdi najbolj primeren čas za rekonstrukcijo vlade, da se bremena pravično prerazporedijo. Zaveda se, da nas  čakajo odgovorne naloge – zajezitev širjenja virusa, reševanje zdravstva in okrevanje gospodarstva.

Sara Rančigaj