fbpx

Premier Janez Janša predstavil dosedanji učinek protikoronskih paketov in napovedal, da želi vlada s PKP-6 ohraniti kondicijo družbe, države in gospodarstva za čas po epidemiji! V pripravi je že sedmi protikoronski paket!

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: STA)

Doslej smo v petih protikorona paketih naslovili probleme praktično vseh državljank in državljanov. Tudi tisti, ki so bili šele rojeni, so bili tako ali drugače deležni določene pomoči,” je na 49. izredni seji Državnega zbora RS dejal predsednik vlade Janez Janša. Premier je pojasnil, da želi vlada s PKP-6, ki je namenjen blaženjem posledic epidemije, ohraniti kondicijo družbe, države in gospodarstva za čas po epidemiji. “Nekateri ukrepi so novi, nekatere želimo podaljšati,” je povedal premier in nanizal še nekaj podatkov o protikoronskih paketih.

Predsednik vlade Janez Janša je na 49. izredni seji Državnega zbora RS, ki se je pričela ob 10. uri, predstavil predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 oziroma PKP-6. DZ na današnji izredni seji potrjuje nov protikoronski zakon, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. Tudi ta, tako kot predhodnih pet, prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, med najpomembnejšimi pa je delno kritje fiksnih stroškov podjetij. S šestim protikoronskim zakonom se bo podaljšal ukrep subvencioniranja čakanja na delo, pri čemer je Janša omenil, da je za manjša podjetja namesto osemdeset odstotnega povračila nadomestila plač s strani države, kot velja zdaj, predvideno povračilo v celoti.

Vlada je v predlogu šestega protikoronskega zakona, ki ga je poslancem danes predstavil premier Janša, poleg tega predvidela podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo doma in skrajšanega delovnega časa, dlje časa bo mogoče koristiti tudi moratorij na odplačevanje posojil,  nekoliko pa se bo tudi preoblikovala jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij. Tudi tokratni protikoronski zakon sega na številna področja. V njem so med drugim zapisani bivanje starša z otrokom v bolnišnici, oprostitev DDV za zaščitno in medicinsko opremo, možnost sklica virtualnih skupščin, poenostavitev prijave dela na domu ter dodatki za delo v sivih in rdečih conah.

Janša je v uvodu povedal, da želi vlada s PKP-6, ki je namenjen blaženjem posledic epidemije, ohraniti kondicijo družbe, države in gospodarstva za čas po epidemiji. Nekateri ukrepi so novi, nekatere želimo podaljšati, je dejal in poslancem naštel, kaj vse so v preteklosti pokrivali protikornski zakoni. Največ pomoči je bilo namenjeno gospodarstvu. Premier je tudi povedal, da je vlada v času epidemije nabavila dodatno zaščitno opremo v vrednosti  več kot 100 milijonov. Podoben znesek je bil izplačan tudi prizadetim izvajalcem zdravstvenih storitev, da bi tudi ta segment ohranil kondicijo in nas tako rešuje v bistveno bolj zaostrenih razmerah drugega vala. “Doslej smo v petih protikorona paketih naslovili probleme praktično vseh državljank in državljanov. Tudi tisti, ki so bili šele rojeni, so bili tako ali drugače deležni določene pomoči,” je dejal Janša.

Določeni ukrepi, ki so že bili delno uveljavljeni, se bodo podaljšali tudi v naslednje leto, je pojasnil Janša in povedal, da je šlo daleč največ sredstev za pomoč tistim, ki delajo in za pomoč podjetjem, da se ta delovna mesta ohranijo. “Tako smo v petih paketih namenili preko 300 milijonov evrov za nadomestilo plač tistim, ki začasno čakajo na delo,” je dejal premier in navedel nekaj podatkov. V dosedanjih protikorona paketih je bilo za dodatek k plačam tistih, ki so bili izpostavljeni in dodatno obremenjeni v času epidemije, izplačanih skoraj 200 milijonov evrov. Te pomoči je bilo neposredno deležnih skoraj 150 tisoč zaposlenih. Izplačanih je bilo preko 110 milijonov evrov temeljnega mesečnega dohodka za samozaposlene, te pomoči je bilo deležno na desettisoče upravičencev. Za pomoč turističnemu gospodarstvu so bili izdani turistični boni, to ugodnost je letos izkoristilo več kot 800 tisoč ljudi. Z dosedanjimi protikoronskimi paketi  je država zaradi izpada prihodkov šolstvu pomagali s subvencijami, pomagali so tudi preko deset tisoč kmetom, 151 tisoč ljudem so bila izplačana nadomestila, ko je šlo za vsa socialna zavarovanja, pokojninsko in invalidsko zavarovanje pa je bilo izplačano skoraj 500 tisoč upravičencem. “Povečali smo znesek dodatka za veliko družino, ta je bil izplačan več kot 30 tisoč upravičencem. 305 tisoč upokojencev z najnižjimi pokojninami je prejelo solidarnostni dodatek, tudi druge ranljive skupine so dobile izplačan dodatek, teh upravičencev je skoraj 150 tisoč,” je še pojasnil predsednik vlade.

Pri plačilu subvencij v vseh ostalih kategorijah, določenih predlogov ni možno vključiti določenih predlogov, ki imajo hude finančne posledice, brez tega da bi bili preštudirani in preučeni vsi ostali okviri, je pojasnil Janša in poudaril, da so tisti ki sodelujejo od samega začetka, seveda tukaj s svojimi predlogi praktično enakopravni, ne glede na to, ali so v koaliciji ali so v partnerstvu. “Torej ponudba je še vedno na mizi in tisti, ki ima kakršne koli ideje, je vabljen, da jo sprejme,” je sklenil Janša.

Kot novost se je omenilo tudi delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Predvideno je, da bodo do pomoči upravičena podjetja, ki so jim prihodki v zadnjih treh mesecih zaradi posledic epidemije covida-19 upadli za najmanj 30 odstotkov, je pojasnil finančni minister Andrej Šircelj. S tem bodo lahko podjetja poravnala stroške, kot so nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, zavarovalnine, komunalne storitve, energija in podobno. Kriteriji so takšni, da bodo v večini dejavnosti fiksni stroški povrnjeni, je dejal Šircelj. Predlog zakona prinaša še številne druge rešitve, Janša je med njimi izpostavil zagotovitev informacijske tehnologije za šolanje na daljavo, subvencioniranje zaščitne opreme za študente in dijake s področja zdravstvene dejavnosti ter sobivanje starša z otrokom v bolnišnici. Staršem, katerih otroci v času epidemije ne obiskujejo vrtca, varstva ne bo treba plačati, učenci iz socialno šibkih družin bodo prejeli topel obrok, je povedal Janša. Omenil pa je tudi, da smo verjetno edini na svetu, ki uvajamo financiranje zaščitne opreme tudi za športnike.

Foto: zajetje zaslona

Vlada pa pripravlja že PKP-7, ki bo po Janševih besedah usmerjen v čas, ko bo epidemija premagana, in se bo ukvarjal z izhodom iz epidemije. “Ne govorimo o koncu tega leta, temveč o naslednjih treh mesecih. V tem roku lahko optimisti pričakujemo, da bo cepivo, ki prihaja v uporabo, uspešno ustavilo širjenje epidemije v Evropi in Sloveniji,” je poudaril premier. PKP-7  bo usmerjen tudi v težave, ki so se pojavile v času drugega vala epidemije covida-19.

Sara Bertoncelj