Primorci stoletja žrtvovali kri in solze za svobodo

Foto: STA

Območje današnje Primorske v slovenski narodni identiteti zavzema prav posebno mesto, to pa zato, ker so se Slovenci v teh prepišnih krajih stoletja borili za svoj obstoj. V določenih zgodovinskih obdobjih je bila naša zahodna zgodovinska pokrajina še posebej izpostavljena potujčevanju, vendar obenem uspešno ubranjena pred njim, zato je Primorska simbol za trdoživost in vztrajnost celotnega naroda v njegovi borbi za svobodo v času naše novejše zgodovine.

15. septembra obeležujemo Dan vrnitve Primorske k matični domoviniPraznik je uzakonila nekdanja Janševa vlada leta 2006. Ob vseh svečanostih se spominjamo, kako je na ta dan leta 1947 Italija pokojni Jugoslaviji s pogodbo odstopila večino goriške pa tudi del tržaške pokrajine, Istro in nekatere jadranske otoke.

Zdi se, da je Primorska svoj čas predstavljala branik slovenskega naroda proti zavojevalskim apetitom sosednjih narodov, danes pa s padcem državnih meja vse bolj postaja okno v Zahodni svet in kraj povezovanja v skupnost evropskih narodov, kar naj bi dokazoval tudi Trg Evrope v Novi Gorici, ki italijanski strani podaja roko sprave prav tam, kjer je nekoč stala žičnata ograja.

Kri in solze
Ko človek vstopi v nekdanje taborišče v Rižarni na območju Trsta, ga takoj navda občutek strašne utesnjenosti, za kar poskrbita dva visoka betonska zidova na levi in desni, ki se od vhoda vlečeta kakšen lučaj daleč vse do osrednjih taboriščnih objektov, ki so vključevali krematorij, celice za začasno zapiranje internirancev, osrednji trg in še nekaj drugih prostorov. Ko se Slovenec poda na razstavo maket, slik in filmov, lahko opazi številne obraze svojih rojakov, ki so na tem kraju darovali svoja življenja, da bi bila Primorska po vojni povrnjena v naročje matične domovine. Tudi njihova življenja so odtehtala našo svobodo. Nekdanja luščilnica riža je bila sicer v tovarno smrti spremenjena šele s prihodom Nemcev, torej leta 1943, a je zloglasni kraj dobil simbolni pomen za represijo nad tamkaj živečimi Slovenci, ki je vključevala tako nemško kot tudi italijansko različico tedanjega krvoločnega fašističnega režima.

Evropska poslanka Patricija Šulin, prav tako Primorka, pa je ob današnjem prazniku izpostavila, da so se naši predniki, ki so občutili fašistično okupacijo, ki jih je kulturno in gospodarsko odrezala od Slovenije, z veliko mero enotnosti, poguma in občutkom pripadnosti domovini temu uprli in v svoji nameri tudi uspeli. “Ta dejanja Primorcev nas še danes navdihujejo, da le enotni in združeni lahko dosežemo tudi tisto kar se zdi nemogoče. Primorska je imela pomembno in močno vlogo pri snovanju uspešne slovenske zgodbe, tako kulturne kot tudi gospodarske, saj je s priključitvijo Primorske dobila Slovenija tudi dostop do morja,” poudarja Patricija Šulin.

Trg Oberdank
Omenjeni trg se nahaja v Trstu in je dobil ime po italijanskem iredentistu slovenskega rodu po imenu Wilhelm Oberdank. Po pripovedovanjih naj bi bil po rodu Slovenec, rojen v že omenjenem tedaj še avstrijskem pristanišču, a se je v času svojega življenja navdušil za “osvoboditev” Trsta izpod Avstrije in priključitev k Italiji. Ob obisku cesarja v Trstu naj bi izvedel teroristični napad nanj, ki pa se ni posrečil, zato je bil terorist obsojen na smrt z obešanjem. A z njegovim koncem niso umrle tudi zloglasne iredentistične ideje o priključitvi “vseh italijanskih ozemelj” k Italiji, Wilhelm pa je bil zaradi svoje požrtvovalnosti za “italijansko idejo” pozneje celo razglašen za “mučenca” s strani njegovih pristašev.

Sovraštvo se razbohoti
Nacionalistični temelji 19. stoletja so utemeljili italijansko protislovensko rovarjenje v prihajajočih desetletjih. Delovanje prvih iredentistov se je razbohotilo v nacionalistično divjanje že po prvi svetovni vojni, nadaljevalo pa v obdobju med leti 1941 in 1943 ter le počasi bledelo še dolgo po koncu zadnje svetovne tragedije in je do današnjih dni zadobilo svojo precej medlo senco svoje nekdanje podobe. Fašistično zatiranje Slovencev se je pričelo s požigom slovenskega narodnega doma v Trstu, nadaljevalo pa z uničevanjem slovenskih šol ter drugih ustanov in tržaškimi procesi ter dočakalo svoj epilog v času zadnje svetovne tragedije, ko je bilo okrutno pomorjenih mnogo naših rojakov na zahodnem robu našega narodnega ozemlja. Primorski Slovenci so se pokončnih glav tovrstnemu početju uprli, najprej v okviru organizacije TIGR, pozneje pa so se pridružili partizanskim enotam, ki so ob koncu 2. svetovne vojne Trst tudi začasno otele sovražnikovih spon.

Poslanka SDS Eva Irgl je v svojem nagovoru, ki ga je imela v Državnem zboru leta 2014 ob obeležitvi tega dne dejala, da bi “zaradi vseh, ki so se pošteno in zavedno borili za slovenstvo ter s tem pokazali pokončnost in pogum proti fašističnemu terorju, morala tudi sedanja oblast praznovati praznik na način, ki ohranja spomin na te dogodke tako, da prihodnjim generacijam daje zgled složnosti in enotnosti slovenskega naroda.” Poslanka je takrat opozorila na proslavo, kjer je bilo polno simbolov, kot so jugoslovanske in partijske zastave, ki so simboli razdvajanja Slovencev.

Zaradi rdeče zvezde izgubili velik del ozemlja
Boj v partizanskih vrstah pa je za mnoge predstavljal izhod v sili, saj je bila njihova prvotna protifašistična in domoljubna organizacija TIGR ideološko neodvisna z ozirom na pripadnost kateri izmed tedanjih totalitarnih ideologij, torej fašizmu, nacizmu ali komunizmu, OF pa se je v nasprotju z njo ujel v kremplje rdečega režima, saj je šlo v samem bistvu za taktiko “polastiti se oblasti preko upora nekega konkretnega naroda, ki se v samem bistvu zdi naraven odziv na okupacijo.” Tako so tudi primorski Slovenci postali žrtev zgodovinske prevare, ki pri nas še dandanes rdečo zvezdo enači s svobodo, in so bili tako potisnjeni od enega totalitarizma v naročje drugega. Rdeči pošasti je s tem uspela najbolj pretkana prevara v vsej slovenski zgodovini. Tako pridemo do svojevrstnega paradoksa – osvobajanje izpod enega uničevalnega režima z drugim tovrstnim političnim sistemom. Takšen razplet dogodkov pa pojasnjuje tudi izgubo “največjega primorskega mesta”, ki so ga partizani ob koncu vojne zasedli. Američani so se komunizma namreč bali kot “hudič žegnane vode”, kar je tudi vplivalo na določitev povojnih meja.

Danijel Krivec, poslanec SDS, pa je dejal, da so bili Primorke in Primorci narodno zavedni tudi v času, ko so bili po prvi svetovni vojni izdvojeni iz matične domovine – ohranjali so namreč slovenski jezik, kulturno identiteto in nasploh slovenstvo, ne glede na dnevne politične razmere in morebitna razhajanja med njimi. “Dan vrnitve Primorske k matični domovini je tako eden od dogodkov, ki nas kot narod povezujejo in nas opominja na to, kako delovati brez nesoglasij. Ta praznik praznujmo z radostjo in s prepričanjem, da le enotni dosežemo največ kot narod,” ob današnjem prazniku razmišlja poslanec Krivec.

“Neosvojeni” Trst
Kot je znano, v slovenski narodni identiteti in zavesti Trst igra prav posebno vlogo. V njem so se pričela narodno-kulturna gibanja 19. stoletja, ki so naznanjala preporod slovenskega naroda, predvsem razcvet narodove zavesti. Iz njega oziroma njegove okolice izhajajo trije sloviti pisatelji: Vladimir Bartol, Boris Pahor in Alojz Rebula. Na tržaških tleh so zrasli mnogi spomeniki slovenske narodne zavesti, kot so Narodni dom, Stalno slovensko gledališče v Trstu in mnoge slovenske šole. Na tržnici pred mestno hišo v središču so med pročelji hiš stoletja odmevale slovenske besede, ki pa so s tekom desetletij 20. stoletja počasi utihnile in se po večini umaknile v tržaško zaledje na Kras ter posamezne, na prvi pogled skoraj povsem skrite slovenske ustanove v centru mesta, kot bi se izgubljale skupaj s spomini na obdobje, ko so utrip temu mestu dajali prav naši rojaki.

Domen Mezeg

 • Duhec

  Blagor tistemu, ki se ne zaveda, da svobode nima.

  • MEFISTO

   Tebi prevelika svoboda res škoduje.

   • Duhec

    Ni se še rodil tak, ki bi mi jo lohk vzel. A mi jo boš ti???

  • avtohtoni neandartalec

   Meni grejo najbolj na živce taki, ki celo uživajo v dejstvu, da so sužnji.

   • Duhec

    Pol ti gre tko večina na živce.

 • Anton

  današnja primorska, govorim predsvem za obalno regijo, je totalka rdeča, pejte samo Koper, ni d ani
  cela alineja postavljenih doprtsnih spomenikov “zasliužnim borcem” svetovne vojne.pomaširajte se malo po jedru mesta Koper, ni d ani ulice imenovane po klavcih, pa ne bom jih imensko našteval, mi je škoda prstov za njih.

  • avtohtoni neandartalec

   Se strinjam, obnašajo se kot bi bil Koper najmanj nekaj takega kot Benetke, zgodovine nastanka mesta skoraj ne omenjajo.

  • domovina mili dom

   Zakakat morajo komplet regijo, da ne bi slučajno pozabili kdo jim je zakuhal, da ni Trsta , Benečije, Gorice.

 • RATATA

  Problem (poleg naših rojakov, ki so ostali pod Italijo) je, da tisti, ki živijo na ozemlju, ki je bilo priključeno (vrnjeno takratni Jugoslaviji) res mislijo, da imajo zasluge za to vrnitev komunisti in jih (komuniste) brezkompromisno častijo.

  • Ruggedplant

   Problem je, če se imaš domoljuba ali celo nacionalista, ki sovraži Italijane, ne pozna pa lastne zgodovine in vzrokov, da danes nimamo le Sežane in Kopra, ampak tudi polovico Istre, Reko, Tržaško ozemlje, Rezijo vse do Benečije. Z izjemo Tigrovcev (pa ne NOB-ovih) na primorskem vsled zgoraj napisanemu, skorajda ni pravih zavednih Slovencev, žal. Osnovni pogoj za domoljubje je, da se zavedaš kdo si, od kod izviraš in na kakšnih vrednotah nastajala tvoja domovina.

   • domovina mili dom

    Primorce je komunizem gensko pomešal, da niso krop ne voda.

    • avtohtoni neandartalec

     A prej so bili pa led in ogenj? Ne se hecat, saj niso bili samo primorci, na mediteranu je nastala znanost, bančništvo, diplomacija, pravzaprav ne vem kaj si jiso izmislile prav te ohmorske meatne državice, ki jih je naposled zajel Rim oziroma Sveto rimsko cesarstvo germanskih narodov, Kraljevina Italija in ne vem še kakšen poskus Vatikana, da bi postal center sveta.

     • domovina mili dom

      Da dol padeš, ker gor ne moreš.

     • radames

      Kwa se daješ z njim! A ne vidiš, da zajebava? Saj ve, pa noče zapisati pravilnih ugotovitev. Poden od podna!

    • radames

     Komunisti so – posebno na Obalo – z dekreti naseljevali “zaslužne pri graditvi socializma”. Tudi v Novo Gorico.

     • domovina mili dom

      Generalno lahko rečemo, da so v veliki večini naredili genski genocid nad Slovenci.

   • RATATA

    prispevek je še omogočeno popravljati (di bi bil bolj razumljiv prosim).

  • avtohtoni neandartalec

   Bežali so h komunistom, zato. Poglej zemljevid, kam bi se pa naj skrili pred fašističnimi tolpami, tudi če bi skočili v morje, bi lahko plavali samo do Italije.

  • domovina mili dom

   Kdo jim bo prebral Churchillove spomine, kako ga je Broz nategnil glede beguncev. Kupčija je bila ,ti meni begunce, jaz tebi Trst z Benečijo in Gorico.

   • radames

    To je bilo za Koroško! Iz Italije niso vrnili niti enega begunca. Ne slovenskega, ne jugoviškega. Vsi vrnjeni , ki so jih pobili, so bili vrnjeni s Koroške!
    In potem so se partizani umaknili s Koroške

    • domovina mili dom

     Gre za kupčijo ne za področje.

 • Slovenski Bojevnik

  Slava vsem borcem TIGRa, ki so padli v boju za svobodno Slovenijo !

  Ravno tako upam, da bodo naše oblasti kmalu zahtevale, da Italijani vrnejo pokradene umetnine in ostale dragocenosti, ki so v času okupacije izginile iz tega dela ozemlja.

  Ne smemo pa pozabiti na kaj se TIGR nanaša – Trst, Istra, Gorica in Reka.
  Kaj od tega pa danes sploh imamo ?

  • Ruggedplant

   Imamo Sabotin, ki ponosno razkazuje ljudem ime glavnega krivca za njihovo izgubo.

   • rrrrr

    Primorci so zelo ponosni Slovenci. Ko so jim hoteli Italijani prispevati nekaj evrov vsaj za barvo napisa na tistih kamnih na Sabotinu v znak hvaležnosti velikemu dobrotniku, ki jim je polklonil Trst, Gorico, Rezijo in Kanalsko dolino, so Goričani to z gnusom zavrnili. Izgubo svojega ozemlja znamo pa že sami dostojno proslaviti in obeležiti!

  • avtohtoni neandartalec

   Italijani so najbolj sovražili prav Slovence. Saj nismo zastonj zasedali celo Istro in pol Alp, tu je bila od nekdaj balkanska bosna. Še pred slovani pravzaprav, prostor je nastal po uspešnih invazijah domorodcev nad Rim, smo ja razbili pol Italije. Rim se je našim praprednikom seveda maščeval, vendar so plačali visoko ceno, ki jihje stala generacije preden so lahko osvežili vojsko, pogorišče je stoletja samevalo, dokler ga niso poselili naši slovanski predniki. samo zato smo se obdržali do danes, ker je bila Evropa neprestano v vojni, ozemlje so si podajali iz rok v roke, vendar do 2.sv oziroma razpada Avstroogarske, nihče ni imel tiste odločilne prednosti, da bi za stoletja zabetorniral regijo v nek položaj in jo asimiliral v neko stabilno kraljestvo. Lotil se nas je pa predvsem Vatikan, sosednje države so si hotele samo priključiti regijo, da bi jo lahko izkoriščali, domorodci zanje nismo bili pomembni, vseeno je bilo kakšni smo bili, verski fanatiki pa so videli v nacizmu širšo sliko in priložnost, da enkrat za vselej obračunajo z infideli. Zato so ustanovili najprej katolibansko džamaherijo Hrvaško NDH, ki je filtrirala katolike od poganov na jugu, sever pa bi si delili Velika Nemčija in Kraljevina Italija. Tako bi Slovenijo popolnoma izbrisali ne le iz zemljevidov temveč tudi iz zgodovine, Hrvati so bili naivno srečni, da so jim pustili Dalmacijo, ki bi bila itak fašistična provinca, Alpe pa bi spremenili v naravno barijero med dvema Evropskima cesarstvima, ki bi vladala tisočletja.
   Zato so fašisti poslali v Istro najprej pesnika, res čudno, da ga nihče v članku ne omenja.

 • Duhec

  Ko neborci komentirajo borce…. neborci pa še brez potenciala.

 • avtohtoni neandartalec

  Trst, a ni to tam od koder smo v Jugoslaviji švercali ponaredke Lewisk? Saj jih je pri nas izdeloval tudi Vartex, ampak so imeli samo severnokorejske kroje, pravi kavboj si zgledal edino, če si nosil sprane in scufane moderne kroje iz Trsta. Tudi takrat smo poznali buržuazijo, nekateri delavčki in kmetavzarji so hoteli zstopati in so si maročili originalne iz Amerike, sicer je trajalo lahko tudi več let, stale so kot par mesečnih obrokov za fičota, ampak se je naposled vse poplačalo, ne bi ne čudilo, če jih ima kdo še danes v omari, ker so bile skoraj neuničljive in bodo vedno dobro zgledale.
  Zbodel me je stavek v članku, kjer piše, da so uporniki prori fašizmu darovali življenje. Kaj se to pravi, kdo daruje življenje razen samomorilcev, komu, kanibalom in nekorifilom mogoče edino, drugi nimamo od njegove smrti nič. Finta je v tem, da prisiliš fašista naj on daruje svoje bedno življenje za tisto kar verjame, ne mi.

  Pa kdo ti bo na tem svetu kaj dal, zakaj bi, sicer dober članek ampak nehajte že enkrat s to zarukano patetiko, začnimo se pogovarjati kot odrasli in prizemljeni ljudje, povejmo ljudem kako je v resnici potekalo življenje tiatega časa in zakaj so se posamezniki pridružili eni ali drugi skrajnosti. Niso imeli izbora, vse je bilo pripravljeno že z njihovim rojstvom, odvisno katerim staršem so se rodili. Potem je bilo pa od osebe odvisno kdo je in kaj je v sebi, eni so šli lizat škornje goapodarjem, drugi so jih imeli dovolj, raje so trpeli kot da bi se jim podredili in jih ubogali. Marsikoga so naposled tudi res ubili, niso bili vsi fašisti morilci, bande so se nodrile med sabo in vzgajale špartansko kulturo, žovali pa so po eličevali in jih šuhtali na najbolj uporne in nevarne partizane, tigrovce ali kar so že bili.
  Niti slučajno ni bil nevaren samo fašizem, država je bila enako teroristična in zavrta, v Evropi ni bilo praktično niti ene, ki ne bi bila na,tak ali drugačen način zavrta in nazadnjaška. Fevdalizem je umiral, Francoska,revolucija je začela nekaj, kar se ni dalo več zaustaviti in traja še danes. Razsvetljenstvo ni bilo brez veze, prvič v zgodovini so se filozofi zelo razjezili in odprli številna, pravzaprav vsa,mogoča vprašanja, od človeka, sveta in do Boga, prvič je človek jasno ločil kaj je bilo v njegovi zgodovini zagotovo res in kaj ne, večima stvari pa bo itak ostala v mračni senci na sredini, ko nikoli ne bomo vedeli. Pokav znanstvene misli je sprožil dve veliki skrajnosti, eni so jo sprejeli kot odrešitev, drugi so iz nje naredili najhujšo obliko orožja, ki bi jim omogočila absolutno nadvlado nad celim planetom.
  Potem je tu še vprašanje Rdeče zvezde. Tudi jaz še nisem slišal, da bi jo Tigrovci vzeli za svoj simbol, čeprav se ne bi čudil, po okupaciji so si jo nekateri zagotovo nadeli in se tako zlili z upornim delom naroda. Ne pa vsi, odvisno kaj je komu pomenil Mussolinijev fašizem, eni so hoteli samo vlado zamenjati, fašizem jih v bistvu niti ni tako motil.

  Razčistimo torej najprej kaj naj bi pomenil kult Rdeče zvezde, kaj to pomeni, da bi po zmagi zavladala zvezdokracija? Za Srp in Kladivo vemo, sovjete je vodila ideja po oblasti delavčkov in kmetavzarjev, to so narodu prikazovali kot svobodo, ki jo je simbolizirala Rdeča zvezda, zato so jo vključili v simboliko režima, vendar prvič slišim, da bi za tako preprosto idejo stala kakšna politična vizija. Rdeča zvezda pomeni preprosto, kdor bo zlorabljal oblast za izživljanje in zasužnjevanje svovodnih ljudi, ga bomo ubili kot garjavega psa. Je vseeno kaj bo potem, lahko je tudi fašizem, čeprav bi bil to paradoks, ker ke volja buržuazij na oblasti pač skregana s svobodno voljo posameznika, ampak nikjer ne piše, da ne bi mogla buržuazija usposobiti svoje fašiate tudi za kaj drugega, recimo lahko bi pomagali starkam prečkati cesto, pobirali smeti po divjini in peli v zboru, takih fašistov Rdeča zvezda verjetno ne bi hotela na licu mesta unogobiti, bi bila neka druga politična akcija bolj ustrezna in učinkovita.

  • Duhec

   Če verjameš al pa ne, tud to, da daruješ življenje, obstaja.

   • avtohtoni neandartalec

    Niti ne, lahko bolj kot ne samo živiš ali umreš, me moreš darovati nekaj na kar nimaš nobenega voljnega vpliva. Ne vem, mene moti ideologija, če beseda ne opisuje nekaj, kar vem, da je res oziroma kar vem, da ni res, potem nima smisla, kar pomeni tudi, da jo nekdo uporablja za zavajanje. Neko idejo bi nam radi prodali, ne dejstvo, ki nima veze z občutki, ki so jih preživljali mučeni in umirajoči zaprti reveži.
    Zakaj ni potem recimo Janša daroval življenje, namesto tega, nam je raje napisal pravljico, jaz ga zato spoštujem, če bi se ubil, bi ga imel za slabiča, če bi se pognal v stampedo, pa za govedo.

    • Duhec

     Na podlagi česa ocenjuješ, da nimaš vpliva???

     • avtohtoni neandartalec

      Ker v resnici svobodna volja ni absolutna, sužnji smo potreb telesa in nagonov, ne živimo v idealnem svetu, zato je tako kar prav in tudi ni res, da z voljo ne moremo vplivati celo na vitalne telesne funkcije (meditacija, yoga, verski fanatizem…). Ne maram samomorilcev skratka, če to pomeni darovanje, vsak terorist je boljši.
      Prave sužnje pa preziram, to me je pa stric Nietzsche naučil, sicer je trobil tudi kup hudih oslarij, ampak kar je imel prav, je zame Biblija in jo bom pridigal do smrti.

     • Duhec

      Obstajajo situacije, ko je težko prispet do cilja brez žrtev…. in se vseen odločiš, da je dosega cilja nujna. Ljudje, ki grejo v to se zavedajo a o tem ne razmišljajo…. na njihovo ravnanje ne vpliva, pred očmi majo sam cilj. Mogoče bi blo vse drgač, če bi blo tko tud v tej greznici.

     • avtohtoni neandartalec

      Že res, saj pravim, tudi samomor ni možnost kar brez veze, ampak to so skrajne življenjske situacije, ki se tičejo edino posameznika, ko je pa v skupnosti še toliko drugih stvari…

     • fmg9

      Antropologija. Neandertalci niso imeli razvitega možganskega centra za abstraktno mišljenje. Zato niso mogli tekmovati s Sapiensi in so izumrli.

    • radames

     V Auschwitzu je pater Kolbe daroval svoje življenje. Namesto očeta z več otroki, je pater Kolbe stopil v vrsto za usmrtitev.

 • domovina mili dom

  Upam, da bodo v prvi vrsti sedeli pripadniki TIGR, edini borci proti italijanskim fašistom. In ne vrinjeni rdeči zvezdaši.

  • Ruggedplant

   Dobro vemo, da ne bo tako, pa vseeno bo nekega dne (ta najbrž še ni prišel) tudi Primorska spregledala.

  • avtohtoni neandartalec

   Če jih ni družila Rdeča zvezda, kaj jih je potem povezovalo, ne boš menda trdil, da so se Tigrovci borili pod izdajalskim križem ali SHS zastavo, za Orjuno mogoče, ampak tedanja Udba je potem skoraj v celoti prešla pod Zvezdo.

   • RATATA

    skoraj (“skoraj v celoti prešla”) bi lahko tudi črtal.

  • Anton

   da ne bo spet kak Stanovnik al pa/in Tit Turnšek v sprednjih vrstah, toliko o primorcih

   • radames

    Bodo vnuki Silva Gorenca z Obale!

 • Ruggedplant

  Lepo spisano, članek na mestu.

 • Za Slovenijo

  Dokler boste na Sabotinu imeli napis NAŠ TITO, Primorci zame ne boste slovenski narod!!!

  • pajot

   Glavni pisatelj,ki je spisal ta napis,se imenuje Dominik Soban. Toliko v vednost vsem zainteresiranim.

   • samsara

    Morda še seznam ljubiteljskih oz. rekreativnih vzdrževalcev te udbokomunistične parole? Morda združeni v kakšno formalno ali neformalno tovarišijo/društvo častilcev tega zločinskega diktatorja in masovnega morilca nedolžnih in nemočnih?

    • pajot

     Vem samo zanj in vem,da je bil komandant skupine,ki je pisala ta napis. Vodja skupine,ki je brisala to gnojnico pa je bil bivši poslanec Ivo Hvalica.Njihov je tudi napis NAŠ FIDO. Ki pa ni trajal dolgo.

  • samsara

   Čakam, da Komi Armani s z Ghorice, oz. Šempetra (le kako to da niso tovariši spremenili tega krščanskega imena!?), doda spodaj še ‘Naš Borut’.

   • dob

    Uh, samsara, tukaj bi pa rad nekaj dodal!
    Svoje čase, v začetku devetdesetih, smo se nekateri kolegi med sabo menili, kako neumno je, da smo se sami odrekli Gorici.
    Recimo: gospa Emilija, Solkanka, ki je umrla stara 105 let, je denimo imela imela v osebni izkaznici napisano, da je bila rojena v Novi Gorici! Ko je bila ona o rojena, Nove Gorice še ni bilo.
    Potem smo predlagali na ustreznih mestih, da bi se mesto imenovalo Gorica, medtem ko bi NOva Gorica bil le tisti del mesta, ki bi je bil zgrajen kot Nova Gorica. Vse ostalo bi bilo pač kar je vedno bilo: Solkan, Kromberk, Rožna Dolina… Vse to je nekoč bilo Gorica in naj ostane Gorica. Nova Gorica naj bo del Gorice. Tako, kot denimo Ljubljana ni Šiška, medtem ko za Šiško vemo, da je tudi Ljubljana, ker spada v Ljubljano.

    Šempeter pri Gorici je torej mesto, ki kot naselje spada k mestu, ki ga ni v Slovenbiji, kot ga ni bilo tudi v Jugoslaviji. Gorica je mesto v Italiji! Zdaj se torej Šempeter imenuje Šempeter pri Gorici, ki smo si jo sami vzeli! Odrekli smo se imenu in s tem neki logiki, potem smo pa uveljhavljali neko drugo logiko, logiko žrtve, s katero smo povzročili zraven še vse mogoče administrativne napake in nelogičnosti.
    Podobno kot pri imenu Severna Primorska!
    Poleg tega, da smo običajno za dve stopinji toplejši od Kopra, so oni Južna Primorska, mi smo pa Polarna Primorska.
    Tedaj smo predlagali, da je pravilno ime Goriška, ker je tako vedno bilo in naj bo tudi zdaj. Ampak ne, komunisti so zopet imeli svoje!

    Naše mesto ima bedno prometno povezavo s centrom države. Ima pa že vsa desetletja krasno cestno povezavo z Milanom, Vidmom, Trstom!
    Če greš na letalo v Ronkih, ki je tržaško letališče, in potem letiš do Frankfurta, potem pa od tam v Ljubljano, ni hudič da z dobro zvezo ne prideš prej od tu v glavno mesto Slovenije, kot z vlakom prek Jesenic ali Sežane.
    Zdaj so za to potrebne 4 ure, če se vmes ne zaletiš v kak gradbeni stroj na progi.
    Koper bo prej dobil tretji in četrti tir, kot pa bo Nova Gorica imela dobro cestno povezavo z Ljubljano. Tako z odstavnim pasom.
    Če še pomislimo, da nam je Zidar 4x zaračunal kilometer avtoceste, potem pa prišel do tega, da nam je poslal delegacijo, ki nas je obvestila o tem, da ni denarja za normalno avtocesto, ampak samo za hitro cesto.. ki nas je stala “samo” 2 x več kot normalna avtocesta v Avstriji ali pa drugje po Evropi, potem smo zato, da smo enega Ivana Ludwiga Van Betona preplačali samo 2 kratno, namesto 4 kratno! In za to smo dobili namesto avtocestne povezave le hitro cesto, ki brez odstavnega pasu velja za nevarnejšo od avtoceste.

    • samsara

     “Če še pomislimo, da nam je Zidar 4x zaračunal kilometer avtoceste…)

     Pot v demokratični socializem pač ni lahka niti poceni. So pa zato ‘tekovine’ zaslužnih in požrtvovalnih udbokomunističnih tovarišev, toliko večje.
     Slava komunizmu in slava udbokomunističnim tovarišem, kardelju, dolancu, kućanu, mačku, zemljariču, gorencu, isajloviću in preštevilnim njim podobnim in sorodnim.

     • dob

      Pot v pekel je tlakovana s kremšnitami.

    • radames

     Imel sem (imam še zdaj, čeprav ne živim več v tej regiji) registrsko tablico na avtu GO. Pravil sem, da GO ne more pomeniti Gorice, ker je v Sloveniji (in še prej v Jugi) nimamo, marveč imamo Novo Gorico. GO torej lahko pomeni samo Godovič!

     PS
     Enako sem trdil za svojega sodelavca, ki je živel v Logatcu in imel nizozemsko tablico s prvima črkama LG, da ima edino on pravo logaško tablico (LG). :))))

 • Duhec

  Kolk podpornikov ma Krkovič zdej, ko ga prbijajo na križ??? Bore malo. Krkovič, ki je res odigral eno glavnih vlog pr osamosvajanju….

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak za tisti Rambo spektakel je moral nekdo darovati dober helikopter in najti ubogega reveža, ki ga je pilotiral.
   Še vedno vztrajam, zmagali smo v vojni samo zato ker se sploh ni začela, če bi napadli vojsko, bi se nam maščevali, žrtve bi bile ogromne, uničenje spošno, vojno pa bi zagotovo izgubili. Heroji so tisti, ki so ohranili mirne živce do konca. Vprašanje pa je, če je obstajal scenario, po katerem bi naš del JLA preprosto iztrgali iz rok SFRJ, osamosvojitev je temeljila na tej ideji, če se ne motim oziroma drugače povedano, za osamosvojitev smo plebiscitno glasovali zato, ker ni nihče maročil zraven še državljanske vojne. Bi rad videl plebiscit, če bi nas vprašali ali smo prioravljeni darovati življenje (vsak svoje!) za samostojno in neodvisno Slovenijo, referendum bi zagotovo padel ker kaj takega ne bi podprl niti procent volilcev.

   • Duhec

    Ubogega reveža???

   • Nata

    Ali imaš danes spet en pljuvalni dan ?
    Ja kje si pa bil takrat ? Kakšne trapaste trditve !

 • dob

  Neki mi ne gre skupaj. Žrtvovali so kri in solze za svobodo, zdaj ščijejo kri in točijo solze, svobode pa ni.
  Če mi nasproti pride en s srpom in kladivom v rokah, prej pomislim na Freddyja Kruegerja, kot pa na nekoga, ki me bo osvobajal.

  • avtohtoni neandartalec

   ;)

  • tarantela

   Oprosti, nikar me ne šimfaj, sem nesla srp in kladivo na vrt. Kladivo sem rabila, da sem zabila nov žebelj v plot, ker je prejšnji popustil, pol sem pa s srpom požela koprive ob plotu, zdej pa kle mene neki…

   • dob

    Pravilna raba orodja je pomembna! Freddy Krueger in komunisti ga pač ne rabijo tako, kot mu je namenjeno.
    S tem nisem prejudiciral tvojega dela s tem orodjem :))

 • VERZIFIKATOR

  Jožko Goričan

  VSTALA ZAMORSKA

  Stvarnik na zahod nam jo postavi,
  skoraj kot poseben kontinent,
  morski manjši le je njen segment,
  a vendarle Zamorska se ji pravi.

  Dežela to je čislanih Zamorcev,
  krvave domovina zgodovine,
  ohranja trdne vendar korenine,
  od Venétov pa do prekomorcev.

  Zamorci sužnji so postali beli,
  ko črni gospodaril je tlačitelj,
  nato se končno našel je rešitelj,
  bi oni vsakega bili veseli.

  So dolgo se Zamorci reševali,
  na tigre stavili so sile prave,
  ki levom črnim trgali so glave,
  nato rdečim so komando dali.

  Postali rdečekožcev so dežela,
  ti najprej tigre vse so pokorili,
  polovili, mnoge kar pobili,
  pogoltna njihova bila so žrela.

  Nespamet rdečih zemljo je Zamorcev
  v črnuhov vračala nazaj posest,
  zaman Zamorci so kazáli pest,
  klicáli na pomoč rdečih borcev.

  Izguba pristanišča je boleča,
  kaj vendar bo Zamorska brez morjá,
  potone brez obale nam do dna,
  nato se malce ji nasmehne sreča.

  Dobila košček je obale črne,
  kjer bivali so črni gospodarji,
  odšli so vsi za svojimi krmarji,
  le malokdo se kdaj nazaj še vrne.

  Odjeknila potem je ta novica,
  da rdeči avion so sestrelili,
  ko glavo in razum so izgubili,
  zdaj mesto izgubljeno bo Noríca.

  »Pa kaj zato, če ste jo izgubili,«
  rdečekožci pravijo Zamorcem,
  »hvaležnost izkažíte raje borcem,
  potem si novo boste pač zgradili.«

  Kjer najbolj tulijo vetrov orkani,
  tam šefi jim ukažejo graditi,
  Noríco staro hitro pozabiti,
  postati rdeče zemlje velikani.

  Obalo poselijo rdečekožci,
  tam hiše skoraj vse so zapuščene,
  lastnine prave skoraj ni nobene,
  tja pridejo naj šefi in ubožci.

  Če le dovolj Zamorec je poslušen,
  rdečekožci médse ga spustijo,
  prepevat mora novo melodijo,
  še sam postal rdeč bo in preskušen.

  Vse pa, kar dišalo bi po belem,
  po modri barvi ali po zeleni,
  to brž iz raja rdečega izženi,
  Zamorska bo svobodna vsa in v celem.

  Medtem prišla so nova pokolenja,
  spreminja tudi se Zamorska z njimi,
  pomlad sledila sleherni je zimi,
  znanilka lepših je plati življenja.

  Da tam z zamorske kratke bi obale,
  zapihal veter nov kateri krati,
  še dolgo tega se ne bo nam bati,
  da tam zavlada zopet duh normale.

  Noríška bo nosila glavno breme,
  tako ji narekuje zgodovina,
  premagana bo najprej tu sivina,
  zasijalo tu pomladno vreme.

  Na koncu vsa dežela nam bo dala,
  kar prejšnji zamudili so rodovi,
  rodov to uresničijo plodovi,
  da bo Zamorska iz »svobode« vstala.

 • Caetano

  KP je, kot so potrdile novejše raziskave tudi na Primorskem izvajala svojo revolucijo. Na Goriškem in Vipavskem so pobili komunisti med vojno okoli 370 Slovencev.

  Nekaj primerov: 14 ljudi pobitih v Cerknem januarja 1944, pod lažno obtožbo, da so izdali partijsko šolo Nemcem. Med njimi dva duhovnika. To obtožbo je skonstruiral lokalni boljševiški komisar, sicer poprej že borec v Španiji. Demantirali so jo nemški dokumenti, ki jih je objavil dr. Mlakar. Vsi pobiti so sicer delali manjše ali večje stvari za partizane. Eden je bil celo iz vrste prvih borcev iz tega območja pa se je zameril z izjavo, da se je šel borit za narod in ne za kako stranko.

  Že poleti 1943 je bil po nalogu komunista Beblerja ubit dr. Maks Rejec, tigrovec in dosledni demokrat. Da ga je dala ubiti partija je dokumentirano, kar je objavila T. Rejec. Pod krinko, da so ga ubili Nemci je bil umorjen tudi tigrovec in nato part. poveljnik Ferdo Kravanja, kar je ista avtorica natančno utemeljila.

  Po kapitulaciji Italije so v Mirnu komunisti pobili več oseb, ki so odklanjale komunizem, vendar tudi sodelovanje z okupatorji. Tudi znanega antifašista Schiffa so ubili vosovci, ker mu partija ni zaupala, čeprav se je hotel pridružiti partizanski vojski. Učiteljico Anico Černe so ubili, ker je opozarjala na dogovore med ital. in slov. komunisti ( Kardelj je npr. sam pisal, da je vprašanje Trsta vprašanje samoodločbe ital. proletariata, po vojni pa so iz območja Trsta in slov. obale hoteli ustanoviti sedmo jug. republiko ). Znani so ”podvigi” vosovca Kosovela, katerega primer se je znašel v 90. celo pred slov. sodišči pa je potem šele po njegovi smrti vrhovno sodišče odločilo, da je bilo zbranih dovolj dokazov za krivdo, ki pa jih nižja sodišča očitno namerno niso prav presodila. Sam ali s sodelavci je po krivem oz. na podlagi maščevanja in sumničenj ubil vsaj tri osebe. Itd. itd.

  Tudi sam vem za nekaj primerov iz tega območja, ko je bila že po vojni ubita starejša ženska, ki je javno napadla nekega partijskega funkcionarja zaradi njegovih svinjarij med vojno. Gostilničar pa se je tudi komaj rešil in to čeprav je dajal denar za partizane, samo zato, ker ga je vaški udbovec prijavil, da so pri njem večkrat popivali Italijani ( kot, da bi to lahko preprečil ) in da ni povsem naklonjen komunizmu. Spet drug primer je bil, ko so malo večjega kmeta, ki je imel celo partizansko bolnico med vojno doma, komunistično usmerjeni sosedje tako očrnili, da so ga potem najprej mobilizirali nato pa ubili, ker so prihajali podatki poveljnikom, da jih bo sicer zastrupil, tako, da je nezanesljiv.

  • Duhec

   No dons bi jih lohk pa pobili še neprimerljivo več. In sploh neb blo upora. Kr sami bi skakali v jame.

  • Nata

   +++++++++++++

  • Ruggedplant

   Omeniti velja še nekaj dobesedno samomorilskih napadov partizanov na italijansko vojsko (s katero so imeli sicer zavezništvo) v katerih so proti neprimerno močnejši in bolje organizirani vojski brez kakršnegakoli strateškega cilja načrtno(!) žrtvovali mobilizirance (seveda niso bili člani partije), da bi izzvali pri domačinih še večji odpor do Italijanov in še dodatno pospešili pritok ogorčenih primorcev v svoje vrste. vse te krvave nečednosti so zelo dobro dokumentirane v knjigi v Kanadi živečega domoljuba Petra z naslovom: Urbanca Skrita, nepoznana zgodovina NOB – revolucije.

   Močno priporočam!

   • RATATA

    bral.
    groza, kaj izveš.
    kakšen nateg raje glede NOB-ja, ki ga sploh ni bilo.
    V srednji šoli se mi ni nič ujemalo, kar so nam flancali. Zdaj po tridesetih letih, ko se dobi literaturo, ki jo lahko kritično presojamo, se tisto najstniško neujemanje samo podkrepi.

   • Caetano

    Ne vem, če je res pri tem šlo za napade na ital. vojsko, ker na Primorskem do kapitulacije Italije ni bilo nekih večjih spopadov med partizani in Italijani, bolj posamične akcije. Partija je koncentrirala sile na Ljub. pokrajino, kjer je imela sovražnika št. 1 v protirevoluciji. Bolj to spominja na goriško fronto sept. 1943.

    Ker so Italijani pustili ob kapitulaciji v skladiščih ogromno orožja se je lahko ustanovilo okrog 30 novih bataljonov, tudi nekaj iz vrst Italijanov. Oklicana je bila splošna mobilizacija. Nove enote so bile slabo izurjene, nasproti Nemcem pa tudi slabo opremljene, posebej kar se tiče topništva, tankov in letalstva. Vseeno so jih poslali v frontalni boj z Nemci. Pri tem so sprva računali, da se jim bo pridružila tudi ital. kraljeva vojska v Gorici in res so ti sprva zadrževali Nemce, vendar so le ti Italijane že kmalu razorožili, večina pa jih je sama pobegnila proti domu.

    Mobiliziranci so morali jurišati na Šempeter, kar je privedlo do pokola. Tudi oče od mojega znanca je tam padel. Poleg tega je njihove položaje vse bolj zasipalo nemško topništvo. Padlo je okoli 1500 partizanov Slovencev in okoli 150 Italijanov. Preko 3000 je bilo pa zajetih.

    • RATATA

     Ja, Zdaj se počasi tudi širša javnost lahko seznani z neumnosti in nategi, pa tudi z zločini, ki so jih izvajali tazagrizeni komunistični voditelji in politkomisarji.

    • Ruggedplant

     Pardon, imaš prav, seveda je šlo za samomorilski juriš na Nemce, Italijani so ravno kapitulirali. Opisujeva pa isti dogodek ja, za to krvavo umazanijo pa je odgovoren partizanski general Lado Ambrožič – Novljan, ki je za nagrado za prelito slovensko kri leta1983 dobil naziv častnega občana Nove Gorice, Kučan pa ga je l. 1998 celo imenoval z zlatim znakom svobode za »zgledno in dejavno svobodoljubnost in slovenstvo«. Tu ne gre le za ironijo, ampak dobesedno brezsramno norčevanje iz vseh žrtev, njihovih družin, potomcev in seveda tistih Slovencev, ki so se ZARES borili in dali na desettisoče življenj za svobodo – prav v borbi proti raznim Ambrožičevim kalibrom.

     Je pa ta primer lep prikaz komunističnega nagrajevanja največjih zločincev, ki privilegije za svoje zločine prejemajo celo posthumno – njegov sin je že skozi celotno kariero deležen velikih piškotkov s strani državnih institucij – ko sem šel brati njegov življenjepis, mi je postalo kar slabo;
     —Ambrožič je prejemnik nagrad Sklada Toneta Tomšiča za novinarske dosežke
     (1982), vstaje slovenskega naroda za oddajo Še pomnite,
     tovariši (1984), Ščukovega priznanja za novinarski pogum od
     »skupine slovenskih intelektualcev« pod predsedstvom Drage Ahačič (1989),
     skupinske nagrade Toneta Tomšiča za projekt osamosvojitve Slovenije (1991),
     Jurčičeve nagrade za novinarske dosežke in uredniško delo (1995) in nagrade
     Radiotelevizije Slovenija za življenjsko delo (2010).—-
     Od leta 2013 pa je varuh pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije
     Slovenija….oh, ironija!

 • Duhec

  Borci so očitno pred izumrtjem… ostali so še sam tisti z berglami in spomini.

 • samsara

  Ko pa so pripravili dobrodošlico Vasiliju Žbogarju, nosilcu srebrne olimpijske medalje, so običajni dvojezični napis za Izolo zamenjali z napisom ‘Izola d’argento’.
  Marsikaj si domišljajo tile, v svojo namišljeno veličino in pomembnost zagledani priobalni primorci, a v bistvu so v glavi še vedno hlapci njihove nekdanje italijanske gospode. Slednji jih upravičeno lahko gledajo zviška, hlapce po lastni volji.
  Pri Mazejevi in Prevcu pa je šlo takšno posrečeno priložnostno spreminjanje krajevnega imena, tudi ‘samo’ s slovenščino.

 • Duhec

  Najbolš ocenjen komentar je, da je Cmerarjeva vlada solidna… a to gre za množično zastrupitev, gensko anomalijo al kaj??? Noro… kolk je sploh še ostalo od desnice???

 • tarantela

  Boris Pahor meni, da je Slovenija eno skropucalo.

  • Duhec

   Težko se je ne strinjat…

   • tarantela

    Če sem ga prav razumela, je v pogovoru za radio Ognjišče v torek zvečer omenil, da je to, da je Slovenija eno skropucalo povedal tudi nekje v EU, kamor so ga povabili in naredili z njim intervju. Možakar brez dlake na jeziku!!!
    Oddaja “v sliki in besedi”.

    • radames

     Boris Pahor je zagotovo rekel skrpucalo. Zna zelo dobro slovensko!

 • sprehajalec

  Primorci stoletja žrtvovali kri in solze za svobodo

  Morda še vedno operiramo s terminologijo 19tega stoletja. Svoboda, kot nekaj nedefiniranega in nek večno in močno zaželjen cilj. Kolikor poznam razmere, je ogromna večina ljudi zadovoljna z neko službo, pa neko materialno varnostjo. O neki imaginarni svobodi ne razmišlja. kaj vključuje ta svoboda, verjetno nihče ne bi vedel odgovoriti. Če je torej suženjstvo, kot poznam obstoječe definicije, življenje v drugo jezični državi, potem se zopet lahko vprašamo, zakaj derejo te množice migrantov pa tudi mladih Slovencev v suženjstvo in nesvobodo. Ali pa je s samim izrazoslovjem in terminologijo narodnih prebujevalcev 19. stoletja v današnjih okoliščinah globalizma nekaj narobe.

  • Duhec

   A ni svoboda to, da lohk poveš svoje mnenje in, da šteje edino to a maš prav al se pa motiš???

   • sprehajalec

    Poslušati množico neumnih mnenj zna biti kar muka. Mislim, da nikoli v zgodovini povedati svoje mnenje ni bilo posebej prepovedano, če je bilo le v mejah obstoječih pravnih in moralnih okvirov. In ni bilo destruktivno. Umetnost je bila torej povedati mnenje na zanimiv način, tako, da je zanimalo tudi druge in takšne si je zgodovina zapomnila. Ne da, kakor slovenec zna, “učeno in zavito govoriti” da potem nihče ne ve, kaj je hotel povedati. Kot Kardelj naprimer. Tudi danes smo zelo omejeni z odkritim govorjenjem, na vladnih občilih to zelo sankcionirajo. Torej živimo v nesvobodi?

    • Duhec

     Odvisn od vsakega posameznika. Mislim, da šteje vsebina povedanega in ne način. Vsaj jst mu nikol ne dam odločilnega pomena. Vse prej… različni smo.

 • centurion

  Praznik in slavje Primorcev od Pirana do Ankarana, Nove Gorice.
  Na proslavah pod zastavami in prapori z rdečo zvezdo ponosno
  stojijo avtohtoni domačini-ponosni glasniki Primorske,
  Tukaj Stevan, Ramo, pa Mohamed in Aslani ter Ahmed, tam zopet
  skupinica Ismet, Ibro, Jovan in Kelmendi….Pa župan v Piranu…
  Cvet Primorske danes.

  PRIMORCI pa ali izgnani 1945 ali v fojbah.
  Kot manjšina pa zatirani huje kot v času fašizma.
  Milostni strel bo sledil s hordami arabcev, ki jih
  vabi v Slovenijo rdeča kamarila.

 • plamen100

  To s primorci je res zanimivo. V razdobju
  1919 – 1941slovenski jezik pred poitaljancenjem brani slovenska cerkev oz duhovscina. Nato se pojavijo tigrovci ki jih rdeca oblast na slovenskem enako kot zasluge duhovscine ne priznava. Res da so partizani prisli v Trst ampak so ga morali pod pritiskom zaveznikov zapustiti saj so zavezniki uporabljali luko v Tstu za oskrbovanje enot v Avstriji enako pa jim ni bila po volji yugo rdeca oblast. In na koncu, kljub temu da, verjetno zaradi partizanske zasedbe Trsta, vecina primorcev cez noc pozabi na zasluge duhovscine in tigrovcev za ohranitev narodne zavesti, simpatizira z kumunisticno miselnostjo kar se izkazuje s pripetijami okrog napisa Tito nad Gorico in stevilnimi poimenovanji ulic po rdecih revolucionarjih. In spet smo pri solstvu kjer se je udbovska agentura obdrzala do danasnjih dni in z metastazami poskrbela za nadaljevanje rdece ideologoje tudi 25 let po samostojnosti Slovenije.

  • Caetano

   Italija je bila v 2. svet. vojni poraženka. Celo po kapitulaciji in ko kraljeva vlada napove Nemčiji vojno je dobila samo status sobojevništva in ne polnovrednega zaveznika. Po drugi strani pa so Angleži že Simoviču zagotovili revizijo zahodne meje z Italijo, če bo Jugoslavija v zavezniškem taboru. Hitler jo je neuspešno snubil s Solunom.

   Tako so zavezniški načrti še v letu 1943 predvidevali za Trst upravo OZN, verjetno pa bi potem po določenem času pripadlo mesto Jugoslaviji oz. posledično Sloveniji, saj kot rečeno Italija ni imela pravega ugleda. Da temu ni bilo tako gre zahvala samo komunizmu, ki je prišel po vojni pri nas na oblast.

 • Duhec

  Levi so neprimerljivo bolj sposobni… in enotni.

  • RATATA

   Ne verjamem, da so levi neprimerljivo bolj sposobni od tigrov.
   A si ti sploh zoolog?

   • tarantela

    Dober!

  • tarantela

   Levi SI delijo, desni pa SE delijo, pol je pa tak šmorn.

   • garfi

    Duhec in tarantela manipulirata pol pa tak podn
    trolli press

  • Anton

   drži in sicer zadnji del trditve:)

  • radames

   Enotni pod prisilo!!!!

 • baldeagle

  Zaradi rdeče zvezde izgubili velik del ozemlja

  _________________________________________________________

  Brez komunistov bi Jugoslavija bila tesen zaveznik zahodnih sil, pa tudi enotni bi bili. V tem primeru pa bi nam zahodne sile rade volje podelile Trst, Gorico…
  Ko pa so zavezniki že morali izbirat med novo komunistično in nedemokratično državo Jugoslavijo in novo demokratično Italijo pod njihovo kontrolo, je pa že vsem jasno, zakaj so se tako opredelili pri začrtanju meje.

  Demokratična, samostojna in svobodna Slovenija pa temelji na vojni za samostojnost leta 91, na zmagi nad JA, na zmagi nad komunizmom!
  Na partizanski “zmagi” temlji samo gnila in nedemokratična SFRJ, to pa ni nič drugega, kot Jugoslavija pod komunistično dikaturo. Povsem enakovredna država fašisticni Italiji, nacistični Nemčiji, frankistični Španiji, komunistični USSR…

  • radames

   Tole sem si shranil v računalnik iz nekega foruma. Zadeva tvoj prvi odstavek.

   C/P
   “V bistvu se imamo na Balkanu za vojne strahote zahvaliti predvsem Angležem. Prinz regent Pavel je namreč po podrobni proučitvi situacije, v kateri se je nahajala Jugoslavija, po dolgih pogajanjih, ki so Hitlerju jemali živce, podpisal takozvani “trojni pakt” s katerim je Jugoslavija dobila status, podoben statusu Švice. Ker so bile ugodnosti, ki jih je izboril regent Pavel tako velike, je Hitler zahteval, da ostane vsebina pakta skrivnost. Angleška obveščevalna služba je naščuvala četniške oficirje, ki so sicer vedeli, da Jugoslavija v vojni s silami osi ne more obstati, da so izvedli puč, odstavili regenta in nastavili mladoletnega kralja Petra. Od tam naprej je šlo vse samo navzdol v mednacionalno in ideološko klanje. Partija nima pri tem nič, ji je pa odgovarjalo, da država razpade. Zato do napada Nemcev na Rusijo, komunisti niso razmišljali o oboroženem odporu, ampak le o rušenju države. Naj se vrnem k paktu, ki je zagotavljal: ozemeljsko celovitost, politično in vojaško nevtralnost, izključeval vsak prevoz vojaških sil preko ozemlja Jugoslavije in še nekaj manj pomembnih ugodnosti. V primerjavi s podporo, ki jo je Jugoslaviji lahko dajala Anglija, je bilo to veliko. Vse skupaj je dajalo državi tudi čas, ki ga pa zaradi četniške nestrpnosti do Hrvatov in vojaške domišljavosti oficirjev, ni izkoristila. Na srbskih spletnih straneh je vsebina trojnega pakta objavljena.”

 • svatne

  Kakšni “matični domovini”??? Ne kvasiti na pamet. Primorska (to je poknežena grofija Gorica z Gradiško, samostojno mesto Trst in mejna grofija Istra z otoki) je z raglasom vlade v Ljubljani dne 31. 10. 1918 postala sestavni del zveze slovenskih dežel (sklep se glasi: “Vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah”). Ta zveza je pod imenom ZEMLJE države SHS s Kraljevino Srbijo sestavila državo Kraljevino SHS, ki se je nazadnje imenovala SFRJ. Pogodba v Rapallu med Kraljevino Italijo in Kraljevino SHS je dodelila Primorsko (v njenih državnih mejah z dodatkom postojnskega okraja zaradi železniške povezave Trst – Reka) Kraljevini Italiji, ki jo je poimenovala Julijska Benečija (Venezia Giulia). Z mirovnim sporazumom po Drugi vojni je Italija Primorsko vrnila Jugoslaviji (ki ni nobena “matična dežela” ničesar! je sestavljenka slovenskih dežel in Srbije, katera je ob ujedinjenju že okupirala madžarske teritorije Slavonijo, Hrvatsko, BiH, Vojvodino…). Ob soglasju zaveznikov, Stalina in Tita je Italija zadržala “svobodno mesto Trst in del Goriške – Gradiško z večjim delom glavnega mesta Gorica,

  • radames

   Kakor je zapisal pokojni Viktor Blažič, je Trst in Gorico Kardelj prepustil Italijanom, ker se je tako zmenil s Togliatijem za prihajajoče italijanske volitve.

   • svatne

    Blebetanja in gostilniški dogovori nepooblaščenih nimajo na internacionalni ravni nikakega učinka. Ne obstajajo. Relevantna dejstva v zvezi s Primorsko je podpisalo več kot deset držav že 1919, potem Italija in SHS v Rapallu 1922 in nato po koncu druge vojne spet množica držav, in potem 1975 Italija in Jugoslavija dokončno (o razmejitvi) v Osimu. Čvekarije zasebnikov so popolnoma nepomembne. Veljajo podpisi pooblaščenih oseb na uradnih dokumentih gremijev, ki imajo mandat odločati o internacionalnih vprašanjih/pogodbah.

    • radames

     Že precejkrat sem se vprašal, zakaj zavezniki niso zahtevali umika jugo vojske iz Trsta in Gorice na Rapalsko mejo! In potem sta nastali coni A in B.

     • svatne

      Preprosto zato, ker je zaradi zahteve FNRJ za vrnitev Primorske bilo treba problem Primorske razrešiti na internacionalni ravni – torej z mednarodno pogodbo. Do zadevne (mirovne) konference so pooblastila ene in druge “interesentke” razdelili nekako pol-pol (cona A – FNRJ, cona B zavezniki, ki so civilno upravo bolj ali manj prepustili dotedanji/italijanski) itd. (vmes so še enkrat zadevo nekoliko “preuredili” – končala se je dokončno v Osimu)

     • radames

      S conama je bilo ravno obratno. Cona B – DFJ (FLRJ).

 • Caetano

  Kar se tiče dostopa do morja, kar omenja evropska poslanka Patricija Šulin, bi dodal, da glede tega se je za zahvalit precej tudi De Gaullu. Zanimivo pa je obenem, da SZ in kominform, torej vse KP- mednarodni komunizem niso hotele nuditi nobene pomoči, saj je šlo za čas že po informbirojevskemu sporu. Celo za slovenske otroke so priporočali naj se jih vpiše raje v italijanske šole.

 • albusa aquilae

  Kaj praznujemo?

 • albusa aquilae

  To, da so nam Istro ,kvarner z otoki pokradli južni sosedje?

  • MEFISTO

   Niso nam jih ukradli, temveč jim jih je dal Kardelj.

 • albusa aquilae

  Oni imajo razlog za praznovanje….ne praznovanje…veliko slavlje….

 • albusa aquilae

  Mogoče praznujemo titkota, edwardka…, ko smo izgubili Videm, Trst…koliko nas je ostalo izven meja?koliko….?

  • RATATA

   Povej prosim kdaj kaj o življenju Slovencev za mejo. Navadnem življenju, občutjih, odnosih, željah, sanjah, mišljenju….

 • Igor Kavalar

  Mene zanima če je potujčevanje fašistične Italije nad primorci uspelo, ker skoraj vsi govorijo italijansko enako dobro kot slovensko?

 • MEFISTO

  Do konca 1. svetovne vojne ni šlo Primorcem nič slabše in tudi ne dosti boljše kot ostalim Slovencem.

  Večina je skupaj z nami itak živela pod oblstjo presvitlih avstrijskih cesarjev, ki so modro vodili državo, malo drugače kot aktualni rdeči prevarantski in plenilski oblastniki.

  Nekoliko so res tinto pili med obema vojnama, še bolj pa po drugi svetovni vojni in revoluciji, ko so jih osvobodili komunisti.

 • Kučko pod pručko

  Pri Primorcih nečesa ne razumem. So zelo zavedni ljudje, saj so se skozi vso zgodovino borili za obstanek in slovenstvo, v zadnjih petindvajsetih letih pa podpirajo Kučana, čeprav je prav on velik Antislovenec in veleizdajalec slovenskega naroda. To dvoje enostavno ne gre skupaj, saj bi pravi Slovenci in domnoljubi tega škodljivca najraje utopili v žlici vode!!!

  • baldeagle

   70 let rdeče indoktrinacije, ki še kar traja, je naredilo svoje. Veliko število ljudi je zaradi tega mentalno in duhovno pohabljenih. Žal.

   • Kučko pod pručko

    To je sicer res, vendar mene komunajzarji ne bi mogli tako pohabiti, da bi jih podpiral. Če ne marajo Slovenije, so zame stokrat podčrtana nula!!!

    • baldeagle

     Zelo žalostno je dejstvo, da je miselnost, kakršna je tvoja, v Sloveniji v manjšini.

  • pajot

   prepričan sem,da pravi,avtohtoni Primorci ne podpirajo kućana. To počne v glavnem južnoslovanska svojat,ki so jo komunisti navlekli k nam tekom njihove vladavine. Po ulicah Kopra in Nove Gorice se zmeraj bolj sliši srbščina,da o skipetarjih niti ne govorim. Znan je vic o tako imenovanem kitajskem zidu v N.Gorici. Pravijo,da je to najbolj verna soseska v Sloveniji. Na katerih koli vratih pozvoniš,se po domofonu zasliši:”molim”.

  • tinta

   Pravi avtohtoni Primorci so zagotovo še vedno zavedni Slovenci, ampak problem je v tem, ker so predvsem v Kopru (in okolici), ki je po vzpostavitvi meje (po ukinitvi cone A in B) postal nekak umetni center Primorske. Vse pomembnejše službe so bile tedaj iz notranjosti Primorske premeščene na obalo, kamor pa so se zelo hitro naselili ljudje iz južnih republik, ker je bilo odprtih veliko novih delovnih mest.

 • Olga

  Ubogi, od komunizma zlorabljeni Primorci! Še danes ne dojamejo, kje so! Ko bodo dojeli, bo Tito izginil s Sabotina!

 • MEFISTO

  Komunisti in drugi isti se nikakor nočejo več spomniti nekdanje svoje parole:

  Reka, Trst, Gorica,
  naša je pravica.

 • MEFISTO

  Tovariši se tudi nočejo spomniti, da je bil Trst do gnile 1. Jugoslavije (gnila je bila tudi 2. Jugoslavija) največje slovensko mesto.

  • MartinKrpan

   Še dobro, da so ga italijani obvarovali pred Titom in Kučanom.

   • MEFISTO

    Tita in Kardelja je skrbelo, kam bi sicer hodili naši ljudje po nakupih.

    • MartinKrpan

     To ju je ubilo. Oba sta umrla od skrbi za svoj narod. Še dobro, da sta za seboj pustila pritlikavo matično celico.

 • MEFISTO

  Če bi bili Primorci res tako svobodoljubni, bi že zdavnaj tisto kamneje na Sabotinu prebarvali s črno barvo.

  Potem jo pa naj rdečuhi praskajo s kamnov.

 • MEFISTO

  Spominjam se, da se je v mesto, kamor sem hodil v nižjo gimanazijo, na povabilo naših zdravih sil pripeljalo cel vlak rojakov iz STO (svobodnega tržaškega ozemlja.

  Spominjam se tudi, kako smo jih radovedno občudovali, ker so vsi do zadnjega nosili sončna očala in bili tudi sicer lepše oblečeni.

  Ko so videli našo revščino, jih je menda minilo do Jugoslaje.

  • MEFISTO

   Spominjam se tudi Matjaža Kmecla. Kot dijak I.gimnazije je slovel med dekleti. Bil je postaven in nabrit. Z zavistjo v očeh sem spremljal kupčijo, ki jo je Matjaž sklenil s primorskim rojakom. Moderna sončna očala so bila kakor češnja na torti videza, novega lastnika.

   • MEFISTO

    Ne razumem, zakaj je bilo treba tega rdečega in nepomembnega Kmecla podtakniti Mefistu.

    Seveda, na delu je znova mož tisočerih nickov.

 • Samo še peščica Priomorcev je narodno zavednih, ostalo vse samo čapci kot recimo Pah…

 • Caetano

  In pa še ker se tiče tudi Primorske, če ne bi bilo komunizma bi bila drugačna ne samo meja z Italijo, ampak tudi s Hrvaško. Hrvaška ne bi bila nagrajena z Istro ( in Dalmacijo ), temveč kaznovana vsled ustaštva. Milivoj Samardžič, ki se šteje za poznavalca jug. vlade v Londonu in ravnogorskega gibanja pravilno ugotavlja, da so slovenski in srbski komunisti izdali nacionalne interese, medtem, ko pa so jih hrvaški kar uspešno uveljavljali. Kar vsekakor drži razen za Bosno, ki je bila pa poseben komunistični eksperiment.

  Predaja slov. ozemlja hrvaškim komunistom se je zgodila tudi v Štrigovi, kjer so udbovci potem zverinsko pobili preko 30 domačinov, ki so proti temu protestirali. Še leta 1989 je Ertl izročil hrvaški udbi slov. policista, ki je s somišljeniki razmišljal o organizaciji plebiscita, da bi se krivica popravila.

 • dr Janez Sveti

  Naš lokalni pijanček je rekel, da ČE BI on zadel na loteriji, bi kupil gostilno in zastonj točil vse dni!
  Dr Janez Sveti delilec ozemelj

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!