fbpx

Preplah pri sosednjih državah zaradi širitve koronavirusa preko migrantov, ki vstopajo v države brez kakršnega koli pregleda!

Foto: EPA

V zadnjih dneh lahko zasledimo informacije o vedno razsežnejši širitvi koronavirusa 2019‐nCoV. Če so kitajske oblasti svoje državljane še uspešno prepričevale, da imajo vse stvari pod nadzorom, so od takrat v več mestih uvedli strogo karanteno in več kot 30 milijonov ljudi odrezali od preostanka sveta. Primere okuženih z virusom so medtem zabeležili že na Filipinih, Japonskem, Avstraliji, ZDA in Avstriji. Preplah vlada v Srbiji, na Hrvaškem pa so zaskrbljeni zaradi avtobusa kitajskih turistov iz Wuhana od koder naj bi virus izviral, ki so na Hrvaško prišli iz Milana, torej, tudi preko Slovenije. Ob dejstvu, da naj bi se po trditvah znanstvenikov lahko virus s človeka na človeka prenašal že v času inkubacijske dobe, pa nas lahko skrbi zaradi skupine ljudi, ki niso podvrženi temeljitim zdravniškim pregledom. To so seveda ilegalni migranti. Medtem ko na letališčih lovijo vsakogar s povišano temperaturo, pa se iz Azije v Evropo vsak dan odpravi več migrantov, ki prihajajo celo iz Bangladeša. Mongolija je iz strahu pred širjenjem virusa v državo že zaprla mejo s Kitajsko.

Po zadnjem štetju je bilo s koronavirusom 2019‐nCoV okuženih več kot 2.744 ljudi, 80 jih je zaradi okužbe z virusom umrlo, večina na Kitajskem, čeprav so se posamezni primeri že začeli pojavljati tudi po svetu.

V Srbiji kot je znano, je mnogo Kitajcev, ki delajo v tej državi in vsakodnevno prihajajo iz Kitajske in nazaj. Zato so mnogi zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo v primeru, da pridejo okuženi ljudje.

A strokovnjak za javno zdravje na Imperial Collegeu profesor Neil Ferguson po poročanju Guardiana opozarja, da bi s smrtonosnim virusom katerega inkubacijska doba je od deset dni do dveh tednov, lahko bilo okuženih že sto tisoč ljudi.

100 tisoč okuženih?
Pri tem ne gre pozabiti, da v Srbiji kjer imajo že lep čas brezvizni režim z Iranom na letališčih izvajajo poostren nadzor nad potniki pri katerih zabeležijo vročino nad 37 stopinj celzija. Čisto po naključju, kitajski državljani lahko v Iran potujejo brez vizuma za obdobje 21 dni.

Na Hrvaškem so zaskrbljeni zaradi skupine kitajskih turistov, ki so prišli v državo preko Slovenije. Iz Wuhana, od koder izvira koronavirus so namreč leteli v Milano, nato pa se z avtobusom podali na Hrvaško.

V Avstriji se te dni ubadajo že z drugim primerom možne okužbe s koronavirusom, prvi se je izkazal za lažni alarm. Vse medtem, ko so Mongoli zaprli kopensko mejo s Kitajsko, Kitajci pa v celoti odrezali Wuhan od preostanka sveta.

Kako je za varnost poskrbljeno v Sloveniji?
Vse medtem, ko se po Sloveniji še vedno svobodno premika skupina nedokumentiranih posameznikov za katere zdravje ne more nihče jamčiti. Če so v preteklosti bile problematične garje, je zdaj stanje veliko resnejše.

Ilegalni migranti, ki iz Azije vdirajo v Evropo lahko na katerikoli točki svojega potovanja staknejo koronavirus. Glede na eksplozivno hitro širitev nas ne bi moglo presenetiti v kolikor bi se okužbe z virusom začeli posluževati tudi teroristi Islamske države.

Če so lahko migrantsko krizo od leta 2015 dalje izrabljali, da so v Evropo pretihotapili svoje fanatike, ki so bili pripravljeni umreti za svoj cilj, pri tem pa s sabo vzeti še kolikor se le da ljudi, kaj jim preprečuje, da ne bi namerno okužili džihadistov in jih poslali v Evropo?

Inkubacijska doba koronavirusa varira. Trajala naj bi okoli 10 deset dni, a že v tem času, ko oboleli ne kaže nikakršnih znakov obolenja, lahko virus prenaša naprej na druge. Kaj je torej tisto kar terorističnim organizacijam preprečuje, da nekaj svojih džihadistov okužijo z virusom in jih nato pošljejo v Evropo?

Slovenska mejna policija zagotovo ne. Ti imajo več dela s pripadniki vaških straž, kot pa z lovljenjem ilegalnih migrantov, ki so do sedaj v Sloveniji zakrivili ugrabitev, rop, tatvine, pretepe, preprodajo mamil, posilstvo, poskus posilstva in še bi lahko naštevali.

Ivan Šokić