Pridiga soboškega škofa Petra Štumpfa pri maši za domovino, ki jo je javna RTV prezrla: O pozabljenih otrocih zasebnih šol in doprinosu RKC v procesu osamosvajanja Slovenije

Pridiga msgr. dr. Petra Štumpfa v ljubljanski stolnici pri maši za domovino (vir: twitter)

V sredo, 19. junija, je v ljubljanski katedrali svetega Nikolaja potekala maša za domovino v počastitev dneva državnosti, ki so jo darovali škofje in duhovniki RKC. Maše se je poleg cerkvenih dostojanstvenikov po poročanju portala V fokusu udeležil tudi državni vrh s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu. A izostala je javna televizija, ki je mašo za domovino v celoti prezrla.

Praznovanje dneva državnosti Republike Slovenije nas vsako leto v spominu poveže z osamosvojitveni dogodki,” je pridigo ob slovesni maši začel soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. “Takrat nam ni bilo lahko, a bilo nam je lepo. Lahko nam ni bilo, ker je bila vojna in so bile žrtve. Lepo nam je bilo, ker smo čutili drug drugega kot brata in sestro – bili smo ena lepa, zanosna, a preprosta slovenska družina, ki ni več skrivala svojih hrepenenj po lastni državi.”

Ob tem ne moremo mimo vseh pozivov, ki jih je zlasti nadškof Alojzij Šuštar namenil ustavitvi napada tedanje jugoslovanske vojske na Slovenijo ter kasneje mednarodnemu priznanju naše države.” Danes se zdi, da je doprinos RKC k mednarodnemu priznanju Slovenije pozabljen. Ravno tako je pozabljeno dejstvo, da se je slovenska nacionalna identiteta lahko razvila zahvaljujoč temeljem Katoliške cerkve.

Slovenska politika zanemarja odnose s Cerkvijo
Leta 2003 smo dobili sporazum med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo, ki ureja samo pravna vprašanja. Vsa druga vprašanja, kot na primer glede katoliških šol, ohranjanja kulturne dediščine, duhovne oskrbe v bolnišnicah, domovih za starejše občane in zaporih, pa do danes še niso urejena,” je povedal Štumpf, ki je opozoril, da Cerkev od predstavnikov državnih oblasti pričakuje, “da z namenom ureditve delovanja Katoliške cerkve v Sloveniji pristopijo k sklenitvi novih delnih sporazumov s Svetim sedežem”.

Kakor je povedal Štumpf: “Če imajo takšne sporazume vse sosednje države, ne vidimo nobenih razlogov, da ne bi mogli imeti tudi katoličani v Sloveniji enako urejenih pravic, Cerkev pa urejeno svobodo delovanja. S takšnimi sporazumi bi se izognili tudi današnjim težavam, ki jih imata vlada in politika, še posebej, ko gre za enako obravnavo vseh otrok in financiranje zasebnih osnovnih šol in vrtcev.”

V svoji pridigi se je Štumpf ustavil tudi pri stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo obeležujemo letos. “Na skrajnem severovzhodu Slovenije so pred več kot tisoč leti ostali pozabljeni prebivalci Spodnje Panonije. V pozabo in izoliranost jih je pahnil razpad slovenske Kocljeve kneževine. Reka Mura je tako postala meja, ki je ozemeljsko mnoga stoletja ločevala Slovence stran od Slovencev na Štajerskem, Koroškem, Kranjskem in Primorskem. Skoraj nihče več ni vedel za prekmurske Slovence. Imeli so jih za Vende, potomce nekega starodavnega ljudstva, brez identitete, ki pač živijo v ogrskem kraljestvu.”

Zlati mostovi Prekmurja
A s pomladjo narodov sredi 19. stoletja so se štajerski duhovniki zaželi obračati tudi preko Mure. “Mura je postala reka verskega, jezikovnega in kulturnega tihotapstva. V strogi tajnosti so namreč štajerski duhovniki v vinskih sodih čez Muro dobavljali prekmurskim Slovencem Mohorjeve in druge slovenske knjige. V srcu prekmurskih in štajerskih Slovencev so pričeli nastajati zlati mostovi povezovanja za graditev združenega slovenstva v eni domovini Sloveniji,” je povedal Štumpf.

Od takrat je bilo čez Muro zgrajenih sedem mostov, od Petišovcev pri Lendavi do Gornje Radgone. Kot je povedal Štumpf, “za nas, Prekmurce, so to zlati mostovi”. A je soboški škof ob tem opozoril, da so številni Prekmurci primorani iskati delo v sosednji Avstriji. “Če je madžarska država pri raznih oblikah pomoči pozorna do svojih sonarodnjakov v Prekmurju in drugod po svetu, potem bi morala tudi slovenska država vsaj z enako pozornostjo iskati načine, kako ohranjati slovenstvo ter spodbujati gospodarski in kulturni razvoj Prekmurja.”  

Celotno Štumpfovo pridigo si lahko preberete TUKAJ.

Ivan Šokić

 • Ava

  Sem takoj za, da se ukine javno šolstvo, javno zdravstvo…Cene naj se nabijejo po 50.000 na letnik, cene pri zdravniku pa od 30.000 naprej za en dan oskrbe v bolnišnici + dodatek po 50.000 za specifičen poseg. :D

  + Če delaš v javni upravi 5000€, ker verjetno trosiš same bedarije,
  + Če si zaposlen na FDV 5000€ ker verjetno trosiš same bedarije,
  + 5000€ če nikoli nisi delal v privatnem sektorju
  + 5000€ če se zavzemaš za socializem. :D

  Sociala pošlihtana garant, čakalnih vrst tudi ne bo. :D
  Evo, jaz sem za, pa vi?

  • Andrej

   Jaz predlagam, da se izračuna, koliko stane šolanje enega otroka na leto. Pri sodobni tehnologiji to menda ne bo težko. Za ta znesek se mu izda račun z dobroimetjem. Finančno to nima nobenih posledic, le enaka količina denarja je razporejena drugače. Z vsakim uspešno opravljenim letnikom se mu račun ustrezno zmanjša. Na koncu uspešnega, rednega izobraževanja mora imeti ničlo. Kdor ne konča redno mora sam vplačevati na račun in kriti vse stroške. Če sploh ne konča mora vrniti tudi osnovno naložbo.

   Ta način je še posebej uspešen v srednjih in visokih šolah. Potrebno pa bi bilo spremeniti miselnost. Izobraževanje, razen osnovnega, ni pravica, ampak možnost. Ta možnost je na razpolago pridnim in z njihovim premoženjem nima nobene zveze. Kdor pa ni priden in ima denar, pa naj plača, če se hoče šolati, a se v bistvu noče.

   • Ava

    Hm, ja…Samo s tem se v bistvu ne naredi nič, ker na koncu bo vsak na 0. :) oz. jih bo majhen procent moralo plačat. To ni isto, kot da bi moral plačat vsak nek znesek. No, zgoraj sem malo pretiravala, ampak v Ameriki je podobno tem cenam. Pa še so navzgor.

    Sej ni samo šolstvo problem, je tudi zdravstvo, sociala…Preveliki davki ipd…Premalo se dobi za ves javni denar, ki ga plačamo vsi preko davkov. To sem želela povedati.

    • Andrej

     Pri privatnih šolah ne bo na 0, ker so bistveno bolj varčne. Če si razliko delita šola in učenec imata oba interes, da sta varčna in učinkovita.

     • Vera

      Za privatne šole bi država od našega davkoplačevalskega denarja dala 300.000 evrov na leto, saj je, saj jih je samo 6.
      Rezultati na zasebnih šolah so baje boljši v kar ne dvomim.
      Odločbo US so spet povozili , kar ni prav .

     • Andrej

      Resnični problem niso privatne šole, ampak državne. Če bi ravnali po mojem predlogu bi si ljudje hitro izračunali kako in kaj in plošča bi se obrnila.
      Ampak, Levi komunizem točno ve, da bi bil to njegov propad. Sledilo bi zdravstvo, pa sociala, pa….

     • Šobar Davorin

      in, ko bi mami poslala otočička v šolo, bi še fprašala: a si nataknil deviški pas?

     • Andrej

      Ti si spolno obseden. A res ne vidiš nikamor dlje?

     • Šobar Davorin

      Jezus, Vera. Samo 6? Je tu že prva vloga za prvo medreso, tako šolo male muslimančke, če ne veš. In to ne bo prva in edina. Finacirana po zamisli aktualnega USRS. Ki je odločilo natančno proti odločbi predhodnega USRS. Ki je tudi bilo poštenoresnicoljubnodržavotvorno ipd. Kot sedanje. Ki one, predhodne odločbe ni preklicalo. V principu veljata obe. Ne vem pa, zakaj naj bi jaz podpiral nekšno krščansko in celo evropsko vzgojo. Je svetioče papež Pij XII, recimo, 13.4.1956 dejal na Kongresu afriških katoliških študentov: “Katoliška cerkev se ne istoveti z zahodno kulturo…” In isti sveti oče je 20.7.1941 dejal: “Hitlerjeva vojna je plemenito dejanje za obrambno evropske kulture…”. In pred nekaj dnevi je poštena aseksualna sveta rkc v RS sporočila, de je iz dosega nedolžnih otročičkov zopet odstranila še enega svetega očeta. Za zaščito otročičkov vseh spolov. Pred samo seboj. Hočeš tako šolo.

     • samotoje

      “Ne vem pa, zakaj naj bi jaz podpiral nekšno krščansko in celo evropsko vzgojo.” Tvoja izjava. Precej naduta, ker od tebe nihče ne pričakuje, da boš podpiral to ali ono. Z davki boš plačeval tisto, kar država predpiše. Nič več in nič manj. In v podkrepitev svojega “razodetja” navlečeš iztrgane, nepopolne citate in dodaš še malo pedofilije za dobro mero. Glede na prebrano mislim, da te nobena religija ne bo pogrešala. In nisem katolik, da ne bo pomote.

   • samotoje

    Kaj bi dal za tako pamet pri tišlarjih v vladi. Iz tvojih ust v božja ušesa.

 • Andrej

  Zdaj pa čakam, da bodo zopet o pedofilih trajbali. Pa je gospod Štumpf zelo lepo povedal del Slovenske resnice. Le zakaj mu ne verjamemo?

 • Antonius

  Kaj se bosta sedaj cerkev in škof Peter Štumpf oglašala?! Na slovenskem je zamrznjeni komunist Milan Kučan gospodar.
  A 12 svetih še danes ne ve, kako se je osamosvajanje dogajalo?
  Najprej je bila tiha konspiracija, razoroževanje TO in z njo veleizdaja, potem se je zgodila pa deset dnevna vojna, ki še danes ne najde poti v učbenike osnovnih šol. Čas in navidezne demokratične spremembe so narekovale potrebo po virtualni zamrznitvi vsega, kar diši po partijsko.
  Danes imamo demokratično diktaturo, sovražni govor in s slovensko volilno voljo podprte in izvoljene Kučanove.
  Zdaj se bo pa oglašal neki škof Peter Štumpf, se skliceval na pokojnega škofa Šuštarja in v spomin vlekel zamolčane diplomatske zasluge cerkve, da nas je priznal celo Šuštarjev osebni prijatelj Kohl.
  Zdaj pa škof Štumpf še pozabljene slovenske otroke brez potrebe podtika. O odraslih otrocih, ki se jim že priletnim vleče za njimi otroštvo pa ne čivkne nobene. Na meji s hrvaško jih je, da v celi Sloveniji ne vemo, kam z njimi.
  Šarplaninšek, Ehjavc in Pokljukan se morajo sami, matrati in zajebavati z njimi.
  Ja, čisto vino na slovenskem je najboljša dolenjska šmarnica.

  • Ava

   Sploh ne vem, kdo je ta škof, še nikoli slišala, tudi komentirati ne morem čist resno :D
   Ja imate kar prav, kolikor mi je znano krščanske vleče bolj na levo zadnje čase!

   • Vera

    G.Štrump je znan škof iz Murske Sobote , ki nima dlake na jeziku, saj bi moral ob ” Dnevu državnosti ” imeti govor predsednik Pahor , toda Kučan je odločil drugače in za govornika hoče Šarca , ki pa zato ni primeren, čeprav še baje vedno ob nedeljah bere berilo pri sv.mašah v Kamniku . Kar se pa tiče desne stranke NSI , njih vleče v levo odkar je bila predsednica stranke Ljudmila Novak, Tonin pa ni nič drugačen , kar se dokazuje vsakodnevno .

    • Ava

     Hvala za pojasnilo :)
     ja hehe Ljudmila mi osebno ni pri srcu sploh. Tonin tudi ne. Zanimive naveze.

    • lili pili

     Res je strump nima dlake na jeziku pa tudi na glavi ni kosmat…

   • Antonius

    Ava, škof Peter Štumpf je v srcu velik Slovenec, ki si zares zasluži iskrenega spoštovanja.
    Škof Šuštar je opravil pa v času političnega osamosvajanja Slovenije, prek cerkvenih diplomatskih zvez, veliko delo za evropsko priznanje Slovenije.
    Škof Šuštar si zasluži spomenik na javnem prostoru sredi Ljubljane.
    Morda se bo kdaj res zgodilo, da v Ljubljani postavijo spomenik štirim mednarodno najbolj zaslužnim, da smo bili po osamosvojitvi hitro mednarodno priznani. Gensher, Hohl, Alojs Mock, papež Janez Pavel II. in naš ljubljanski škof Šuštar.

    • Ava

     Aha, dobro. Najlepša hvala za pojasnilo. Bom še staro mamo povprašala o tem, se bolj spozna na te stvari. :)

    • Šobar Davorin

     Antonius, Antonius. Oni Gensher je bil Genscher. Pa Hohl ni bil Hohl, ampak Kohl. Zelje po naše. Je dobil tudi glavo zelja/kupusa iz zlata. Od svojih sodržavljanov. Dr Šuštar je bil pa prvi človeški nadško/škof(?) v Ljubljani. In doslej zadnji.

     • Antonius

      Hvala za dobronamerno opozorilo. Popravil sem svojo površnost.
      Zatipkal sem se, ker me je čas lovil.
      Da je bil Šuštar nadškof pa nisem vedel.
      Titul pa ne navajam, ker politikom znanstvene nazive k njihovim imenom navajajo samo v Sloveniji. Merklova ima tudi dr. pa ga nemški novinarji ob njenem imenu nikoli ne izpostavljajo.
      Kdor je prebral moj komentar je vsekakor razumel, da sem se najbrž zmotil.

    • lili pili

     Ja kaj pa generalu leonu, on je ze leta 44 napovedal, da evropa bo samo pod vodstvom mocne nemcije, pa se dejansko ni zmotil..

  • rrrrr

   Glede ,,nekega” škofa Štumfa , pa tudi zelo ,,koristnega” škofa A. Šušterja bi s z z vašim mnenjem o obeh težko strinjal, dragi Antonius. Prvi je znan po svojem domoljubju in pokončnsti za razliko od svojih nerazumno mlačnih kolegov iz Škofovske konference s kolaborantskim Zoretom vred .Drugi
   , A. Šušter pa je prišel iz omikane tujine, zato je skrajno naivno verjel tranzicijski kamarili in prav nerazumno nasedal veseljaškemu in odpuljenemu flower-power predsedniku Drnovšku.
   Ampak največ zaslug za priznanje Slovenije s strani Vatikana nima nihče drug kot globoko spoštovani, vsaj z moje strani, pokojni veleposlanik Štefan Falež. Skromen, tih a izjemno učinkovit. Slava mu !

   • Antonius

    Žal ste vse skupaj preveč resno vzeli. Nižje spodaj pod mojim komentarjem sem odgovoril spoštovani Avi.
    Preberite še tisto moje pojasnilo, pa boste spoznali, da tudi škofa Štumpfa zelo globoko cenim.

    • rrrrr

     Seveda, dragi Antonius. Verjamem, da škofa Štumfa tudi vi globoko cenite. Malce me je zmotil le pridevnik ,,neki”, ki pa ga v najino skupno zadovoljstvo ni več……

     • Nata

      Kdaj pa kdaj ga pa lahko okregamo tegale gospoda !!
      Kritika – prijateljska kritika je vedno dobrodošla.

     • rrrrr

      Kritika je vedno dobrodošla, kot pravite, draga moja Nata. A vedno le argumentirana in dobronamerna, predvsem pa poštena.
      Antoniusa, ki je nekakšen spirutus agens našega portala pa nikoli nisem ,,kregal,,…včasih imava le za drobec različne poglede, kar debato le bogati….

     • Nata

      No ja. . . . . upam, da je moja vedno bila dobronamerna . Vsaj mišljena je bila tako.
      Poštena ?? Hja, kaj pa vem ?
      To je kar širok pojem v naši državi.

  • Nata

   Sem ravno hotela protestirat. . . . . pa sem videla , da je že rrrrr dobro napisal.
   Prav vse pa res ni potrebno zmetati v en lonec .

   • Antonius

    Prehitro sodite. Žal tudi vi niste razumeli mojega posmeha stanju v državi in današnji politiki.

    • samotoje

     Vidiš, cenjeni Antonius, postal si žrtev lastne resnosti in kredibilnosti. Narod se je ob tvojem satiričnem, celo zajedljivem tonu (kar pozdravljam, ker včasih samo še to preostane) vznemiril. Ne daj se motiti.

    • Nata

     Eh, Antonius ?? Ko berem grem po vrsti. Od najnovejšega naprej. In sem pač čivkala pod tole
     ” Zdaj se bo pa oglašal škof Peter Štumpf, se skliceval na pokojnega škofa Šuštarja in v spomin vlekel zamolčane diplomatske zasluge cerkve,”
     Če je to mišljeno kot satira, se opravičujem

 • Olga101

  Danes pa pomaga komunistom državo in cerkev uničevati kar k(o)ristjan Šarec! Pomaga mu Ljudmila Murglska!

  • lili pili

   Ljudmila gre skupaj z bivsim komunazjarjem zverom v evroparlament, cudn da ga tam ne fuknejo vun

 • samotoje

  Dobro je, da imate katoliki Štumpfa. Prave teme načenja in na pravi način. Tako kot Zore ne zna ali ne upa. Evangeličani nimamo človeka, ki bi bil tako trden, klen Slovenec.

  • Vera

   Geza Erniša je bil odličen Evangeličanski škof , sedanji pa v Ljubljani leze v … Kučanu .

  • lili pili

   Ja s trdim naprej…

 • Šobar Davorin

  Je svetapoštenaslovenska rkc pred kratkim umaknila iz dosega nedolžnih otročičkov še enega svetega očeta. Skrbijo za ohranitev nedolžnosti vaših otročičkov. Vseh spolov… In pozabljajo de z novim predlogom USRS podirajo mnenje prejšnjega USRS. In odpirajo možnost za odpiranje in financiranje medres za musolmanske otročičke. Allahu Akbar! Vloga je že v Ljubljani. (Vir.:javna e-občila) Kdor hoče srečno živeti, ne sme imeti nikakršnega opravka z duhovščino (H. de Balsac).

 • Nata

  + + + + +G. nadškof je dobro povedal v svoji pridigi. . . . .
  http://radio.ognjisce.si/sl/215/aktualno/29993/

  • Stric iz ozadja

   Zenkrat je samo skof. Razen ce cesa ne vem.

   • Nata

    Eh. . . . ko bi bilo samo to !!

 • Stric iz ozadja

  Tistim, katerim je bila pridiga namenjeno so itak v prvi vrsti s Sarcem na celu. Mogoce manjka samo murglski skrat. Razen, ce se skriva kje v ozadju (pun intended), pa ga ne vidim.

 • Olga101

  Serpentinšek ni nič kriv, saj sedi v prvi klopi…

 • mginko

  “Javna RTV” – treba je reči bobu bob : Udbomafijska RTV, ker to ni medij za vse državljene. Edino po udbaških zakonih je to medij za pranje vseh možganov – seveda kdor to sprejme.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!