fbpx

Pričakovano: Na Ukomu ne bodo več delali analize poročanja RTVS, kjer bodo ponovno nemoteno poročali enostransko

Novi direktor Ukoma Dragan Barbutovski (Foto: STA)

Iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom) napovedujejo, da ne bodo več delali analize poročanja Radiotelevizije Slovenije (RTVS) – kar je bilo seveda za pričakovati. Vladne novinarske konference bodo potekale na hibriden način, STA pa bo financirana v skladu s pogodbo, ki sta jo v začetku leta podpisala nekdanji direktor Ukoma in direktor STA, so zapisali.

Ukom, ki ga od začetka meseca vodi Dragan Barbutovski, je na vprašanja STA med drugim odgovoril, da Ukom ne bo več delal analiz poročanja RTVS. Slovenska tiskovna agencija (STA) pa bo financirana v skladu s pogodbo o opravljanju javne službe v letu 2022, ki sta jo v začetku letošnjega leta podpisala nekdanji direktor Ukoma Uroš Urbanija in direktor STA Igor Kadunc. Pri komuniciranju z javnostmi, vključno prek družbenih omrežij, se bodo zavzemali za spoštljivo in vključujočo komunikacijo, zagotavljali bodo transparentnost dela vlade in vodili dialog z deležniki, so še zapisali.

“Ukom je v zadnjih mesecih pripravljal tudi za mnoge sporne analize poročanja RTVS,” so že zapisali na STA, niso po pojasnili, za koga naj bi bile omenjene analize sporne in zakaj. Na RTV so sicer že v preteklosti opozarjali, da gre za “nedopusten pritisk na avtonomijo in neodvisnost javnega medija” ter da bi Ukom ob morebitnih napakah ali neprofesionalnem poročanju lahko uporabil druge, temu namenjene mehanizme. “Skrajno zaskrbljeni” so bili tudi v Društvu novinarjev Slovenije. Ukom je namreč novinarjem omenjene medijske hiše očital predvsem enostransko in določenemu političnemu polu naklonjeno poročanje, kar je RTV označila za napad na avtonomno in profesionalno opravljanje novinarskega dela.

Novinarji RTVS bodo lahko spet nemoteno poročali enostransko in pristransko. (Foto: STA)

Poleg enostranskega oziroma pristranskega poročanja na RTVS je pogosto še bolj problematično dejstvo, da o določenih dogodkih niti ne informirajo javnosti. Ukom je med drugim izpostavil cenzuriranje pisma 27 uglednih posameznikov – s prvopodpisanim Borisom Pahorjem – medtem ko so več dni poročali o pismu veleposlanikov, profesorjev in akademikov proti ukinitvi oddaje Globus. Pristranskost pa je razvidna tudi iz izbire gostov oziroma sogovornikov – za dežurnega analitika so na primer imeli Alema Maksutija, ki je znan po svojem sovražnem govoru in žaljenju drugače mislečih. Javna RTV s tovrstnimi gosti na nek način legitimizira sovražni govor in usmerja diskurz v določeno smer.

Sara Kovač