fbpx

Pritiski znotraj SAB? Minister Česnik mora v pokoj – Namesto njega bo v parlamentu ostala Maša Kociper

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Peter Jožef Česnik se poslavlja od poslanskhi klopi (foto: STA)

V petek, 28. februarja 2020, je na novinarski konferenci SAB minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik sporočil, da se s sestavo nove vlade Janeza Janše ne bo vrnil v poslanske klopi. Svoje mesto je s tem prepustil nadomestni poslanki in vodji poslanske skupine SAB Maši Kociper. Pri tem so iz SAB sporočili, da Janševe vlade ne bodo podprli. “V izogib dvomom smo se odločili, da glasovnic ne bomo niti dvignili,” je povedal poslanec Marko Bandelli. Bojijo se, da bi na tajnem glasovanju kateri od njihovih poslancev podprl Janšo.

“Po eni strani vidim, da bom imel tako več časa zase, po drugi strani pa lahko veliko prispevam s svojimi življenjskimi izkušnjami pri delu in razvoju stranke,” je povedal minister za Slovence v zamejstvu Peter Jožef Česnik ob naznanitvi, da se ob sestavi nove vlade Janeza Janše ne namerava vrniti v poslanske klopi.

Novica je veliko olajšanje za stranko SAB, ki bi drugače v DZ ostala brez nadomestne poslanke in vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper.

So na Česnika pritiskali znotraj stranke?

Leta 2018, ko se je sestavljala vlada smo na Nova24TV pisali, da je Česnik postal minister izključno zato, da bi z njegovim odhodom na ministrstvo v Državni zbor kot nadomestna poslanka prišla Kociprova.

Česnik je bil v DZ na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2018 izvoljen s 744 glasovi v okraju Ljunljana Vič – Rudnik III, medtem ko je Kociprova izostala iz DZ s 776 prejetimi glasovi v okraju Ljubljana – Šiška II.

Ob tem ne gre pozabiti, da naj bi bila Kociprova v zelo dobrih prijateljskih odnosih s predsednico SAB, Alenko Bratušek, kar naj bi bil tudi resničen razlog zakaj se je Česnika potiskalo na ministrski položaj, vse zato, da bi v DZ prišla Kociprova.

A če bilo moč razumeti, da poslanec postane minister, pa je težje sprejeti, da bi se ta isti poslanec bil pripravljen svojemu mestu odreči v prid strankarske kolegice. Njegove odločitve ni mogel prehvaliti generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, ki je Česnikovo odločitev opisal kot “strankotvorno,” in dodal, da “ta poteza krepi ekipni duh in stranko.”

Ivan Šokić