fbpx

Primc v ponedeljek zopet v zbiranje podpisov. Mu bo tudi tokrat uspelo?

Foto: Robert Komac Fojkar

Po spektakularni zmagi na referendumu o družinskem zakoniku, ko je Primcu uspelo na volišča pripeljati skoraj 400 tisoč ljudi in premagati celotno levo politično-medijsko elito, se s civilno družbo in Odborom 2014 podaja v novo politično bitko. Tokrat za zbiranje podpisov za vložitev zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v sodstvu. 

Predsednik novonastalega gibanja za otroke in družine ter vodja Odbora 2014 Aleš Primc je na shodu pred vrhovnim sodiščem napovedal zbiranje podpisov za vložitev zakona za javno, odgovorno in pregledno sodstvo. V Odboru 2014 so prepričani, da so spremembe v slovenskem pravosodju nujno potrebne za to, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji. Tako so že 1. aprila v državni zbor vložili predlog Zakon o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju.

Predsednik Odbora Primc je na shodu pred vrhovnim sodiščem najavil, da bodo podpise za vložitev zakona začeli zbirati v ponedeljek, 6. junija, pred vsemi upravnimi enotami. Za ljudsko iniciativo spremembe zakona namreč potrebujejo 5 tisoč overjenih podpisov. K podpisovanju so povabili družinske člane, sorodnike, prijatelje, sodelavce, znance in vse druge, ki si želijo spremembe na področju sodstva in pravne države.

Predlog Odbora 2014 vsebuje naslednje ukrepe:
–       večje spoštovanje človekovih pravic na sodiščih
–       javnost rezultatov glasovanja v senatih sodišč
–       ločena mnenja sodnikov v senatih sodišč
–       možnost snemanja sojenja in fotografiranja sodnikov
–       javno evidenco sodnikov kršiteljev človekovih pravic
–       pregleden sistem napredovanja sodnikov
–       odškodninsko odgovornost sodnikov in tožilcev
–       dejansko možnost izločitve sodnika
–       preprečitev takojšnjega prehajanja sodnikov in tožilcev med odvetnike
–       nadzor javnosti nad delom sodnikov
–       javnost premoženjskega stanja sodnikov

M. P.