fbpx

Premier Janez Janša se je prvi dan obiska v Izraelu sestal s predstavniki vodilnih podjetij s področja umetne inteligence

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se v ponedeljek, 7. decembra 2020 in v torek, 8. decembra 2020, mudi na dvodnevnem uradnem obisku v Izraelu. Uradni obisk poteka na povabilo predsednika izraelske vlade Benjamina Netanjahuja, izraženo v čestitki predsednika izraelske vlade predsedniku vlade Janezu Janši aprila 2020 ob njegovem imenovanju na to funkcijo. 

Obisk predstavlja potrditev dobrih in tradicionalno prijateljskih odnosov med državama in priložnost za izmenjavo mnenj in pogovore o ključnih zunanjepolitičnih temah (Sirija, Irak, Iran, Bližnjevzhodni mirovni proces) in nadaljnjemu sodelovanju na področjih kibernetske varnosti in umetne inteligence, kjer je Izrael ena vodilnih držav na svetu.

Foto: Vlada RS

Foto: Vlada RS

Srečanje z uspešnimi podjetniki
Ob prihodu v Izrael se je premier Janez Janša najprej srečal  s predstavniki  podjetij na področju kibernetske varnosti in drugih uspešnih podjetij. Intenzivno delovno srečanje s predstavniki Izraelskega inovacijskega sektorja, predsednikom Israeli Innovation Authority dr. Ami Appelbaumom ter vodilnimi podjetji s področja umetne inteligence predstavlja priložnost razvojnih prebojev za slovensko znanje in podjetnost,” je preko Twitterja zapisal Janša. 

Foto: Vlada RS

Foto: Vlada RS

Foto: Vlada RS

V ponedeljek zvečer je sledila večerja predsednika vlade častnim konzulom Republike Slovenije gospodom Eivalom Giladyjem in predstavnikoma Izraelsko-slovenske gospodarske zbornice gospodom Drorom Dotanom in gospodom Danielom Yogevom.

Janša se bo srečal z izraelskim premierjem in predsednikom države
Danes v dopoldanskih urah je predviden pogovor Janše in izraelskega predsednika vlade Benjamina Netanjahuja. Temu bo sledil podpis Skupne deklaracije med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in Israeli Innovation Authority, ki ga podpišeta državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Ajda Cuderman in predsednik upravnega odbora Israeli Innovation Authority, dr. Ami Appelbaum. Janša se bo tekom dneva srečal še z izraelskim ministrom za zunanje zadeve generalpodpolkovnikom Gabrielom (Gabijem) Ashkenazijem in izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom.

Nina Žoher