Elon Musk išče lokacijo za novo tovarno, rešitev mu je ponudil premier Janša – mesto, kjer je svojo prvo službo dobil izumitelj Tesla!

Predsednik vlade Janez Janša je povabil Elona Muska k postavitvi tovarne Gigafactory v Slovenijo.

Premier Janez Janša je povabil izvršnega direktorja družbe SpaceX in Tesle milijarderja Elona Muska, naj investira v Sloveniji, potem ko je ta na Twitterju zapisal, da v družbi Tesla še ne vedo, na kateri lokaciji bi postavili četrto tovarno Gigafactory. Simbolično najbolj primerno mesto bi bilo Maribor – kjer je svojo prvo službo dobil izumitelj Nikola Tesla. Prav tako je nezanemarljivo, da se Slovenija uvršča med pet najbolj varnih držav, na poti je tudi nov debirokratizacijski paket, ki bo še izboljšal konkurenčnost gospodarstva. 

Slovenija postaja za razliko od prejšnjih let lokacija, privlačnejša za vlaganja. Poročilo, ki meri globalni mirovni indeks za leto 2021, namreč razkriva, da se Slovenija na seznamu 163 držav sveta uvršča na peto mesto najbolj mirnih držav sveta.

Letošnji rezultati kažejo, da se je povprečna stopnja miru na svetu poslabšala za 0,07 odstotka. To je deveto poslabšanje miru v zadnjih trinajstih letih, izboljšalo se je v 87 državah, zabeležili so 73 poslabšanj. Globalni mirovni indeks leta 2021 razkriva svet, v katerem so se konflikti in krize, ki so se pojavili v zadnjem desetletju, začeli zmanjševati, nato pa jih je nadomestil nov val napetosti in negotovosti zaradi pandemije  covida-19 in naraščajočih napetosti med vodilnimi silami sveta, je mogoče prebrati v opisu raziskave za leto 2021. Islandija ostaja najmirnejša država na svetu, s tem pa ohranja vodilni položaj vse od leta 2008. Na vrhu se ji pridružujejo Nova Zelandija, Danska, Portugalska in Slovenija. Šesto mesto zaseda severna soseda Avstrija, sledijo pa Švica, Irska, Češka in Kanada.

Če si ogledamo podatke v času preteklih dveh vlad, lahko vidimo, da so bili med vlado Mira Cerarja (september 2014–september 2018) podatki globalnega mirovnega indeksa naslednji: 2014 (10. mesto), 2015 (10. mesto), 2016 (8. mesto), 2017 (7. mesto), 2018 (7. mesto), v času vlade Marjana Šarca (september 2018–marec 2020) pa naslednji: 2019 (6. mesto), 2020 (10. mesto). Kot lahko vidimo, je Slovenija najboljši rezultat dosegla v času vlade Janeza Janše.

Vlada uresničuje temeljni cilj svoje delovanja – korak k debirokratizaciji
To, da gre za eno najmirnejših držav, je nedvomno ena izmed prednosti za investitorja, ko izbirajo državo, kamor bodo investirali. Ključnega pomena je tudi, da je država čim manj birokratizirana. Če prejšnje vlade premikov v to smer niso delale, je povsem drugače sedaj. Vlada je namreč na ponedeljkovi dopisni seji določila besedilo predloga Zakona o debirokratizaciji, ki ga bo poslala v Državni zbor in s katerim nadomešča predlog zakona, ki ga je Državnemu zboru poslala dne 18. marca 2021.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga Zakona o debirokratizaciji, ki bo poslan v Državni zbor. Cilj predloga je izboljšati stanje v Sloveniji glede administrativnih ovir in konkurenčnega poslovnega okolja. S njim bi poenostavili življenje državljanom in poslovanje podjetjem ter s tem prispevati k znižanju stroškov in odpravljanju administrativnih ovir. “Le zakonodaja, ki je najmanj obremenjujoča, izboljšuje konkurenčnost gospodarstva in odprtost trga, izboljšuje standard državljanov in povečuje transparentnost. Predlog zakona vsebuje vsebinske ukrepe za debirokratizacijo, ki je zapisana kot eden izmed temeljnih ciljev vlade. V prvi skop ukrepov sodijo spremembe in dopolnitve zakonov z enostavnimi rešitvami, ki ne zahtevajo sistemskih sprememb zakonodaje. V drugi sklop ukrepov sodijo prenehanja veljavnosti zakonov in na njih temelječih podzakonskih predpisov, ki se več ne uporabljajo,” so med drugim sporočili z vlade.

Foto: STA

Investicije so pomemben dejavnik gospodarske rasti in prinašajo našemu gospodarstvu številne ugodne učinke. Poleg ustvarjanja novih delovnih mest, prispevajo tudi nova znanja in tehnologije ter vključevanje slovenskih podjetij v dobaviteljske mreže transnacionalnih podjetij. Ukrepi in zakoni, ki se sprejemajo, prinašajo premike v pozitivno smer in kažejo, da aktualna vlada razume pomen investicij.

Nina Žoher