Religiolog o terorističnih napadih in napetostih med islamskim svetom ter krščansko Evropo: sedaj smo na točki, ali bo Evropa klecnila ali bo to prerezala in skušala ohraniti demokracijo!

Regiolog Drago K. Ocvirk. (Foto: Tamino Petelinsek/STA)

Medtem ko svet še vedno pretresa napad 21-letnega tunizijskega državljana Brahima Aouissaouija nad verniki v katoliški cerkvi v Nici se je na Twitterju že oglasil nekdanji malezijski premier, ki trdi, da si Francija zasluži biti napadena. Za komentar na trenutno situacijo, ki smo ji priča v Evropi smo povprašali religiologa Draga K. Ocvirka, ki velja za enega večjih intelektualcev v Cerkvi na Slovenskem in poznavalca dogajanja v zvezi z islamizmom. Napad malezijskega premierja ga ne čudi, saj pravi: “Scenarij je vedno enak, ko nekoga obtožijo recimo napada v kateri izmed evropskih držav, to takoj označijo kot žalitev Mohameda in islamske vere.” Pravi, da je zanimivo, da so se pričeli celo prebujati tudi določeni evropski socialni demokrati, ki so ugotovili, da je zadnji čas, da Evropa prične braniti svojo demokracijo. “Sedaj se dogaja, da se pri muslimanih dviguje občutek, kako so ubogi, pri Evropejcih pa, kako smo mi krivi, da so muslimani tako ubogi,” je opisal trenutno situacijo. Po njegovem mnenju bi lahko v primeru, da se prične tudi levica zavedati resnosti situacije v Evropi, posledično izgubila krila tudi skrajno desne stranke in gibanja, kar bi bilo dejansko bolje pri iskanju rešitev med obema stranema. 

V svojem četrtkovem morilskem pohodu v glavni katoliški cerkvi v Nici, je 21-letni Tunizijec Brahim Aouissaoui umoril tri ljudi. 60-letnici je skoraj odrezal glavo, 55-letnemu moškemu pa prav tako povzročil globoke vbodne rane in reze na vratu. Tretja žrtev, 44-letna ženska, je sicer uspela pobegniti iz cerkve in se zateči v bližnjo restavracijo, kjer pa je za posledicami več vbodnih ran kasneje prav tako umrla. Po poročanju medijev je policija poleg 30 cm dolgega noža, uporabljenega pri napadu na kraju zločina odkrila še dve rezili, torbo, dva mobilna telefona in kopijo Korana. Sprva motiv ni bil jasen, po odkritju pa naj bi oblasti menile, da gre za dejanje povezano z “islamističnim terorizmom”.

Religiolog Drago K. Ocvirk pravi, da bi bilo potrebno te atentate postaviti v širši prostorski in časovni okvir. “Nekateri, predvsem tisti na levici te napade pripisujejo psihološkim motnjam in zmedenosti posameznikov, ki migrirajo v Evropo,” je opozoril. Pri tem se opre na mnenje enega izmed urednikov pri francoskem časopisu Le Monde, Jeana Birnbauma, ki je pred leti napade začel študirati od blizu. Po mnenju Birnbauma smo priča neprestano enakemu scenariju, od Salmana Rushdieja naprej, ki se je trideset let skrival, ker so nanj razglasili fatvo v kateri je bil obsojen na smrt, ker naj bi s knjigo Satanski stihi užalil Mohameda. “Scenarij pa je vedno enak, ko nekoga obtožijo recimo napada v kateri izmed Evropskih držav, to takoj označijo kot žalitev Mohameda in islama. Potem ga skušajo ubiti ali pa ga ubijejo,” je pojasnil Ocvirk in obrazloži, da se potem celoten muslimanski svet zgrozi, da je nekdo užalil Mohameda. “Povsod so protesti, muslimanske države pa pričnejo napadati zahod,” je pojasnil.

Tunizijskega državljana Brahima Aouissaouija so francoske oblasti identificirale za pokol treh vernikov v katoličanski cerkvi v Nici (Foto: epa)

Temu, kar je pojasnil Ocvirk, smo bili priča lahko še danes, medtem ko je nekdanji malezijski premier Mahathir Mohamad na Twitterju napadel francoskega premierja Emmanuela Macrona, saj je zapisal: “Ker ste za to, kar je storila ena jezna oseba, krivili vse muslimane in vero muslimanov, imajo muslimani pravico kaznovati Francoze. Bojkot ne more nadomestiti krivic, ki so jih Francozi storili vsa ta leta.” Po mnenju Ocvirka je tokrat vodja muslimanskega kolesja v ozadju turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Erdogan po eni strani podpira člane Islamske države, podpira islamistično vlado v Libiji, v Siriji, ima odprt Karabakh, ki je postal novo vojno žarišče in je v sporu z Evropo. “Z njim pa tesno sodeluje Katar, ki je postavil džamijo tudi v Ljubljani. Katar ima denar, skregan je z ostalimi državami na Arabskem polotoku, pri tem pa mu pomaga lahko samo Erdogan,” je še dodal.

Svinčnik – simbol sočustvovanja po napadih na novinarje časopisa Charlie Hebdo (foto: epa)

Kot pravi v tem celotnem kolesju pa še vsak sam nekaj doda, da se sovraštvo proti Evropi še bolj širi. “Islamski modreci v Abu Dhabiju so te dni sklenili, da bodo sodno preganjali francoski satirični časopis Charlie Hebdo, kjer je bilo v streljanju s strani skrajnežev ubitih dvanajst ljudi, med njimi kar devet njihovih novinarjev,” je spomnil. Podobno pravi za eno najbolj elitnih sunitskih univerz Al Azhart, kjer so se tudi odločili, da bodo vse, ki v Evropi napadajo islam, preganjali po sodni poti. “Znotraj in zunaj islama tako ustvarjajo vtis, da je islam nedotakljiv in ga nihče ne sme kritizirati,” je pojasnil. Vse druge ideologije tako lahko kritiziramo ali kritizirajo, samo islam pa je nedotakljiv in svet. “S tem pa najbolj podpihuje te njihove bojevnike tako imenovane džihadiste,” obrazloži in še pove, da celo nekateri francoski levičarski politiki menijo, da so za takšne razmere krivi tudi “islamo-gauchistes”, levičarji, ki podpirajo nedotakljivost islama in obsojajo sodržavljane, da so islamofobi.

dr. Drago Ocvirk (Foto: STA)

“V Franciji so sedaj državotvorni levičarji (npr. nekdanji socialistični predsednik vlade Cazeneuve) so tako sedaj pričeli s prstom kazati na tiste levičarje, ki preprečujejo, da bi Francija in s tem tudi Evropa sprejela bolj striktno zakonodajo, ko gre za spoštovanje svobode izražanja, verske svobode, da bi to bolj zaščitili,” je še pojasnil. Po njegovem mnenju tako stalno popuščajo muslimanom, kar pa je v nasprotju z njihovim čutenjem, pa takoj označijo za islamofobijo. “Sedaj se dogaja, da se pri muslimanih dviguje občutek, kako so zatirani, pri Evropejcih pa kako smo mi krivi, da so muslimani tako zatirani,” je opisal trenutno situacijo. Pravi, da to počne del levice, ki jo Francozi imenujejo islamsko levičarstvo za islam (islamo-gauchisme). “Naftne muslimanske države pa izdatno financirajo te ustanove, ki so v Evropi pripravljeni pisati in govoriti, kako so muslimani tukaj ubogi, zatirani in preganjani,” je še pojasnil. V zadnjem času je tako možno zaslediti, da muslimanske države trdijo, kako tukaj preganjamo muslimane, ravnamo grdo z njimi in jih skušamo spreobrniti, k temu pa so dodali še bojkot do francoskega blaga. “Tukaj smo sedaj na točki, ali bo Evropa klecnila ali bo to prerezala in skušala ohraniti demokracijo,” je še opozoril.

Francoski evropski poslanec in član socialnih demokratov Raphael Glucksmann je obsodil podpiranje evropske levice pri mili zakonodaji pri napadih migrantov (Foto: epa)

“Bilo je veliko muslimanskih mislecev, ki so morali zbežati iz muslimanskega sveta. Ti so kritični do islama in pozivajo nas Evropejce, naj se zbudimo in naj se zavedamo, s kom imamo opravka  in naj branijo demokracijo bolj odločno,” je poudaril. Pravi, da so pričeli celo klasični socialni demokrati v francoskih medijih opozarjati na to problematiko. Na primer eden izmed takšnih je francoski evropski poslanec Raphaël Glucksmann, ki pravi: “Tovariši in tovarišice, zatiskali smo si oči in ušesa, čeprav nam je bilo večkrat neprijetno, ker smo vedeli, da branimo fanatike in smo dejansko branili te, ki sedaj morijo po Evropi.” Ocvirk še obrazloži, da je pri trenutni zakonodaji tako, če musliman napade Evropejca, se o tem ne piše, če pa bi se zgodilo ravno obratno, pa bi to bilo v vseh medijih. “Očitno je še francoskim klasičnim levičarjem prekipelo, saj so šle stvari predaleč,” je še dodal.

Napadi, ki se dogajajo niso osamljeni primeri, temveč so del dobro naoljenega mehanizma
Medtem pa levi podporniki islamistov še vedno zagovarjajo njihove človekove pravice, so nekateri drugi levičarji mnenja, da nikakor ne bi smeli podpreti in omogočati pravic tistim, ki si želijo masakrov po Evropi. “Vsi napadi, ki se dogajajo niso osamljeni primeri, temveč gre za dobro naoljen mehanizem,” je še poudaril. Za mnoge je sklicevanje na človekove pravice krinka, da se zaščitijo islamisti in džihadisti in v takšnih primerih služijo “človekove pravice” kot celofan, v ta celofan pa je zavita tempirana bomba. V izogib temu, pa bi morali biti tudi pri nas bolj previdni in omogočiti vojsko na meji, kar pa naša levica učinkovito blokira. Po mnenju dr. Ocvirka bi v primeru, da se prične tudi levica zavedati resnosti situacije v Evropi, posledično lahko izgubila krila tudi skrajno desne stranke in gibanja, kar bi bilo dejansko bolje pri iskanju rešitev med obema stranema in iskanju kompromisov.

Sara Rančigaj