fbpx

Premier Janša evropski poslanki Sophie in ‘t Veld predlaga, da se poglobljena in izčrpna razprava v Evropskem parlamentu opravi 26. marca

Evropska poslanka Sophie in 't Veld (Foto: epa)

Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti sta že sporočila, da z veseljem sprejmeta povabilo na takšen pogovor, vendar pa bi izmenjava mnenj morala biti organizirana v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, seja bi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene,” sporočajo iz urada predsednika vlade, kjer so podali predlog, da bi razpravo opravili v petek 26. marca, ko bosta predsednik vlade Janez Janša in minister Vasko Simoniti, lahko oba fizično prisotna v Bruslju.

Evropska poslanka Sophie in ‘t Veld (Renew/D66), ki vodi skupino za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic v okviru odbora Evropskega parlamenta za državljanske pravice, pravosodje in notranje zadeve je na pogovor o izmenjavi mnenj o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami, povabila premierja Janeza Janšo in ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija.

Predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti sta že sporočila, da z veseljem sprejmeta povabilo na takšen pogovor, vendar pa bi izmenjava mnenj morala biti organizirana v fizični obliki v prostorih Evropskega parlamenta, seja bi morala biti javna, prav tako pa bi morali zagotoviti dovolj časa, da bi bile vse teme, ki bi jih želeli obravnavati, celovito predstavljene.

Razprava naj se opravi na dan, ko bodo lahko vsi prisotni opravili poglobljen in izčrpen pogovor
V nadaljnjem dialogu z evropsko poslanko je predsednik vlade Janez Janša predlagal, da bi se pogovor z njim in ministrom za kulturo dr. Vaskom Simonitijem opravil v petek, 26. marca po zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, saj fizična udeležba predsednika vlade in ministra za kulturo logistično v petek, 5. marca 2021 v Bruslju ni mogoča, predvsem, ker je bilo vabilo na razpravo posredovano tik pred zdajci. Predsednik vlade obenem predlaga, da bi 26. marca 2021 opravili poglobljen in izčrpen pogovor o situaciji v Sloveniji v povezavi z demokracijo, vladavino prava in temeljnimi človekovimi pravicami.

Ponovno poudarjamo, da predsednik vlade z veseljem sprejema povabilo na javno izmenjavo mnenj o stanju v Sloveniji v okviru evropskih institucij, saj si je za tovrstno javno izmenjavo stališč prizadeval zadnje desetletje.

Sara Kovač