fbpx

Umrl minister prve slovenske vlade Ingo Paš

Minister Demosove vlade Ingo Paš Wallersberg. (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Po poročanju STA je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana v torek zvečer v 81. letu starosti umrl Ingo Paš, minister prve vlade v samostojni Sloveniji, so sporočili iz družinskega kroga. Med 16. majem 1990 in 14. majem 1992 je bil predsednik Republiškega komiteja (sekretar oziroma minister) za turizem in gostinstvo. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja ter publicist. Slednji je kljub upokojitvi še vedno rad spremljal politično dogajanje in ga tudi komentiral.

Ingo Paš, s polnim imenom Ingo Falk Pasch Wallersberg, je bil rojen 14. januarja 1941 v Berlinu. V prvi slovenski vladi je bil minister za turizem in gostinstvo. Med 16. majem 1990 in 14. majem 1992 je bil predsednik Republiškega komiteja (sekretar oziroma minister) za turizem in gostinstvo. Bil je odvetnik, sodni tolmač, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja ter publicist.

Bil je tudi eden vodilnih članov Liberalne stranke (LS), ki jo je vodil Vitomir Gros. V novejšem času se je na političnem parketu pojavil marca 2018, ko se je v Ljubljani udeležil podpisa dogovora med stranko Glas za otroke in družine ter Novo ljudsko stranko Slovenije o skupnem nastopu na volitvah v okviru koalicije Združena desnica.

Foto: STA

Slednji je kljub upokojitvi še vedno rad spremljal politično dogajanje in hkrati zapisal tudi kakšno bolečo resnico na račun zavajanj javne televizije, zaradi česar je bil še avgusta deležen zaslišanja s strani policije. V kliničnem centru (UKC) v Ljubljani je umrl v torek zvečer v 81. letu starosti, so sporočili svojci, ki jim izrekamo iskreno sožalje.

Sara Rančigaj