fbpx

Premierju Janši zaradi izkazane podpore žrtvam iranskega režima čestitajo tudi predstavniki Amnesty International

Premier Janez Janša (Foto: FB AI/Urad Vlade RS)

Slovenski mediji so nad premierjem Janezom Janšo ustvarili pravi pogrom, zaradi izrečenega mnenja na dogodku iranske opozicije v izgnanstvu. Janša je namreč med govorom opozoril na masaker med katerim so ubili preko 30 tisoč političnih zapornikov. V nasprotju s slovenskimi mediji pa je organizacija Amnesty International namenila globok priklon premierju. Predstavnik organizacije Matej Markič v pismu poudarja, da bi moralo biti več voditeljev takšnih kot je Janša, ki bi z izražanjem javnega mnenja poskusili osvoboditi Iran. “Jasno in glasno ste sporočili, da nam prebivalcem svobodnega sveta ni vseeno za kratenje temeljnih človekovih pravic kjerkoli na svetu ter da smo se za temeljne vrednote demokratične in odprte družbe pripravljeni tudi boriti,” so dejali premierju.

Zgodila se je pričakovana reakcija slovenskih osrednjih medijev v lasti tranzicijskih tajkunov. Na nedavnem dogodku iranske opozicije v izgnanstvu je predsednik vlade Janez Janša opozoril na masaker 30 tisoč ubitih političnih zapornikov v Iranu leta 1988. Janša se je s svojem stališčem skliceval na 200 strani dolgo poročilo organizacije Amnesty International, kjer so zapisali, da so iranske oblasti zagrešile zločin proti človečnosti. Slovenski mediji pa kot pričakovano Janševo gesto popolnoma pohodili.

V nasprotju s slovenskimi mediji pa so se pozitivno odzvali v organizaciji Amnesty International Slovenija. Njihov predstavnik Matej Markič je v imenu organizacije podal globok poklon za njegovo udeležbo in govor na letošnjem Svetovnemu forumu za svobodni Iran, ki je potekal pod pokroviteljstvom organizacije NCRI in MEK/PMOI. Obe gibanji sta svetovno priznani organizaciji za promocijo demokracije, vladavine prava in človekovih pravic v Islamski republiki Iran, ki ji že več kot 40 let vlada eden najbolj brutalnih, nedemokratičnih, represivnih in zatiralskih režimov na svetu.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Kot poudarja je poleg agresije, oboroženih konfliktov in izdelovanje orožja za množično uničevanje iranski režim odgovoren tudi za hudo represijo in masovne kršitve človekovih pravic znotraj svojih meja, kar je prišlo najbolj do izraza leta 1988, ko so pripadniki iranske policije, vojske, tajnih služb in paravojaških enot v koordinirani akciji izvensodno usmrtili med pet in 30 tisoč iranskih političnih nasprotnikov. Kot še pojasnjuje Markič se krutost iranskega režima v zadnjih desetletjih ni izboljšala, vladne sile pa so ob protestih umorile na stotisoče neoboroženih protestnikov, na tisoče pa naj bi jih zaprle in mučile.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Markič je prepričan, da bi morali biti mednarodni pritiski zaradi takšnih grozot ključni, prav tako pa tudi aktivna sodelovanja z demokratično iransko opozicijo, saj lahko le na ta način izboljšamo katastrofalno situacijo, ki vlada v tej državi. Amnesty International se je v nadaljevanju zahvalil premierju, da se je kot edini voditelj katerekoli države udeležil letošnjega vrha iranske opozicije na čelu z novoizvoljenim predsednikom Ebrahimom Raisijem. “Jasno in glasno ste sporočili, da nam prebivalcem svobodnega sveta ni vseeno za kratenje temeljnih človekovih pravic kjerkoli na svetu ter da smo se za temeljne vrednote demokratične in odprte družbe pripravljeni tudi boriti,” so še bili jasni.

Tudi EU ni izrazil nobenih pomislekov zoper premierjeve besede
Zunanji minister Anže Logar je v sredo ob predstavitvi prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU pred zunanjepolitičnim odborom Evropskega parlamenta med drugim tudi pojasnil njegovo stališče glede Irana in usmeritvi zunanje politike. “Tudi če država predseduje Svetu EU, lahko ima še vedno svojo zunanjo politiko in slovenska zunanja politika temelji na zagovarjanju človekovih pravic,” je dejal Logar. V izjavi za STA po razpravi s člani odbora pa je minister na vprašanji, kakšno je slovensko stališče do pogajanj o iranskem jedrskem dogovoru in ali ga ne skrbi, da bi lahko izjave, kot je bila premierjeva, spodkopale prizadevanja za ohranitev dogovora, še povedal, da visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell zaradi tega ni izkazal nikakršnih skrbi.

Sara Rančigaj