fbpx

Premier Janez Janša v četrtek na Poljskem, kjer ga bo gostil poljski premier Mateusz Morawiecki

Foto: Vlada RS

Iz  Kabineta predsednika vlade so sporočili, da se bo predsednik vlade Janez Janša v četrtek mudil na delovnem obisku Poljskem, kjer ga bo gostil poljski premier Mateusz Morawiecki. Namen obiska je krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med državama ter izmenjava mnenj in stališč o aktualnih evropskih zadevah in zunanjepolitičnih temah.

Pri pogovorih se bosta premierja osredotočila na bilateralno sodelovanje in prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Okrepitev odpornosti Evropske unije na krize, kot so zdravstvene predstavlja glavno prioriteto.

Dvojica bo prav tako osredotočena na dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Poljsko. V kabinetu premierja Janše poudarjajo, da so odnosi med državama prijateljski in dobri. Po njihovih besedah obstaja interes za krepitev dvostranskega sodelovanja na področjih energetike, logistike, obrambe, kulture, notranjih zadev, transporta  in znanosti. Poudarili so še, da državi zelo dobro sodelujeta tudi v pobudi Tri morja in v razširjenem formatu višegrajske skupine.

Odnosi med državama so prijateljski in dobri

Janša se bo v okviru obiska v Varšavi srečal tudi s predsednico spodnjega doma tamkajšnjega parlamenta Elzbieto Witek, poroča STA. Minister za obrambo Matej Tonin je bil tisti, ki je kot zadnji od predstavnikov slovenske vlade, pred dvema mesecema obiskal Poljsko. Po srečanju s poljskim kolegom Mariuszem Blaszczakom je dejal, da Poljska nedvomno za Slovenijo predstavlja vzor na področju modernizacije in kadrovske popolnitve vojske.

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša na Bledu. (Foto: Vlada RS)

Spomnimo. Konec avgusta lani se je poljski premier Moriawecki na Bledu sestal s slovenskim premierjem. Govorila sta predvsem o sodelovanju med državama in priložnostih ter izzivih v času koronavirusne krize. Janša je poljskemu premierju predal tudi listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 in se ob tem poljskemu narodu zahvalil za vso pomoč v času koronavirusne krize. Slovenska vojska je namreč z zdravstveno enoto poljske vojske izmenjevala strokovna stališča ter izkušnje pri obvladovanju koronavirusne krize, državi pa sta dobro sodelovali tudi pri vračanju državljanov v domovino.

Nina Žoher