Aleš Primc napoveduje zbiranje podpisov za spremembe v pravosodju

Aleš Primc (foto: STA)

”Od 9. maja dalje bomo dva meseca zbirali podpise za spremembe v pravosodju,” je na današnjem shodu Odbora 2014 napovedal Aleš Primc. Glavni govorci današnjega shoda so bili Aleš Primc, Tone Krkovič in Alenka Jeraj, ki so se dotaknili nepravičnosti v zvezi s sojenjem Krkoviču in primera koroških dečkov. 

Današnji shod je ponovno potekal v luči slabega slovenskega pravosodja, predvsem glede sojenja Tonetu Krkoviču zaradi sestrelitve helikopterja v vojni za Slovenijo. ”Ker sem sestrelil helikopter vojaškega agresorja, se zdaj hoče celo zgodbo postaviti na glavo in mene obsoditi za vojno hudodelstvo,” je dejal Krkovič. Danes bo namreč v državnem zboru potekala seja odbora za obrambo na temo suma zlorabe pravosodja v primeru Toneta Krkoviča.

‘Takega sodstva ne rabimo’
Na nepravičnost sodstva je opozorila tudi Jerajeva, ki je opozorila, da se posameznikom sodi za dejanja, ki sicer niso opredeljena kot kazniva dejanja. ”Takega sodstva, ki zapira nedolžne, kriminalcev pa ne vidi, ne rabimo,” je odločno dejala generalna sekretarka SDS.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Ne samo žrtve sodstva, tudi žrtve socialnih služb
Veliko pozornosti pa je zbudil tudi nedavni primer koroških dečkov. Poleg žrtev sodstva moramo po mnenju Aleša Primca pričeti govoriti tudi o žrtvah socialnih služb. ”Stari starši so iz socialne zakonodaje izključeni, čeprav so pomemben del družine,” je dejal v svojem nagovoru udeležencem. Pri tem se je zahvalil vsem udeležencem shoda pred ministrstvom za delo.

Zaupanje državljanov v institucije pada
Državljani zaradi krivičnih sodb izgubljajo zaupanje v pravno državo ter ostajajo zaradi krivičnih odločitev psihološko prizadeti in finančno obubožani. Zaupanje državljanov in državljank Slovenije v institucije pravne države je tudi po zadnji raziskavi Evropske komisije eno najnižjih v Evropski uniji, opozarjajo v Odboru 2014. Imamo največ sodnikov na prebivalca v Evropski uniji, kar pa se pri učinkovitosti sodstva in kvaliteti dela ne odraža.

Spremembe v slovenskem pravosodju so nujne
Pravna država ne more obstojati brez učinkovitega pravosodja, zaradi česar se je Odbor 2014 odločil, da v parlamentarno proceduro vloži predlog Zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo pravosodje naredil bolj pregledno, učinkovito in pravično. ”Spremembe v slovenskem pravosodju so nujno potrebne, da bomo lahko živeli v sodobni evropski Sloveniji in Odbor 2014 se s svojimi aktivnostmi neutrudno zavzema, da bomo te spremembe tudi dosegli,” so še zapisali v Odboru.

M. G.