Menedžerji po slovensko: Podjetje pahnili v stečaj, dobili dobre službe in pustili več milijonov evrov terjatev

Foto: STA

Zadnji predsednik uprave Prevent Globala Renato Krajnc je kmalu po stečaju družbe postal direktor in večinski lastnik Sijaja Hrastnik, ki je prav tako končal v stečaju. Nekdanji direktor Ivan Majcen je postal v času Pahorjeve vlade gospodarski diplomat v Braziliji, nekdanji prvi nadzornik Prevent Globala Vladimir Bilić pa vpliven ljubljanski odvetnik, ki je bil pred nedavnim v akciji NPU skupaj z Andrijano Starina Kosem aretiran zaradi izsiljevanja nakupa ničvrednih manjšinskih deležev v Termoelekrarni Šoštanj.

Človek, ki naj bi s propadom Prevent Globala največ izgubil, je domačin Janko Zakeršnik, ki je bil 52-odstotni lastnik krovne družbe. Do večine delnic je prišel, potem ko mu je svoj četrtinski delež v družbi za 12 milijonov evrov prodal nekdanji predsednik uprave Jože Kozmus.

Zakeršnik je trenutno še vedno lastnik družb Eurocity in Avto Kočevje, Aerodrom Slovenj Gradec in nekaterih drugih podjetij. Direktorica podjetja Eurocity in dolgoletna nadzornica družbe Prevent Global je bila Pavla Krpač, žena Rada Krpača, nekdanjega župana Dravograda.

Navadnim upnikom ne preostane veliko
Večina Preventovega premoženja je obremenjena z ločitvenimi pravicami, v delu, ki še ni prodan, pa sta brez obremenitve le približno dva odstotka. Navadni upniki – večinoma gre za 1.100 delavcev hčerinske družbe Avtomobilski deli – lahko pričakujejo samo še drobiž.

Celotno oddajo Hobotnica, kjer sta bila gosta Miro Petek in Boštjan M. Turk si lahko ogledate na tej povezavi.

Ogromne terjatve slovenskih bank
Pred sodiščem pa sta odprta še dva postopka: Eurocity Janka Zakeršnika z uveljavljanjem ločitvene pravice zahteva poplačilo 1,6 milijona evrov iz stečajne mase (višje sodišče je postopek vrnilo v ponovno obravnavo), pravda med LHB in Prevent Globalom pa se bo po Kastivnikovih napovedih kmalu končala. Iz tega naslova si obeta najmanj 406.000 evrov.

V Preventu so z dokaj visokimi terjatvami nasedle tudi slovenske banke. Terjatve NLB in NKBM so bile že prenesene na DUTB in znašajo več kot 21 milijonov evrov, dodatno so bile prensene še terjatve do družbe Prevent Mislinja, ki znašajo več kot milijon evrov. Preiskovalna komisija državnega zbora, ki ugotavlja odgovornost za nastali položaj slovenskega bančnega sistema, ima v tej zgodbi podlago vsaj za dve preiskavi.